Prospectiuni
Prospectiuni
En
Stiri
Prospectiuni
Stiri - 2016
Stiri - 2015

Septembrie 15, 2015

Stadiul actual al industriei internationale de titei si gaze din amonte (upstream)

news

In data de 3 septembrie, Marius Milea, CEO Prospectiuni, a fost invitat sa sustina o prezentare in cadrul conferintei “Stadiul actual al industriei internationale de titei si gaze din amonte (upstream)”, organizata de CNR-CME si gazduita de principalul sau partener, OMV Petrom.

Tematica acestui eveniment a fost propusa de secretariatul executiv al CNR-CME, in baza Agendei de lucru pe 2013-2016 a Consiliului Mondial al Energiei, si a inclus trei sesiuni:

1 - Influenta reducerii pretului petrolului asupra investitiilor in upstream;

2 - Echipamente si tehnologii moderne pentru activitatile upstream;

3 - Legislatia privind activitatile upstream si implicatiile acesteia asupra productiei de hidrocarburi.

Agenda evenimentului a fost complexa, incluzand experti din intreaga industrie, reprezentanti ai statului si specialisti in domeniu, dupa cum puteti vedea in documentul atasat.

Prezentarea dlui Milea, “Evolutie si provocari in prospectiunea geofizica 3D onshore in Romania”, a abordat avantajele achizitei de date 3D, evolutia acestei metode moderne de prospectiune in Romania, in perioada 2000 – 2015, si provocarile intampinate in aplicarea acestei tehnologii.

Sinteza evenimentului, realizata de dl Alexandru Patruti, puncteaza urmatoarele concluzii:

  • desi productia nationala de titei si gaze se pastreaza la nivelul anterior reducerii pretului titeiului, din cauza reducerii semnificative a veniturilor, companiile producatoare au fost obligate sa isi optimizeze portofoliile, sa diminueze cheltuielile, inclusiv cele de prospectiune, explorare si dezvoltare, si sa renegocieze contractele cu companiile de servicii petroliere;

  • companiile de servicii petroliere se confrunta cu mari dificultati financiare din cauza reducerii volumelor lucrarilor contractate, multe dintre aceste companii fiind in insolventa. Neorganizarea de catre ANRM a unor noi runde de concesionare a perimetrelor petroliere contribuie la agravarea crizei cu care se confrunta companiile de servicii din domeniu;

  • nivelul actual de impozitare al sectorului petrolier din Romania (13,9% comparativ cu 9,6% media in UE) nu stimuleaza investitiile, iar in noul Cod fiscal nu au fost eliminate impozitele asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor natural si impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale si taxa pe constructii speciale;

  • lipsa unei legislatii care sa favorizeze accesul la terenurile necesare operatiunilor petroliere, la informatiile geologice, precum si neadoptarea pana in prezent a noii legi a redeventelor contribuie, de asemenea, la reducerea atractivitatii sectorului upstream pentru investitori.

Multumim CNR-CME pentru invitatie, ne bucuram ca am avut ocazia sa participam la acest eveniment de exceptie.

Iulie 7, 2015

Mihail Mitroi: Inmagazinarea gazelor trebuie sa reprezinte planul de urgenta al strategiei energetice www.energynomics.ro

news

Transcriptul mesajului transmis cu prilejul Energy Strategy Summit:

A fost un an destul de dificil, cu scăderea preţului petrolului, dar asta este, acceptăm orice challenge-uri. Reprezint aici Prospecţiuni, un prestator de servicii în domeniul activităţilor pentru explorare; noi prestăm servicii de tip geofizic pentru companiile de petrol. Marea majoritate a activităţii noastre este derulată în câmpul serviciilor de achiziţie de date geofizice onshore, procesare date şi interpretare date.

Prin vechimea companiei, de peste 60 de ani, ne apropiem în curând de 65, avem o viziune destul de bună asupra activităţilor de explorare desfăşurate în trecut, dar şi în prezent în România. Fără discuţie noi spunem că este nevoie de o revitalizare a activităţii de explorare în domeniu. În acest moment doar 16% din sedimentarul României, sedimentarul cu potenţial pentru rezerve de petrol şi gaze, este cercetat prin metoda imagisticii tridimensionale. Restul de peste 80% poate aduce surprize plăcute din punct de vedere al rezervelor.

Ce trebuie să facem pentru a revitaliza activitatea de explorare din România ? Este extrem de important să scurtăm perioada dintre organizarea licitaţiei pentru acordarea concesiunii şi perioada începerii explorării. După asta lucrurile merg relativ liniar în perioade de timp bine definite, cu sarcini anuale, dar această perioadă este foarte foarte lungă.

Avem contracte în acest moment semnate şi clienţii noştri aşteaptă ratificarea acordurilor. Nu este un proces uşor, dar trebuie făcut ceva pentru a exista şi o predictibilitate a derulării proiectului din punct de vedere al managementului timpului. Banul utilizat în investiţie migrează către alte zone în condiţiile în care nu este utilizat aici, atunci când el există.

Trecând la faza de explorare, avem o legislaţie bine pusă la punct, o legislaţie care are principii sănătoase. Totuşi, câteodată aplicarea lasă mult de dorit în practică, interpretarea legislaţiei este diferită de la autoritate la autoritate. Aş ridica doar problema accesului pe terenurile agricole: impactul activităţilor de achiziţie de date seismice este minim, toate organismele interne şi internaţionale de mediu recunosc acest lucru şi cu toate acestea avem probleme imense de acces, practic oricine poate bloca activitatea noastră, refuzând să semneze un acord care ar trebui doar să stabilească o sumă de compensare pentru accesul pe teren.

Credem că ar trebui făcut ceva în acest domeniu, cât şi în alte domenii legislative secundare. Aş vrea să mai ridic o singură problemă. Orice strategie are nevoie de planuri specifice în fiecare domeniu şi de asemenea are nevoie de planuri de urgenţă. Eu consider că problema înmagazinării gazelor trebuie să reprezinte planul de urgenţă al strategiei, în domeniul asigurării populaţiei cu gaze. Consider că avem o capacitate încă redusă, extrem de redusă, de depozitare subterană.

Iulie 1, 2015

Modificari in conducerea companiei Prospectiuni

news

Consiliul de Administrație al Prospecțiuni a luat act astăzi de demisia depusă de Gehrig Schultz din funcțiile de Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al companiei, decizie înaintată în cadrul ședinței din 1 iulie 2015.

Hotărârea de a parasi compania a avut la bază motive personale, independente de activitatea societății. Membrii Consiliului de Administrație îi mulțumesc pentru contribuția adusă în ultimii șapte ani, precum și pentru promovarea companiei în mediul internațional ca un important furnizor de servicii geologice și geofizice.

“Sunt mândru de asocierea cu Prospecțiuni timp de șapte ani și mulțumit de realizările companiei în tot acest timp. Doresc mult succes noii echipe de management!", declară Gehrig Schultz în legătură cu anunțul său.

Conform hotărârii din data de 1 iulie, conducerea Prospecțiuni va fi preluată de către Nicolae Petrișor, numit în funcția de Președinte al Consiliului de Administrație și de Marius Milea, noul Director General al companiei. Nicolae Petrișor a fost implicat în dezvoltarea și managementul companiei încă din anul 2000, de la privativarea instituției, în ultimii 8 ani având și calitatea de membru al Consiliului de Administrație. Marius Milea are o experiență de peste 30 de ani în cadrul Prospecțiuni, în diferite funcții de conducere, cea mai recent fiind de Director de Producție, din 2000 până în prezent.

Despre Prospecțiuni

Prospecțiuni este o companie românească de tradiție și un important furnizor internațional de servicii geologice și geofizice. Sediul central din București reprezintă o localizare strategică, pentru a oferi servicii în Europa Centrală, de Sud și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cu 65 de ani de experiență în industria de petrol și gaze din România, Prospecțiuni a derulat cu succes proiecte de achiziție de date geofizice în întreaga țară, contribuind la dezvoltarea economică și energetică a acesteia.

Iunie 26, 2015

Prospectiuni - cea mai mare si cea mai activa companie de pe piata europeana a serviciilor geofizice
Mediafax

news

Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni:

“Prospecţiuni, o companie independentă, listată public pe bursa AeRO din România, îşi continuă activitatea obişnuită fără întreruperi, în ritmul normal. Prospecţiuni nu este parte a niciunei acţiuni juridice sau sentinţe. Chiar dacă omul de afaceri Ovidiu Tender nu își mai poate conduce afacerile, compania își continuă activitatea fără a fi foarte afectată de noile schimbări intervenite în această perioadă.

Compania rămâne în continuare cea mai mare şi cea mai activă de pe piaţa europeană a serviciilor geofizice. Până la finalul anului 2015, aceasta va avea două echipe active în România şi una pe plan internaţional. Contextul pieţei, marcat de preţul volatil, în scădere, al petrolului, a condus la scăderea activităţii de achiziţie a datelor geofizice în întreaga lume.

Prospecţiuni negociază în prezent contracte pe plan local şi internaţional, care se vor adăuga celor deja semnate. Acestea din urmă au fost întârziate semnificativ din cauza neexecutării dreptului naţiunii române de a accesa terenurile din partea de vest a ţării (Arad, Oradea, Timişoara) în vederea cercetării pentru descoperirea resurselor convenţionale de gaze naturale.

Lucrările vor continua ca de obicei. În întâlnirile anterioare, clienţii, furnizorii şi entităţile guvernamentale şi-au exprimat susţinerea pentru Prospecţiuni, în calitatea sa de întreprindere comercială de top.

