Prospectiuni
Prospectiuni
En
Achizitie Date Seismice
Prospectiuni
achizitie-date

De la sediul nostru şi atelierele din Bucureşti, divizia de prospectiuni seismice de la Prospecţiuni SA este în măsură să organizeze echipe seismice de teren complet echipate pentru achiziţii de date 2D, 3D şi 4D.

Avem o vastă experienţă de lucru în diverse tipuri de teren, în zone deşertice, muntoase, împădurite, cultivate, cu acces dificil şi folosim diferite surse de energie, adaptate conditiilor din teren: explozivi, vibratoare, sistem accelerated weight drop si airgun.

Utilizăm echipamente seismice de ultima oră Sercel şi Ion, cu o vechime de sub 5 ani. Cele 24 de vibratoare şi 30.000 de canale pot fi suplimentate daca e necesar, pe baza acordurilor de inchiriere pe care le avem cu alti furnizori de servicii geofizice.

Lucrarile noastre recente au avut beneficiari importanţi, precum OMV-Petrom, SNG Romgaz SA, Chevron, Mohave Oil&Gas, Aurelian Oil&Gas, Pedex Iran, Circle Oil Plc si Hunt Oil.

Foraj

Prospectiuni SA dispune de o gamă largă de echipamente de foraj instalate pe tractoare, tractoare articulate si camioane, precum şi de instalaţii portabile, folosite în zone cu acces dificil. Instalaţiile mai mici sunt folosite pentru forajul găurilor de sondă în achiziţia de date seismice, iar cele mai mari pentru micro-seismocarotaj. Tot personalul este instruit şi lucrează în conformitate cu standardele HSE&Q.

Inregistrare

Proiectare & Asigurarea Calitatii Datelor

Cu ajutorul unui pachet software Mesa, geofizicienii concep proiectul pentru achiziţia datelor seismice. Pornind de la acesta, geofizicienii din teren realizeaza un proiect detaliat, prin integrarea datelor topografice, a soluţiilor de obtinere a acoperirii multiple (fold), a poziţiilor offset, generarea scriptilor şi aplicarea procedurilor QC / QA.

Procesarea in teren pentru asigurarea calitatii datelor

Calitatea datelor este verificata zilnic, cu ajutorul programului Promax. Procesarea 2D/3D se efectuează pe statii de lucru tip HPXW8600 si HPZ800. Modelele statice se pot obtine şi din datele de MSC sau LVL.

Inregistrarea datelor seismice

Echipele noastre seismice operează cu sisteme digitale de înregistrare:

 • Sercel SN388, 408 UL şi 428XL
 • Împuşcare: SHOTPRO Pelton, cu GPS
 • Vibratoare: Sercel Nomad 65 şi AHV-IV-362 I/O, EnviroVibe
 • Electronica vibratoarelor: VibPRO, Sercel VE 4323, Sercel VE464
 • MSC şi LVL se înregistrează cu DAQ Link Systems

Intretinerea echipamentului de inregistrare

Personalul care lucrează cu sistemele de înregistrare este calificat şi instruit, fiind în permanentă legătură cu inginerii din Laboratorul de Aparatură Electronică şi Geofizică, care au efectuat instruiri de specializare la companiile producatoare I/O şi Sercel, pentru utilizarea, repararea şi întreţinerea echipamentului.

Cablurile şi bretelele de geofoni sunt verificate prin rotaţie, intr-un program care asigură calitatea întregului dispozitiv desfăşurat în teren.

Testele de conformitate ale echipamentului sunt efectuate periodic, după specificaţiile producătorului. Rezultatele sunt verificate printr-un software independent.

Surse

Surse de energie

 • Explozivi (diverse incarcaturi si adancimi)

Vibratoare

 • AHV - IV - 362 I/O. 61,800 pounds
 • Sercel: NOMAD, Sercel, 61,000 pounds.
 • IVI minivibratoare, EnviroVibe, GUS, AWD 200, DP-450P
 • 5 vibratoare UNIVIB de ultimă generaţie în flota Prospecţiuni incepand cu luna martie 2014
  Un nou design de vibrator de dimensiuni mici si mijlocii, utilizat in achizitia de date geofizice
  Dimensiunile mai mici ii confera o mobilitate crescuta si acces facil in zone greu accesibile
  Unitățile UNIVIB, cu 26.000 de livre-forta, induc unde cu frecvențe între 1 Hz (7 Hz la puterea maximă de vibrare) și 475 Hz
  Puteti afla mai multe informatii despre aceasta tehnologie avansata aici:

Sisteme de impuscare

 • Explozivi: SHOTPRO - Pelton Vibroseis: Vib PRO cu GPS

Topografie

Departamentul de topografie

Departamentul de topografie este răspunzător cu poziţionarea surselor seismice şi a punctelor de recepţie pe teren, în concordanţă cu specificaţiile date de client. Un set complet de coordonate şi de elevaţii este realizat pentru fiecare sursa şi punct de recepţie din perimetrul de lucru. Datele topografice sunt folosite ca o componentă integrală a procedurii de procesare geofizică.

Topografii sunt de asemenea responsabili cu trasarea rutelor de acces, identificând pericolele şi sursele de bruiaj care ar putea afecta calitatea datelor seismice, făcând apoi aceste informaţii disponibile pentru echipele care execută celelalte operaţiuni seismice.

Echipamente Topografice

 • Echipament conventional: Leica Total Stations seria 705, 805 si TS06
 • Echipament GPS/ GNSS: Leica seria 1200, GS10, GS12
 • Software: Leica Geo Office 8.01, GPSeismic 2012, ArcGis 10