Doresc să le mulţumesc angajaţilor pentru loialitate, răbdare și dedicare. Știm că această situație delicată este doar temporară deoarece avem o echipă extraordinară care o gestionează, și o vom depăși împreună.”

Mai 19, 2015

Prospectiuni Bucuresti revine pe plus in T1 cu cel mai mare castig
Ziarul Financiar, Autor: Roxana Pricop

news

Compania de prospectare geofizică şi geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) a încheiat primele trei luni ale anului cu un profit net de 9,2 milioane de lei, cel mai bun rezultat pe primul trimestru din ultimii ani, ajutată de condiţiile meteo favorabile ce i-au permis să continue lucările pentru contractele existente, dar şi graţie diminuării protestelor împotriva gazelor de şist. În primul trimestru al anului trecut, compania a raportat o pierdere de 5,2 milioane de lei.

Investitorii pe bursă au reacţionat la datele financiare anunţate de companie: acţiunile PRSN au crescut cu 6% în şedinţa de vineri, 15 mai, până la o cotaţie de 0,0830 lei/titlu. La această referinţă, compania are o capitalizare bursieră de 59,5 mil. lei. „În primul trimestru al anului, societatea a efectuat servicii de achiziţie de date geofizice 3D cu 4 echipe, precum şi lucrări de procesare de date geofizice în baza contractelor încheiate cu Romgaz, Hunt Oil, Amromco“, potrivit raportului trimestrial emis de companie.

Afacerile companiei au crescut cu 4% în primul trimestru până la 81,8 milioane de lei. Veniturile totale au urcat uşor până la 84,3 milioane de lei, iar cheltuielile totale s-au ajustat negativ cu 16%, în principal graţie scăderii costurilor de exploatare. Din exploatare, compania a înregistrat un profit de 12,7 milioane de lei, faţă de pierderi de aproape 4 milioane de lei în acelaşi interval al anului trecut. Pe de altă parte, firma şi-a dublat la 2,7 milioane de lei pierderile financiare, ca urmare a fluctuaţiilor de curs valutar.

Prospecţiuni Bucureşti este controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender (55,7% din capital). SIF Muntenia (SIF4) este cel mai important acţionar minoritar, cu 11,8% din acţiuni.

Mai 6, 2015

Seful Prospectiuni: Am taiat costurile pentru a reflecta "noua realitate" a cererii de servicii petroliere
Ziarul Financiar, Autor: Radu Bostan

news

Activitatea mai redusă este „o realitate pe termen lung“ în sectorul de servicii petroliere, în condiţiile în care preţul mondial al ţiţeiului se menţine cu aproape 40% mai ieftin decât anul trecut, spune Gehrig Schultz, şeful Prospecţiuni Bucureşti, o firmă de prospectare geologică cu activitate pe trei continente.

Scăderea rapidă a cotaţiei i-a „lecuit“ de investiţii pe producătorii de petrol şi gaze naturale, iar reticenţa acestora se transmite către furnizorii de servicii şi echipamente, care caută să-şi reducă cheltuielile fixe pentru a rezista în piaţă cu un volum mai mic de comenzi.

„Clienţii noştri mai investesc doar în proiecte pentru care s-au angajat în faţa guvernelor ţărilor-gazdă sau de la care se aşteaptă să genereze fluxuri de numerar pe termen scurt. Credem că aceasta va fi «regula» inclusiv în 2016“, spune Schultz, preşedintele şi directorul general al Prospecţiuni (simbol bursier PRSN), o firmă din grupul lui Ovidiu Tender.

Ca furnizor de informaţii privind geologia concesiunilor petroliere, Prospecţiuni este implicată în prima fază din procesul de explorare şi dezvoltare a unui zăcământ de petrol sau gaze naturale, astfel că afacerea sa este în prima linie de foc atunci când marii jucători din sector decid să-şi restrângă bugetul de investiţii. Blocajul din sectorul petrolier a fost unul dintre factorii care au împins rezultatul final al Prospecţiuni în teritoriu negativ pentru prima oară în ultimii 10 ani după ce cifra de afaceri s-a prăbuşit cu 20% faţă de anul anterior.

Compania a recurs la tăieri de cheltuieli şi s-a reorientat către alte pieţe, precum Egipt şi Albania, pentru a supravieţui în contextul în care inclusiv clienţii români au redus comenzile. OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) au avut împreună o pondere de 66% în cifra de afaceri a Prospecţiuni anul trecut.

news

„Amândoi clienţii noştri importanţi în România şi-au redus bugetul de achiziţie a datelor geofizice în 2015. Unul dintre ei a amânat toate investiţiile pentru 2016, iar celălalt a redus investiţiile cu peste 60%. Principalele măsuri pe care le luăm sunt reducerea costurilor pentru a reflecta o nouă realitate a cererii. Prospecţiuni a început să-şi ajusteze structura de cost în trimestrul al patrulea din 2014. Ne-am restructurat aproape toate departamentele pentru a ne menţine competenţele principale, însă reducând costurile semnificativ. Modificările făcute la structura de cost vor conduce la economii de peste 6,5 milioane de euro anual“, a subliniat Gehrig Schultz

Prospecţiuni se aşteaptă la un an mai bun în 2015, în care cifra de afaceri ar urma să crească cu 14%, la 79 milioane de euro. Rezultatele din primul trimestru sunt deja pozitive, spune Schultz, datorită veniturilor din contracte încheiate anul trecut. Piaţa va rămâne însă prea mică în raport cu capacitatea de lucru a companiei.

„Ne aşteptăm ca cererea pentru serviciile noastre să implice lucrul în trei-patru echipe, în medie, pe piaţa internă şi internaţională, în timp ce capacitatea noastră operaţională maximă este de opt echipe simultan. Incertitudinea cu privire la preţul petrolului a întârziat obţinerea de noi contracte în 2015, fapt care va întârzia şi începerea lucrului până în trimestrul al doilea“, a arătat şeful Prospecţiuni.

El a adăugat că firma negociază în prezent contracte locale şi internaţionale, care ar urma să fie implementate în trimestrul al treilea. Oportunităţi de creştere vor mai apărea în 2016, când o parte din concurenţii Prospecţiuni se vor fi retras din piaţă.

Aprilie 30, 2015

Prospectiuni are contracte semnate pentru 70% din capacitatea de lucru
Ziarul Financiar, Autor: Radu Bostan

news

După ce a încheiat anul trecut cu pierderi, compania vrea să crească anul acesta cu 14%.

Compania de prospectare geofizică şi geologică Prospecţiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN) îşi propune să recupereze din terenul pierdut anul trecut pe fondul blocajelor din industria petrolieră, cu obiectivul de a obţine venituri de 79 de milioane de euro, faţă de 69 de milioane de euro în 2014. Ţinta este în proporţie de peste 60% acoperită în contracte.

„Pentru anul 2015, societatea are deja contracte semnate pentru lucrări în România, în valoare de aproximativ 53 milioane de euro (OMV Petrom, Romgaz, Panfora, Hunt Oil, Amromco), ce acoperă circa 70% din capacitatea de producţie“, scrie Gehrig Schultz, preşedintele şi directorul general al Prospecţiuni, în raportul anual.

„În perioada imediat următoare vom participa la licitaţiile organizate de companiile petroliere pentru lucrările de achiziţii date geofizice în România, programate pentru trimestrele 3 şi 4 ale acestui an, cu o valoare totală estimată a acestora de aproximativ 37 milioane de euro“, arată şeful companiei de prospectare.

Aşteptările pozitive ale conducerii vin după un an în care factori obiectivi precum preţul redus al petrolului, protestele împotriva exploatărilor petroliere şi vremea au determinat compania să devieze drastic de la ţintele de afaceri şi profit. La începutul lui 2014, Prospecţiuni îşi buge-tase un plus de 8% la afaceri şi un profit mai mare cu 22% faţă de 2013, însă a încheiat anul cu afaceri în scădere cu 20% şi primul rezultat negativ din cel puţin ultimii 10 ani, de 61 milioane de lei.

„Anul 2014 a fost unul bogat în provocări, cu probleme legate de proteste împotriva exploatării gazelor de şist, scăderea dramatică a preţului petrolului, condiţii meteo nefavorabile, dificultăţi întâmpinate la accesul pe terenuri şi amânarea succesivă a legiferării redevenţelor petroliere în România, elemente ce au contribuit la scăderea investiţiilor în explorare“, a arătat Gehrig Schultz.

Pe bursă, rezultatele dezamăgitoare au împins preţul titlurilor PRSN la minimele ultimilor trei ani, iar compania a pierdut jumătate din valoarea de piaţă în ultimele 12 luni. Prospecţiuni, care are o capitalizare bursieră de 56 milioane de lei, este controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender (55,7%). SIF Muntenia (SIF4) este cel mai important acţionar minoritar, cu 11,8% din acţiuni, potrivit ultimelor raportări.

Deşi pe plan intern scăderea cotaţiilor ţiţeiului a determinat jucători precum OMV Petrom (SNP) să-şi reducă bugetele de investiţii, cu rezultatul că cererea pentru serviciile de prospectare este mai redusă, Prospecţiuni întrezăreşte un volum mai mare de activitate pe plan extern, care ar urma să aducă 25-30% din business. Un bun potenţial în acest sens îl au ţările nord-africane, unde investiţiile în petrol se desţelenesc odată cu calmarea tensiunilor sociale şi politice din ultimii ani. Prospecţiuni are în vedere deschiderea unui birou în Egipt pentru a coordona activitatea în regiune.

„Pe plan extern am participat deja la licitaţii în Albania şi Egipt, iar rezultatele acestora vor fi publicate în luna iunie. Lucrările sunt programate a se desfăşura în semestrul al doilea al acestui an şi primul semestru al anului 2016. Valoarea estimată a acestor lucrări este de 35 milioane de dolari. De asemenea, în partea a doua a acestui an, intenţionăm să participăm la licitaţiile de lucrări ce vor avea loc în Bulgaria, zona în care operăm cu succes din anul 2008“, mai scrie Schultz în raport.

Aprilie 20, 2015

Vanatoare de dinozauri in bazinele din Transilvania si Hateg
Autor: Dr. Darren Naish - Universitatea Southampton, UK

news

În luna aprilie a acestui an, o echipă de paleontologi și studenți de la Universitatea Southampton din UK, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Muzeul Municipal "Ioan Raica" din Sebeș și Societatea Muzeului Ardelean din Cluj Napoca a explorat localități purtătoare de fosile din bazinele situate în Transilvania și Hațeg.

Scopul nostru a fost să explorăm noi situri, să găsim și să excavăm reminiscențele dinozaurilor și ale altor fosile animale antice, care au trăit în această regiune în urmă cu mai bine de 66 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Cretacice. Munca noastră a fost susținută în mare parte de către compania Prospecțiuni.

Deși România este faimoasă pentru o mulțime de lucruri, fosilele nu se numără printre acestea. Dar ar trebui să fie, de vreme ce numeroase locuri de-a lungul țării au oferit specii remarcabile, unice, care furnizează informații despre viața antică din regiune. Mulțumită unor zeci de ani de lucrări geologice și paleontologice, știm că o mare parte din România era un continent insular în ultima parte Cretacicului. Sauropodele, o specie de dinozauri cu armură și cioc de rață, trăiau pe această insulă și erau pitice, la jumătatea din mărimea rudelor din alte părți, iar marii dinozauri prădători, precum Tyrannosaurs, par să fie absenți. O specie unică și controversată de dinozauri, de mărimea unei gâște și asemănătoare unei păsări, denumită Balaur bondoc, cunoscută numai în localitatea Glod din bazinul transilvănean, se numără printre cele mai complexe specii de theropozi din Europa Cretacică (theropozii sunt dinozauri și păsări prădătoare).

Alături de acești dinozauri existau numeroase șopârle, șerpi, mamifere mici și alte animale. Pterozaurul – reptila zburătoare cu aripi membranate din era Mezozoică – locuia, de asemenea, pe insulă, iar un exemplar al acestei specii (denumit Hatzegopteryx) se numără printre cei mai mari petrozauri descoperiți până acum. Anvergura aripilor sale este considerată a fi depășit 10 metri.

Țelul nostru de-a lungul lunii aprilie a fost acela de a prospecta numeroase situri în care se cunoaște sau se suspectează că ar exista rămășițe de dinozauri sau alte animale. De asemenea, ne-am propus să facem ceva ce nu s-a mai făcut decât de câteva ori în trecut: să coborâm cu ajutorul corzilor pe flancurile impresionante ale stâncilor pietroase din Râpa Roşie (aproape de Sebeş) pentru a căuta oasele prezente în straturile aflate la mulți metri deasupra solului.

Aprilie nu este perioada ideală pentru munca de teren în România. A plouat, a nins, iar apa râurilor de unde extrăgeam fosile era rece ca gheața. Însă ne-am bucurat și de soare, și de zile ușor călduroase, iar vremea nu a fost nicio clipă atât de aspră încât să ne afecteze planurile de călătorie sau munca în teren. Distanțele dintre situri și terenul pe care trebuia să îl traversăm au făcut ca vehiculele asigurate de Prospecțiuni să devină un element esențial al expediției noastre. Utilizarea acestor vehicule a însemnat și faptul că am putut transporta cele mai grele descoperiri ale noastre dintr-un sit în altul – un lux la care am fost nevoiți să renunțăm în călătoriile anterioare.

În cea mai mare parte a expediției am avut baza de lucru în satul Râu Bărbat, cele mai multe dintre activitățile noastre de prospectare având în vedere bancul și albia râului Bărbat de la punctul din vărsare din localitatea Pui. Aici, apa curgătoare și straturile sedimentare expuse la înălțimea perfectă au însemnat că albia râului este format din rocă roșie expusă – exact acel strat care conține fosilele pe care speram să le descoperim. Descoperiri însemnate sunt realizate de fiecare dată când căutăm în râu: numeroase fragmente de oase de dinozauri și țestoase, multe dintre care au fost colectate. Un dinte deosebit de mare și bine conservat, momentan identificat ca aparținând unei rude a marelui crocodil prădător Allodaposuchus, constituie un element neobișnuit din mai multe privințe și necesită continuarea studierii acestuia. Și mai mult ne-a bucurat descoperirea parțială a unui schelet de dinozaur cu cioc de rață, care a inclus o mandibulă completă și alte oase ale craniului. Acest specimen (care este neobișnuit în raport cu alte exemplare similare din România) ne-a încurajat continuarea studiilor pentru a găsi dinozauri cu cioc de rață în România.

Am vizitat și situl cu semnificație istorică de la Sînpetru, unul dintre primele locuri în care s-au descoperit fosile de dinozaur în România. Dinozauri cu cioc de rață, sauropode, dinozauri cu armură, precum și alte fosile ale animalelor cretacice au fost găsite aici, și am fost suficient de norocoși încât să descoperim un os aparținând unei cozi de sauropod titanosaurian.

Localitățile Pui și Sînpetru sunt situate în bazinul Hațegului, dar am explorat și localități din bazinul Transilvaniei, spre nord-est. Având baza de lucru în Petrești, aproape de Sebeş, am căutat fosile în Râpa Roşie. Aici am găsit oase de dinozaur, însă cea mai remarcabilă fosilă din acest sit este cea a unui pterozaur gigant Hatzegopteryx. Hatzegopteryx aparține unui grup de pterozauri cu craniul lung și fără dinți, denumit azhdarchid. Aceștia se numără printre cele mai controversate creature ale vremii lor: experții încă au opinii împărțite în ceea ce privește stilul lor de viață, apariția și istoricul evoluționar. Una dintre probleme este că rămășițele unui gigant azhdarchid, precum Hatzegopteryx, sunt extreme de rare, cu numai câteva specimene cunoscute în întreaga lume. Astfel că am fost încântați de descoperirea unei bucăți a osului din partea superioară a brațului, aparținând acestor animale.

La fel de însemnată este și descoperirea noastră de la Râpa Roşie, care a constat într-o bucată din mandibula unul mic azhdarchid. Nu putem spune încă dacă provine de la un tânăr animal asemănător unui Hatzegopteryx sau de la un animal care nu era de mari dimensiuni la maturitate. Studiul tehnic al specimenului (care probabil va presupune examinarea microscopică a structurii interne a osului) va trebui derulat înainte de a ne putea pronunța. Indiferent de rezultat, descoperirea a două specimene de pterozaur într-o singură vizită este o realizare destul de importantă.

În cele din urmă, expediția noastră a avut un succes extraordinar, iar acum plănuim să efectuăm lucrările tehnice necesare numărului mare de fosile pe care le-am descoperit. Le mulțumim partenerilor noștri locali, Societatea Națională de Geografie și compania Prospecțiuni, pentru ajutorul care a făcut posibilă acestă călătorie.

Martie 24, 2015

Prospectiuni a sarbatorit alaturi de comunitatea din Ilisesti aniversarea a 525 de ani de atestare documentara

news

Luna martie a acestui an a fost cu mult mai deosebita pentru satenii din Ilisesti, judetul Suceava, deoarece a marcat un eveniment deosebit in istoria comunitatii: implinirea a 525 de ani de la atestarea documentara a localitatii. Si, cum echipele Prospectiuni sunt mereu bucuroase sa sprijine comunitatile in care isi desfasoara activitatea, reprezentantii nostri din teren au fost alaturi de localnici, compania Prospectiuni devenind partener al evenimentelor care au sarbatorit aceasta aniversare.

Pentru a marca cei 525 de ani de atestare documentara, primaria comunei Ilisesti a organizat o serie de manifestari cultural-artistice. Momentul aniversar s-a desfasurat in incinta Caminului Cultural al comunei, fiind precedat de discursuri care au prezentat istoricul comunei si al personalitatilor nascute aici. Dintre acestea il amintim pe Dumitru Rusu, pictor si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, precum si pe reputatul folclorist Simion Florea Marian, membru al Academiei Romane, a carui casa memoriala reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice ale municipiului Suceava.

Conform declaratiilor primarului localitatii, domnul Florinel Radutu Avasaloaie, a doua parte a manifestarii a inclus un program artistic care a cuprins recitalul folcloric sustinut de solista Gabriela Teisanu si de ansamblurile „Simion Florea Marian” si „Floarea Sperantei”.

Localitatea Ilisesti a fost mentionata pentru prima data intr-un document oficial din 15 martie 1490. La acea data, domnitorul Stefan cel Mare i-a intarit Episcopiei Radautilor 50 de biserici cu preoti, dintre care 44 din Tinutul Sucevei si 6 din Tinutul Cernautiului. Printre acestea se regasea si „biserica din Iliasinti (Ilisesti) cu preotul”.

Un alt moment remarcabil in istoria comunei a avut loc in anul 1940, cand s-a organizat repatrierea germanilor din Bucovina. In baza unei conventii dintre cele doua state, o comisie mixta a realizat inventarierea bunurilor lasate in urma de persoanele repatriate. Aceste bunuri au fost preluate de statul roman, care a achitat contravaloarea lor in cereale si petrol, urmand ca statul german sa-i despagubeasca pe cei repatriati.

In Ilisesti, o comuna mare, cu gospodarii frumoase, locuita jumatate de romani si jumatate de germani colonisti svabi, acestia nu au inventariat bunurile predate statului roman, ci le-au donat pe toate comunei si locuitorilor sai romani, aratand astfel ca, pentru mai bine de un secol, svabii din Ilisesti au convietuit cu romanii in bune conditii, si ca doresc ca aceste lucruri sa le ramana in semn de frumoasa amintire.

Martie 16, 2015

Americanul de la Prospectiuni Bucuresti: Daca ar fi sa-mi investesc banii, m-as uita la locurile unde s-a descoperit deja titei. Mai e mult petrol de gasit aici Ziarul Financiar, Autor: Radu Bostan

news

La mai bine de 150 de ani de la saparea, aproape manuala, a primelor sonde si dupa aproape un secol de exploatare industrializata, subsolul Romaniei inca mai ascunde petrol.

Unde? Chiar acolo unde l-au descoperit si de unde l-au extras altii, cu zeci de ani inainte. Doar ca daca pana recent in Romania s-a cautat petrol cu ajutorul unor radiografii ale solului, de prea putina vreme a inceput sa fie folosit echivalentul tomografiei computerizate, spune Gehrig Schultz, americanul care conduce cea mai veche companie de servicii geologice din tara.

„Romania a fost explorata foarte in detaliu pana la o adancime de cam 3.000 de metri. Cand vorbim de adancimi mai mari, deja Romania nu mai este asa de bine explorata, comparativ cu alte tari. Daca ar fi sa imi investesc banii in explorarea de petrol, m-as uita in primul rand la locurile unde s-a descoperit deja titei si as aplica noi tehnologii ca sa-l gasesc. Mai sunt inca multe hidrocarburi de gasit“, spune Gehrig Schultz, presedintele si directorul general al Prospectiuni Bucuresti.

Compania isi traseaza arborele genealogic pana la infiintarea in 1950 a Institutului de Prospectari Geologice si Geofizice de Hidrocarburi (IPPGH), la randul sau desprins din Institutul Geologic Roman creat la inceputul secolului XX. In cei 60 de ani, fie ea ca institut, sovrom, intreprindere sau companie privata, Prospectiuni a fost implicata in cea mai mare parte din lucrarile de explorare de petrol si de gaze naturale, inclusiv prima achizitie de date seismice 3D si prima „radiografie“ a fundului marii. Desi in ultimii ani activitatea s-a extins in afara granitelor, Romania inca mai tine ocupate echipele companiei, care acum reviziteaza zacamintele „cartografiate“ in urma cu zeci de ani. „Am pe un perete o fotografie cu lucrari de prospectare seismica langa Moreni, in 1932. La Moreni s-a des coperit petrol in anii 1860, s-au forat sonde noi prin 1890, exploatarea a fost distrusa in Primul Razboi Mondial si apoi s-a forat din nou prin anii 1920. Prima prospectare seismica a fost realizata in 1932. Noi am realizat seismica 3D in 2012 si acum iarasi se foreaza sonde noi acolo“.

Seful Prospectiuni explica ca la tehnologia de productie din anii 1950, un grad de recuperare de 16% dintr-un camp bogat in petrol putea fi considerat un rezultat bun. In anii 1990, cu tehnologia de ultima ora, un petrolist putea scoate pana la 25% din zacamant, in timp ce trei sferturi ramaneau in pamant. In prezent, gradul de recuperare a crescut pana la 40%, datorita unor noi tehnici de foraj si extractie. Insa avansul tehnologiilor de productie a fost mereu insotit de progrese tehnice si in domeniul prospectarii geologice.

„La campurile vechi, tehnicile noi de productie precum forajul orizontal pot da re zultate foarte bune, dar trebuie sa stii unde anu me sa le folosesti si aici intervine munca noastra. Companiile cheltuiesc milioane de dolari pe foraje, asa ca au nevoie de informatii cat mai precise privind structura subsolului“. El face o paralela intre progresele din geologie si avansul tehnicii de diagnostic medical.

Martie 1, 2015

Prospectiuni detine 52% din piata europeana de prospectari geofizice
Jurnalul de Afaceri, Autor: Madalina Stoica

news

Compania mizează pe dezvoltarea proiectelor de amploare în afara granițelor României. Fondată în anul 1950, societatea s-a numit inițial Institutul de Prospectări Geologice și Geofizice pentru Hidrocarburi. Începând cu anul 2000, compania a fost privatizată prin listare publică, la Bursa de Valori București.

Prospecţiuni este în prezent unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii geologice şi geofizice, cu o experienţă bogată în industria românească de petrol şi de gaze. Societatea operează și peste granițele României, oferind soluții specializate cu ajutorul partenerilor direcți și poate pune la dispoziția acestora nouă echipe, dotate cu tehnologii de ultimă generație, care asigură achiziția de date geofizice, alături de patru echipe de exploatare minieră. “Istoria mea în această companie începe în anul 2008, când consiliul de administrație al Prospecțiuni S.A. mi-a cerut să preiau conducerea, cu scopul de a crește expunerea companiei pe piețele internaționale și de a transforma Prospecțiuni într-o companie mai comercială”, ne-a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni S.A..

Investiții

Prospecțiuni este o companie ce deține o bază tehnică puternică, ingineri și oameni de știință cu multă experiență și care a investit mult în țara noastră, în cei 65 de ani de existență.

Începând cu anul 2008 și până în 2014, investițiile societății se cifrează la aproximativ 42 de milioane de euro, iar sumele de bani au fost direcționate spre creșterea capacității, pentru a putea susține necesitatea României și a țărilor europene în ceea ce privește industria de explorare a resurselor. ”La ora actuală Prospecțiuni deține 52% din piața europeană de prospectări geofizice. Prin urmare, investițiile au fost realizate pentru a majora capacitățile deținute de companie și pentru a crește cota de piață a Prospecțiuni”, a adăugat conducerea societății.

Investițiile care au loc într-un mod continuu sunt însă cele direcționate spre traing-ul angajaților. Societatea colaborează îndeaproape cu universitățile tehnice de profil din țara noastră, pentru a le ajuta în formarea și susținerea personalului, care se va specializa și va ajunge, ulterior, la dezvoltarea companiei. Alte investiții constante sunt cele destinate sistemelor informatice și echipamentelor specializate. “Compania noastră pune un mare accent pe calitate. Acesta este unul dintre lucrurile care face Prospecțiuni S.A. să fie o companie foarte atractivă. Cea mai puternică parte a culturii organizaționale este reprezentantă de angajamentul pe care toți angajații îl au asupra calității”, este de părere CEO-ul Prospecţiuni.

Tehnologie

Compania oferă clienților si partenerilor de afaceri o gamă largă de servicii geologice şi geofizice, inclusiv proiectare şi achiziţie de date geofizice on shore 2D, 3D şi 4D, procesare a datelor geofizice, stocare a datelor, analize geologice şi geochimice, prospecţiuni magnetotelurice, magnetice şi gravimetrice. Având experiență în zone greu accesibile, precum deșerturi, munți, zone cultivate și împădurite, compania poate, de asemenea, opera cu succes și în regiunile urbane, dens populate, și poate utiliza surse de energie diverse, inclusiv explozive, vibratoare, sisteme „accelerated weight drop” și “airgun”. Societatea este dotată cu echipamente de înregistrare ultramoderne și este lider în operarea sistemelor de înregistrare fără cablu.

În plus, în Centrul de Calcul al Prospecțiuni S.A., echipe specializate prelucrează datele geofizice înregistrate în zone cu geologie complexă. Un exemplu în acest sens sunt proiectele de succes care au fost efectuate pe seturi de date din Europa și Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America de Sud.

Cu ajutorul unei echipe de geofizicieni și geologi, studiile geologice și geofizice sunt integrate, pentru a oferi o analiză a bazinului sedimentar într-o gamă largă de domenii de explorare de hidrocarburi, în diferite condiţii geologice din România, Republica Moldova, Irak, Libia, Egipt, Sudan, Ecuador, Kazahstan, Coreea de Nord, Filipine și Turcia.

Mai mult decât atât, societatea oferă garanția stabilită de standardele internaţionale HSE&Q, utilizând o gamă largă de echipamente noi şi o echipă de profesionişti. “Este greu de imaginat, dar noi, în fiecare zi măsurăm Pămânul de 6 milioane de ori. Într-un singur loc avem chiar și 6.000 de utilaje amplasate care fac măsurători și aceste utilaje sunt folosite la fiecare 50 de metri în orice direcție și acoperă 90 de kilometri pătrați. Când spunem că suntem o companie de tehnologie, nu doar pentru că folosim multe echipamente electronice, ci și adunăm un mare volum de informații. Tehnologia pe care o folosim e la fel ca cea utilizată atunci când se face o ecografie cu ultrasunete pentru un copil, dar noi încercăm să vedem ce este la 600 de metri sub pământ. Este un proces informatic foarte complicat”, ne-a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni.

Criza economică

Începând cu anul 2008, industria de petrol și gaze a trecut printr-o perioadă dificilă. Principalul motiv a fost reducerea prețului petrolului pe piețele de capital, din cauza crizei economice, iar efectul a fost unul puternic negativ.

Cu toate că, în prezent, prețurile din industrie au început să crească, efectele negative încă se fac resimțite, existând în continuare problema lichidităților. „Anul 2014 a fost unul extrem de dificil pentru compania noastră. La începutul anului ne-am confruntat cu dificultăți mari în a avea acces în perimetrele unde trebuia să facem măsurători. Prin urmare, am avut proiecte importante pe care trebuie să le facem, dar din cauza ONG-urillor care erau influențate de false informații privind impactul studiilor noastre geologice și geofizice, nu le-am putut începe. A fost o perioadă dificilă, mai ales că Prospecțiuni face aceste cercetări în România de peste 65 de ani fără a cauza niciun efect negativ asupra mediului”, explică oficialii companiei. Acest lucru a cauzat nevoia recâștigării încrederii oamenilor.

Problemele nu s-au finalizat, întrucât finalul anului trecut a adus o altă problemă. Este vorba despre scăderea prețului petrolului. Cum aproximativ 95% din business-ul Prospecțiuni are legătură cu petrolul și anumite contracte au fost anulate, iar altele renegociate pe fondul unui preț redus la petrol, anul 2014 s-a dovedit a fi unul greu.

Planuri de viitor

În prezent, compania are trei proiecte importante în desfășurare. Primul este cel prin care se caută gaze naturale convenționale în zona de Est a România, în perimetre diferite. În plus, societatea este implicată într-un alt proiect aflat la început de drum pentru moment, destinat Hunt Oil și Petrom. De asemenea, se lucrează la o altă lucrare, de data aceasta în Turcia, și se peconizează ca în viitor să demareze un alt proiect în Egipt.

Cu o cifră de afaceri de peste 380.000.000 de lei înregistrată în 2013, planurile de viitor ale companiei presupun, în primul rând, menținerea stabilității, într-o piață instabilă, care se confruntă cu foarte multe schimbări. ”Deținem acum o poziție bună pe piață, avem contracte care vor menține compania la capacitate maximă pentru tot anul 2015. Ceea ce este foarte important pentru noi, la fel ca pentru întreaga industrie de petrol și gaze, este să ne menținem un nivel bun al activității. Pe termen mediu, ne propunem să avem o creștere susținută regional. Anul trecut am început prima noastră operațiune în Albania și este important pentru noi să ne majorăm cota de piață în această țară, precum și în alte țări din regiunea Balcanilor sau în Grecia. De asemenea, tocmai am început o operațiune în Turcia, iar extinderea pe această piață este o prioritate pentru noi. De asemenea, contractul din Egipt este extrem de important”, ne-a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni.

Februarie 27, 2015

Gehrig Schultz, Prospectiuni: Romania a fost explorata numai cu radiografii, dar acum facem ecografii 3D. Mai este inca mult petrol de gasit
Ziarul Financiar, Autor: Radu Bostan

news

La mai bine de 150 de ani de la saparea, aproape manuala, a primelor sonde si dupa aproape un secol de exploatare industrializata, subsolul Romaniei inca mai ascunde petrol. Unde? Chiar acolo unde l-au descoperit si de unde l-au extras altii, cu zeci de ani inainte. Doar ca daca pana recent in Romania s-a cautat petrol cu ajutorul unor radiografii ale solului, de prea putina vreme aminceput sa folosim echivalentul tomografiei computerizate, spune americanul care conduce cea mai veche companie de servicii geologice din tara.

„Romania a fost explorata foarte in detaliu pana la o adancime de cam 3.000 de metri. Cand vorbim de adancimi mai mari, deja Romania nu mai este asa de bine explorata comparativ cu alte tari. Daca ar fi sa imi investesc banii in explorarea de petrol, m-as uita in primul rand la locurile unde s-a descoperit deja titei si as aplica noi tehnologii ca sa-l gasesc. Mai sunt inca multe hidrocarburi de gasit“, spune Gehrig Schultz, presedintele si directorul general al Prospectiuni Bucuresti.

Compania isi traseaza arborele genealogic pana la infiintarea in 1950 a Institutului de Prospectari Geologice si Geofizice de Hidrocarburi (IPPGH), la randul sau desprins din Institutul Geologic Roman creat la inceputul secolului XX. In cei 60 de ani, fie ca institut, SovRom, intreprindere sau companie privata, Prospectiuni a fost implicata in cea mai mare parte din lucrarile de explorare de petrol si de gaze naturale, inclusiv prima achizitie de date seismice 3D si prima „radiografie“ a fundului marii. Desi in ultimii ani activitatea s-a extins in afara granitelor, Romania inca mai tine ocupate echipele companiei, care acum reviziteaza zacamintele „cartografiate“ in urma cu zeci de ani.

„Am pe un perete o fotografie cu lucrari de prospectare seismica langa Moreni, in 1932. La Moreni s-a descoperit petrol in anii 1860, s-au forat sonde noi prin 1890, exploatarea a fost distrusa in Primul Razboi Mondial si apoi s-a forat din nou prin anii 1920. Prima prospectare seismica a fost realizata in 1932. Noi am realizat seismica 3D in 2012 si acum iarasi se foreaza sonde noi acolo”, povesteste Schultz.

Seful Prospectiuni explica ca la tehnologia de productie din anii 1950, un grad de recuperare de 16% dintr-un camp bogat in petrol putea fi considerat un rezultat bun. In anii 1990, cu tehnologia de ultima ora, un petrolist putea scoate pana la 25% din zacamant, in timp ce trei sferturi ramaneau in pamant. In prezent, gradul de recuperare a crescut pana la 40%, datorita unor noi tehnici de foraj si extractie. Insa avansul tehnologiilor de productie a fost mereu insotit de progrese tehnice si in domeniul prospectarii geologice.

„La campurile vechi, tehnicile noi de productie precum forajul orizontal pot da rezultate foarte bune, dar trebuie sa stii unde anume sa le folosesti si aici intervine munca noastra. Companiile cheltuiesc milioane de dolari pe foraje, asa ca au nevoie de informatii cat mai precise privind structura subsolului“, spune Gehrig Schultz, care face o paralela intre progresele din geologie si avansul tehnicii de diagnostic medical. „Mai demult, toata lumea trebuia sa-si faca radiografii, dar in ziua de azi investigatiile se fac de obicei prin tomografie computerizata. Este exact aceeasi evolutie si in industria petroliera. Cam pana in 2002, Romania a fost explorata cu ajutorul echivalentului geologic al unor radiografii. Astazi ne bazam pe tomografii, sau chiar am putea spune ca sunt ecografii 3D. Romania a inceput sa aplice mai agresiv tehnologiile de seismica 3D de-abia in 2008. In ultimii ani noi am cartografiat cam 10.000 kilometri patrati din tara.“

Schultz glumeste ca o descoperire noua de petrol la Moreni, o localitate damboviteana considerata „leaganul“ industriei petroliere romanesti, ar fi cam acelasi lucru cu descoperirea unei noi specii de animal in parcul Cismigiu din Bucuresti. „Nu exista loc mai bun in care sa cauti petrol decat acolo unde ai gasit deja.“ Astfel, bazandu-se pe tehnologiile noi de productie si pe „harti“ mai precise ale subsolului, producatorii de petrol si gaze naturale aleg sa reviziteze iar si iar aceleasi campuri vechi si sa caute noi resurse la adancime mai mare sau in alte structuri geologice. OMV Petrom are un program solid de investitii in redezvoltarea exploatatiilor vechi, aceasta fiind una dintre masurile care au ajutat compania sa stopeze in 2013 declinul productiei de titei.

Anul trecut, Petrom si partenerii sai Hunt Oil au identificat un nou zacamant de petrol in Buzau, o zona exploatata de mai bine de 50 de ani. La randul sau, Romgaz a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea licentelor de exploatare pentru mai multe zacaminte, cu argumentul ca noile tehnologii fac posibila mentinerea in productie a zacamintelor timp de cativa ani inca. Pentru ambele companii, fiecare baril sau metru cub adaugat sau mentinut in productie este important.

„In general, de la preluarea datelor seismice 3D pe teren pana la dezvoltarea unui camp trec cam sapte ani. Insusi faptul ca aceste noi descoperiri au compensat declinul natural al productiei este ceva extraordinar“, spune Gehrig Schultz.

Cu peste 21 de ani de experienta pe trei continente, Schultz a fost adus in 2008 la conducerea Prospectiuni de actionarul majoritar, Ovidiu Tender, care dorea sa extinda activitatea companiei, dependenta de doi clienti traditionali Romgaz si Petrom, peste granite. Prospectiuni a ajuns astfel sa lucreze in Senegal si Guineea-Bissau, acolo unde Tender reusise sa obtina concesiuni petroliere, dar si in Maroc si Georgia. Mai departe, Prospectiuni vrea sa patrunda in Egipt, unde dezghetarea investitiilor in explorarea de gaze naturale, dupa patru ani de la revolutia care l-a inlaturat pe seful statului, promite oportunitati pentru primele companii care isi vor stabili o prezenta in tara.

Cea mai mare parte din afaceri continua insa sa vina din contractele romanesti. Mizand pe o intensificare a activitatii pe plan intern, acum doi ani Prospectiuni si-a chemat acasa echipele raspandite in lume, doar pentru a se confrunta cu un blocaj din cauza protestelor impotriva exploatarii de hidrocarburi. Pornite initial din opozitia comunitatilor fata de exploatarea gazelor de sist, demonstratiile au luat ulterior in colimator si proiectele de explorare de resurse conventionale, precum cele din vestul Transilvaniei. Comunitatile locale au achiesat la solicitarile proprietarilor de terenuri din zonele vizate de proiecte petroliere si au interzis in bloc lucrarile de explorare. Desi legea petrolului spune ca statul este proprietarul suveran al resurselor din subteran, autoritatile de la Bucuresti s-au miscat in general timid pentru a anula deciziile locale.

„Cel mai substantial impact in rezultatele noastre din 2014 l-a avut incapacitatea Guvernului de a-si exersa drepturile de explorare in vestul tarii“, precizeaza Schultz. La inceputul lui 2014, Prospectiuni isi bugetase afaceri de 435 milioane de lei, in crestere cu 8,6%, si un profit net de 28,5 milioane de lei, cu 22% mai mult fata de anul 2013. Insa vremea proasta, protestele si dificultatea obtinerii accesului la teren si a avizelor de constructii au intarziat proiectele companiei. La noua luni, Prospectiuni a anuntat afaceri de 215 mil. lei, in scadere cu 21%, iar in loc de profit compania a raportat pierderi de 37 milioane de lei

„Guvernul roman este proprietarul tuturor resurselor din subsol, insa in 2014 unii proprietari de terenuri au blocat proiectele de explorare, in special in partea de vest, nepermitand accesul la suprafata. Imi este de neinteles. Ca oameni de afaceri, trebuie sa ne folosim drepturile din licentele concesionate de stat pentru a crea locuri de munca si bunastare pentru populatie. Trebuie sa actionam pe cale legala si administrativa pentru a-ti apara si folosi acest drept. In acest moment avem o situatie in care unii fermieri pur si simplu blocheaza realizarea unui beneficiu economic pentru intreaga tara.“ Astfel ca deocamdata cea mai mare parte din veniturile Prospectiuni provin tot de la aceiasi doi clienti, Romgaz si Petrom, care impreuna asigura aproape 100% din productia de petrol si 96% din cea de gaze naturale.

Clienti noi ar putea aparea in Romania doar daca ar aparea de undeva si perimetre noi de explorare, insa Agentia pentru Resurse Minerale intarzie cu organizarea licitatiei care ar trebui sa atraga noi jucatori. Ultima data comunicata pentru organizarea licitatiei este martie 2015, insa sansele sunt mari ca aceasta sa fie amanata pana la clarificarea noului sistem de taxare a industriei petroliere. Sistemul actual de redevente a fost „batut in cuie“ pe o perioada de 10 ani de la privatizarea Petrom, in 2004. Insa la expirarea termenului, la finalul anului trecut, Guvernul roman a decis sa mai astepte un an inainte sa modifice sistemul.

„La aceste licitatii de licente intrebarea nu este numai cand vor avea loc, ci si cat dureaza sa obtii ratificarea campurilor si diversele avize. In consecinta, bugetul nostru pe 2016 nu ia in calcul o posibila licitatie. Chiar daca licitatia ar avea loc conform programului, in martie 2015, cu toate negocierile si obtinerea avizelor deja ajungem pana la sfarsitul lui 2016“, spune Gehrig Schultz. „Este pacat ca nu s-a tinut licitatia pana acum, dar daca Romania vrea sa atraga companii serioase trebuie sa clarifice conditiile financiare. Pe termen lung, rezolvarea situatiei redeventelor va aduce companii mai bune in Romania.“

Februarie 12, 2015

Prospectiuni negociaza mai multe contracte in Egipt, pentru un plus de 20% la afaceri
www.zf.ro, Autor: Radu Bostan

news

Compania de servicii geologice Prospecţiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN) negociază mai multe contracte de prospectare cu producători de gaze naturale din Egipt, care i-ar aduce un plus de până la 20% la cifra de afaceri, după un 2014 greu pe plan intern.

Prospecţiuni îşi caută deja un country manager pentru viitorul birou din Egipt.

„Negociem în prezent contracte în Egipt, şi dacă le obţinem, vom avea nevoie de cineva care să conducă afacerile de la faţa locului. Egiptul este o piaţă anticiclică, pentru că problemele politice din ultimii ani au întârziat lucrările de explorare“, spune Gehrig Schultz, preşedintele şi directorul general al Prospecţiuni.

La patru ani de la revoluţia care l-a înlăturat pe Hosni Mubarak, şeful statului timp de 30 de ani, situaţia politică în Egipt s-a mai stabilizat.

Companiile petroliere sunt acum dornice să-şi îndeplinească angajamentele de explorare a hidrocarburilor, indiferent dacă preţul petrolului este 100 sau 50 de dolari/baril. Interesul jucătorilor din producţia de gaze naturale se traduce într-un potenţial mare de activitate pentru Prospecţiuni.

„Companiile care pun primele piciorul în ţară vor avea un avantaj semnificativ faţă de cele care vin mai târziu. Noi am fi a doua companie (de prospecţiuni - n. red.) care îşi deschide reprezentanţă în Egipt. Prima a fost o firmă franceză, CGG“, arată şeful companiei Prospecţiuni.

Contractele în Egipt i-ar putea aduce companiei o creştere de 15-20% a afacerilor comparativ cu anul 2014, susţine Schultz, care nu a dorit să dezvăluie valoarea contractelor sau nivelul afacerilor pe întreg anul trecut.

Prospecţiuni îşi bugetase la începutul anului afaceri de 435 milioane de lei, în creştere cu 8,6%, şi un profit net de 28,5 milioane de lei, cu 22% mai mult faţă de anul 2013. Însă vremea proastă, protestele împotriva exploatărilor de gaze de şist, dificultatea obţinerii accesului la teren şi a avizelor de construcţii au întârziat proiectele companiei. La nouă luni, Prospecţiuni a anunţat afaceri de 215 mil. lei, în scădere cu 21%, iar în loc de profit compania a raportat pierderi de 37 milioane de lei.

Preţul acţiunilor PRSN a scăzut cu 32% de-a lungul anului trecut şi cu încă 7% de la începutul acestui an, până la 0,09 lei/titlu.

Compania are acum pe piaţa RASDAQ o capitalizare de 70 milioane de lei, cu 33 milioane de lei mai puţin decât anul trecut. Prospecţiuni îşi va anunţa pe 27 februarie rezultatele preliminare pentru 2014.

„A fost un an foarte dificil. Aşteptându-ne la activitate intensă, am repatriat o mare parte din echipamentul nostru, dar problemele legate de accesul la teren ne-au blocat activitatea. Nu ne aşteptam nici ca protestele să ne afecteze toate activităţile, credeam că se vor concentra pe gazele de şist. Noi în 2014 am avut un singur proiect legat de explorarea de gaze de şist, pentru Chevron, dar am realizat alte 20 de proiecte fără legătură cu acestea. Protestatarilor le era indiferent dacă protestează împotriva gazelor de şist sau nu“, spune directorul general al Prospecţiuni.

Între timp, manifestaţiile s-au rărit, dar acum industria petrolieră, unde lucrează cei mai mulţi clienţi ai Prospecţiuni, se confruntă cu o provocare de tip economic: preţul mic al ţiţeiului, la jumătate faţă de acum 12 luni. Cele mai multe companii mari petroliere şi-au redus cheltuielile de investiţii, direcţionate anterior în proiecte care au devenit rentabile cu barilul de ţiţei la 50 de dolari.

Piaţa românească, care reprezintă 90% din businessul Prospecţiuni, nu a fost deocamdată afectată, pentru că firmele ar fi sancţionate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) dacă nu şi-ar îndeplini angajamentele de dezvoltare a perimetrelor, spune Gehrig Schultz. În plus, cele mai multe proiecte locale ale Prospecţiuni vizează gazele naturale, nu ţiţeiul.

„Explorarea de zăcăminte de gaze rămâne foarte atrăgătoare în România, în special datorită preocupării pentru securitate energetică, în sensul că ar fi bine pentru România şi Europa să-şi găsească propriile resurse de gaze şi să nu depindă de importuri“, explică şeful Prospecţiuni.

Compania se aşteaptă în 2015 la un volum de muncă similar cu cel din 2014, dar cu mai mult profit. Însă valul reducerii de investiţii ar putea ajunge la businessul Prospecţiuni în 2016, iar Schultz spune că a redus cheltuielile şi în prezent reevaluează perspectivele diferitelor linii de business ale companiei, pregătindu-se pentru o perioadă de activitate redusă începând de anul viitor.

„O preocupare pentru noi şi probabil pentru restul firmelor din România este că băncile nu mai dau bani. Mai mult, companiile mari, ca de exemplu Petrom, încearcă acum să-şi amâne plăţile către furnizori, de la 60 de zile până la 90 de zile. Mai departe, firmele mai mici care lucrează pentru ei trebuie la rândul lor să-şi amâne furnizorii“, ceea ce întreţine lipsa de lichiditate din piaţă, arată directorul general al Prospecţiuni.

Compania face parte din grupul de firme al lui Ovidiu Tender, care deţine 55% din acţiuni. SIF Muntenia (SIF4) are 11,8% din capital, iar SIF Transilvania (SIF3) controlează 5%.

Ianuarie 16, 2015

Compania Prospectiuni a fost premiata pentru implicarea in campania „EcoAtitudine”

news

Pe parcursul anului 2014, Prospectiuni a fost partenera a campaniei de educatie ecologica si mediu „EcoAtitudine”. Initiata de Grupul European de Presa REPORTER si Asociatia Iris Terra Green, aceasta are ca partener media oficial revista Infomediu Europa, cea mai importanta publicatie de mediu din Romania.

Si, cum implinirea a 5 ani de implementare a campaniei nu putea sa treaca neobservata, momentul a fost marcat la finalul anului trecut prin intermediul unei gale speciale de premiere a organizatiilor implicate in lupta pentru un mediu mai curat. De altfel, a devenit deja o traditie ca, in fiecare decembrie, revista Infomediu Europa sa premieze aceste initiative.

Si anul trecut traditia a fost dusa mai departe, insa intr-o maniera total diferita, Gala Premiilor revistei Infomediu Europa „deschizandu-si bratele” pentru invitatii sai. In cadrul evenimentului, compania Prospectiuni a primit un premiu special pentru sprijinul oferit si implicarea deosebita in cadrul proiectului „EcoAtitudine”.

EcoAtitudine este cel mai amplu program de educatie ecologica destinat elevilor claselor 0 – VIII, urmand a se desfasura pana in anul 2020. Acesta vizeaza constientizarea in randul elevilor din Romania a importantei colectarii selective a deseurilor, un domeniu in care Romania inca atrage semnale negative din partea comunitatilor europene. In editia din 2014, 111 de scoli au fost inscrise in proiect si 62.468 elevi participanti.

Ianuarie 8, 2015

Romania E&P: Magazinul de dulciuri este Plin...

news

Perspectivele de dezvoltare in industria petroliera din Romania sunt nenumarate, daca se poate trece peste obstacole, afirma CEO-ul si Presedintele Consiliului de Administratie al companiei Prospectiuni, Gehrig Schultz, la conferinta Romania Oil & Gas din Bucuresti.

El a declarat ca in timp ce „magazinul de dulciuri” este plin, accesul la el necesita aprobare din partea mamei.

„Iata-ne aici in Romania, cel mai bogat loc din Europa, care detine toate tipurile de resurse de petrol si gaze ce s-au descoperit sau pe care le avem inca in minte, dar este dificil accesul pe teren pentru a ne face treaba,” a explicat acesta, in ciuda tehnologiilor de ultima ora disponibile in industrie, precum realizarea inovativa a forarilor, spre exemplu.

Dar, afirma el, mediul industrial s-a schimbat, facand dificila realizarea masuratorilor, forarea si efectuarea proiectelor.

Ca anecdota a amintit urmatoarele: „Cand am ajuns in Romania, dupa ce incheiam un contract de achizitie de date geofizice, puteam incepe lucrarile in teren 2-3 saptamani mai tarziu; acum, in cazul anumitor proiecte, termenul este de 180 de zile, iar in anumite zone de conflict dureaza aproape 240 de zile.”

Dl. Schultz a enumerat cateva impedimente precum procesul de obtinere a autorizatiilor guvernamentale, cerintele Uniunii Europene, dar si reglementarile locale. Un impediment recent, despre care a spus ca este pertinent, este reglementarea legata de „depistarea si urmarirea” explozibililor industriali.

Obtinerea accesului in teren, explica el, a devenit de asemenea un proces mult mai complex.

„Exista multa teama si aceasta teama este creata de oamenii care au anumite scopuri. Am avut discutii cu anumite persone care spun «ei bine, ne opunem achizitiei de date geofizice, deoarece daca nu realizati acest proces, atunci nimeni nu va fora o sonda si daca nimeni nu foreaza sonde, va fi nevoie de energie din alta parte, asadar veti construi o moara de vant, un panou solar sau altceva.» Deci este foarte clar planul anti-hidrocarburi.”

Activistii din Romania, afirma el, raspandesc teama printre localnici, spunand ca pamantul lor va fi otravit, apele vor fi contaminate, culturile vor ramane in paragina etc. „Unele persoane nu sunt informate si sunt neincrezatoare in multele surse de informare,” explica el. „Am incercat sa ne facem auziti prin intermediul mass media, dar nu e cea mai buna sursa, dat fiind faptul ca vocile cele mai puternice nu au si reputatia cea mai buna. Vocile care determina cel mai mare tiraj al ziarelor, ce sunt adesea cele mai inspaimantatoare, ajung pe prima pagina. Iar articolul tehnic care explica exact ce se va intampla apare pe pagina 33.”

El a mai afirmat ca problema beneficiarului evolutiei industriei de petrol si gaze reprezinta un posibil domeniu de conflict cu comunitatile locale, care au dorit sa afle daca cei care foreaza vor cumpara magazinele locale sau daca astfel de activitati vor crea locuri de munca pentru persoanele din zona. Dl. Schultz a recunoscut faptul ca localnicii pot lucra in echipele de achizitie de date geofizice, dar ca este nevoie de un nivel de calificare crescut pentru a urma lantul de valori din industrie.

Intre timp, autorizatiile de acces in teren reprezinta unul dintre blocajele din Romania, dupa cum afirma el, din cauza hartiilor cadastrale pe care nu te poti baza, ce pun sub semnul intrebarii proprietarul terenului. De asemenea, se pot ivi conflicte legale intre proprietarul terenului si titularul de acord, a declarat acesta.

Insa, afirma el, oamenii vor sa-si dezvolte comunitatile in care traiesc. In vreme ce scolile din Romania fara apa curenta sunt obligate sa se inchida, Dl. Schultz declarat ca companiile petroliere foreaza puturi pentru a-i ajuta sa le mentina deschise. “Putem da o mana de ajutor,” a remarcat acesta.

„Daca putem, ca industrie, sa lucram cu comunitatile, sa le ajutam sa fie mai puternice, sa aiba beneficii... vom castiga batalia in final. Trebuie sa fim prezenti si sa ne integram,” a afirmat el, „sa construim o relatie bazata pe incredere pe parcursul dezvoltarii pe termen lung al terenului petrolier.”

Privitor la furnizarea de perspective asupra operatiunilor offshore, Gabriel Ionescu, Directorul Diviziei de Explorare, OMV Petrom, a mentionat ca explorarea offshore poate fi costisitoare.

El a explicat urmatoarele: „De aceea este o practica comuna in industria noastra sa depunem toate eforturile pentru a elimina riscurile, inainte de a ajunge in etapa de forare – etapa in care se obtin castigurile substantiale.”

Avand in vedere aceste lucruri, el a afirmat ca ar impartasi experienta OMV Petrom in eliminarea riscurilor din cadrul proiectelor.

A enumerat licentele de exploatare ale companiei din blocurile petroliere offshore, situate in Neptun (cu ExxonMobil), Histria si Midia.

Dl. Ionescu a discutat despre o campanie majora de forare 3D, pe care compania a initiat-o in 2012-2013 pentru a realiza o clasificare a tipurilor de zone cu potential. Acesta a afirmat ca „Din 10 tipuri de zone, putem observa ca probabil cinci din ele sunt confirmate, iar cinci nu.”

A mentionat provocarile din cadrul blocului petrolier Histria al companiei: „Nu vorbim despre proiecte de mare anvergura, ci proiecte mici si medii. Am inregistrat mici descoperiri in ape de mica adancime.” Acestea, afirma el, vor fi grupate in mici descoperiri.

„Gestionarea proiectelor mici este esentiala pentru a avea o imagine mai buna a petrologiei sedimentare interne, stratigrafiei, modelului interstructural al acestor proiecte.” Aceasta a necesitat utilizarea seismicii de banda larga, isi aminteste el, ce inregistreaza o gama mai larga de frecvente. Avantajele acestuia, afirma Dl. Ionescu, se pot vedea pe tot parcursul ciclului E&P.

„A propus urmatoarele, „Se poate vedea ca rezultatele pe care le-am obtinut sunt incurajatoare pentru forare – unele caracteristici remarcabile. Ne ofera mai multa incredere in acesti indicatori de hidrocarburi – foarte incurajatori pentru noi.”

A concluzionat ca forajul de explorare a fost planificat in urmatorii doi ani.

Sursa: www.naturalgaseurope.com, 8 Ianuarie, 2015
Autor: Drew Leifheit

Stiri - 2014

Decembrie 16, 2014

Gehrig Schultz desemnat Petrolistul Anului de Petroleum Club

news

Ne face deosebită plăcere să vă anunțăm că domnul Gehrig Schultz, CEO și Președinte al Consiliului Administrativ Prospecțiuni a primit premiul “Petrolistul Anului 2014” din partea Petroleum Club România. Acestă distincție este menită să recunoască valoarea muncii sale și implicarea constantă în transformarea companiei Prospecțiuni într-un furnizor de servicii recunoscut la nivel internațional și în asigurarea dezvoltării sale constante. În plus, președintele Petroleum Club a apreciat dedicarea sa în susținerea industriei petroliere din România.

Andrew Costin, președintele Petroleum Club, a declarat că premiul “Petrolistul anului 2014” i-a fost oferit lui Gehrig Schultz pentru contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea Prospecțiuni și implicarea activă în proiecte educaționale din sectorul energetic din România. Petroleum Club a recunoscut totodată susținerea considerabilă și constantă a industriei petroliere a țării și statutul de lider printre colegii săi parte a aceleiași industrii”.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în cadrul petrecerii de Crăciun a Petroleum Club, în data de 10 decembrie. Evenimentul a adunat reprezentanți de top din industria petrolieră românească, respectând tradiția ce datează din 2002. Nu a fost o petrecere obișnuită, ci a avut ca temă conceptul mexican.

“Este o mare onoare deoarece reprezintă recunoașterea a tot ceea ce am realizat în Prospecțiuni și, totodată, a colaborării cu Universitatea din București. Sunt mândru că sunt coleg cu angajații noștri loiali și de parteneriatul cu Dr. Victor Mocanu și Departamentul de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București. Este minunat să fii recunoscut pentru construirea unei afaceri de succes, dar este o onoare și mai mare să contribui la educarea tinerilor”, a declarat Gehrig Schultz.

Petroleum Club România este o asociație neguvernamentală, apolitică și non-profit înființată în 2001 pentru a oferi un cadru ideal pentru cei ce lucrează în industria de petrol, gaze și energie. Calitatea de membru reflectă interesul deosebit al diverșilor jucători din industrie de a explora noi oportunități, precum și de a oferi un context pentru dialog cu entități autorizate din România și de la nivel internațional. Printre membrii clubului se numără lideri de top din industrie, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai mediului academic, financiar, de consultanță și juriști.

Noiembrie 28, 2014

Experimentul Prospectiuni Vibrator versus Ou premiat la Romanian PR Award 2014

news

In cadrul celei de-a XII-a editie a competitiei Romanian PR Award, compania Prospectiuni a fost premiata pentru clipul-experiment “Vibrator versus ou”, nominalizat la categoria “Productii video”. In acelasi timp, compania a inregistrat si o premiera, fiind primul an in care participa la o astfel de competitie.

Rolul clipului a fost de a demonstra inofensivitatea procesului de achizitie de date geofizice si faptul ca activitatea echipamentelor Prospectiuni de ultima generatie este sigura si perfect controlata. Suntem deosebit de incantati de succesul acestui experiment si ii multumim echipei Rogalski Damaschin pentru sprijin.

Premiile au fost acordate joi seara de juriul competitiei, in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente de profil ale industriei de comunicare din tara noastra. Editia de anul acesta a Romanian PR Award s-a bucurat de prezenta unui juriu international de top, care a reunit specialisti in comunicare din SUA, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Italia, Belgia, Olanda, Franta, Ungaria si Romania.

Noiembrie 19, 2014

Se cauta gaze naturale la Beresti-Bistrita

news

www.desteptarea.ro, autor: Silviu Patrascanu

Dupa comuna Poduri, in care s-au gasit si se exploateaza gaze si titei, au intrat in vizorul firmelor care cauta resurse comunele din zona de nord a judetului. Locuitorii din Beresti-Bistrita urmaresc cu interes si cu speranta activitatea expertilor.

“Se face o cartografiere a intregii zone. Au venit la noi, s-au recomandat, au toate avizele, totul e in regula. Cauta gaze naturale”, a declarat Ionel Alcaz, primarul comunei Beresti-Bistrita. Pentru terenurile private pe care fac explorari, societatea a incheiat contracte cu cetatenii, iar pentru domeniul public, cu Primaria Beresti-Bistrita, afirma Ionel Alcaz.

“Eu m-as bucura sa gaseasca ceva pentru ca prezenta unui investitor in comuna inseamna locuri de munca si bani in plus la buget.” Societatea Nationala de Gaze Romgaz Medias precizeaza ca lucrarile “au impact nesemnificativ asupra mediului”, ca “proprietarii sunt despagubiti in mod echivalent cu pagubele produse” si ca e vorba de gaze naturale conventionale, si nu de gaze de sist.

Explorarea se face de catre SC Prospectiuni SA, in baza unui contract incheiat cu Romgaz. Conform documentatiei, cercetarile vizeaza o arie mai extinsa, care include opt localitati: Beresti-Bistrita, Buhusi, Damienesti, Filipesti, Itesti, Negri, Ravova si Saucesti.

Noiembrie 14, 2014

Un sat cu 3.500 de locuitori din Maramures, repus pe harta producatorilor de petrol din Romania

news

www.adevarul.ro, autor Rares Moise

Pe urmele petrolului din satul Săcel, judeţul Maramureş. Zăcămintele de ţiţei din localitatea maramureşeană mai înainte amintită au fost descoperite iniţial în jurul anilor 1890, descoperirea fiind făcută de către un localnic.

În 1899, vienezii Dietner şi Sorg Carol au început extracţia de petrol, primele premise pentru cercetări petrolifere fiind eliberate de către Guvernul Austro-Ungar. Zăcămintele de petrol din zona Săcel au mai fost exploatate şi în secolul 20, dar cu întreruperi. Cert este că acum s-au reluat căutările pentru “aurul negru”. Reprezentanţii Prospecţiuni SA fac cercetări la cererea celor de la Brent Oil.

„Echipa noastră a început activitatea în luna octombrie, prima etapă fiind cea de notificare a autorităţilor şi contactare a proprietarilor terenurilor incluse în perimetrul proiectului. Estimăm ca proiectul să dureze aproximativ 2 luni, însă acest termen poate fi influenţat de diverşi factori, precum condiţiile meteo. În acest moment, echipa Prospecţiuni din Maramureş este formată din 150 de persoane. În funcţie de evoluţia proiectului, este posibil să creştem până la 200 de persoane.

Desfăşurăm un proiect de achiziţie de date geofizice, ca parte a programului clientului nostru (Brent Oil) de explorare a resurselor de hidrocarburi convenţionale. Nu derulăm servicii de explorare pentru identificarea gazelor de şist în judeţul Maramureş”, au arătat cei de la firma Prospecţiuni.

Aceştia susţin că explorarea presupune mai multe etape, dintre care achiziţia de date geofizice este doar primul pas. „Activitatea noastră poate fi explicată cel mai bine ca fiind o „ecografie a pământului”, o imagine a structurii interioare a solului. Datele obţinute în urma acestei „ecografii” sunt predate apoi clientului, pentru a continua următoarele etape ale explorării. La finalul oricărei lucrări, echipele noastre semnează un acord de încheiere a proiectului cu primăriile vizate/reprezentanţii poliţiei, strâng toate materialele folosite şi le mulţumesc localnicilor pentru ajutorul acordat”, precizează reprezentanţii firmei Prospecţiuni SA.

De menţionat faptul că Brent Oil CO a obţinut acordul de concesiune de dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul de la Săcel, pe vremea când Premier al României era Călin Popescu Tăriceanu, adică în anul 2008.

„Din ce am discutat cu ei s-ar găsi petrol la noi în zonă, dar la mare adâncime. Nu ei dau verdictul, ci numai prospectează terenul pentru cei de la Lukoil sau Brent Oil sau nu ştiu care. La noi aceste sonde s-au închis acum trei sau patru ani. S-au plătit chirii la cetăţeni pentru drumuri, bani pentru amplasarea sondelor, s-au făcut drumuri, s-a făcut un pod peste apă, a fost reţea electrică făcută şi au fost foarte mulţi cetăţeni angajaţi de la noi la sondele de petrol.

Extracţia de petrol în Săcel a început la sfârşitul secolului al IX-lea, pe la 1800 şi ceva şi la început de secol 20. Ştiu că s-au exploatat aceste sonde în două tranşe, a fost o colaborare la un moment sovieto-română pentru a relua exploatarea. Aici avem țiței şi gaze de sondă. Acum patru ani au venit şi au exploatat ceva gaz care ardea în aer şi au spus că vreo 50 de localităţi pentru 60 de ani ar putea avea gaz din aceste zăcăminte”, a declarat, pentru Adevărul primarul localităţii Săcel, Gavrilă Dologa.

Noiembrie 12, 2014

Experimentul Prospectiuni “Vibrator versus Ou” nominalizat la Romanian PR Award

news

Juriul international Romanian PR Award a anuntat nominalizarile pentru cea de-a XII-a editie a competitiei, unul dintre cele mai importante evenimente de profil ale industriei de comunicare din tara noastra. Ne bucuram sa anuntam participarea la categoria “Productii video” a clipului produs anul acesta de compania Prospectiuni, cu titlul de experiment, care demonstreaza actiunea inofensiva a vibratorului asupra unor obiecte fragile precum ouale.

Rolul acestui experiment inedit este acela de a demonstra inofensivitatea procesului de achizitie de date si faptul ca activitatea echipamentelor de ultima generatie utilizate este sigura si perfect controlata. Clipul poate fi vizionat la link-ul: www.youtube.com/Vibrator versus ou

Proiectele nominalizate se detaseaza prin rigoare, creativitate, inovatie si impact, considera membrii juriului. Cea de-a XII-a editie a competitiei s-a bucurat de sustinerea unui juriu international de top, reunind competente in comunicare din SUA, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Italia, Belgia, Olanda, Franta, Ungaria si Romania.

Festivitatea de premiere "PR Award Gala Night" va avea loc joi, 27 Noiembrie, la JW Marriott. Detalii despre competitie puteti gasi pe www.praward.ro .

Noiembrie 7, 2014

Se cauta, din nou, „aur negru” in Maramures

news

www.maramuresenii.ro, autor: Ionut Horoba

În localitatea maramureseșeană Săcel se pregătește reluarea exploatării de petrol. După ce companiile Petrom și S.N.G.N. ROMGAZ SA au renunțat, în urmă cu șapte sau opt ani, la extracția țițeiului și a gazelor naturale din Maramureș, zilele acestea o altă companie petrolieră cercetează solul de la Săcel în vederea valorificării zăcământului petrolifer. Se numește Brent Oil CO și este o companie cu capital românesc, dar care are un management mixt, român și străin. Zona de interes este perimetrul de dezvoltare-exploatare petrolieră P VIII –20 Săcel, care aparţine din punct de vedere geologic Depresiunii Maramureşului.

Deocamdată se fac prospecțiuni

Cei care fac în prezent studii, asupra eventualelor rezerve de „aur negru” la Săcel, sunt cei de la firma Prospecțiuni SA. Aceștia acționează la cererea firmei Brent Oil și au început activitatea de prospectare luna trecută. Estimează că vor mai sta în teren, pentru aceste cercetări, aproximativ două luni.

„Echipa noastră a început activitatea în luna octombrie, prima etapă fiind cea de notificare a autorităților și contactare a proprietarilor terenurilor incluse în perimetrul proiectului. Aceste lucrări se derulează într-o zonă aprobată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Estimăm ca proiectul să dureze aproximativ 2 luni, însă acest termen poate fi influențat de diverși factori, precum condițiile meteo”, precizează reprezentanții firmei Prospecțiuni SA.

Mai exact, Prospecțiuni SA desfășoară un proiect de achiziție de date geofizice, ca parte a programului companiei Brent Oil, de explorare a resurselor de hidrocarburi convenționale. Reprezentanții Prospecțiuni SA au arătat faptul că nu derulează servicii de explorare pentru identificarea gazelor de șist în județul Maramureș.

În acest moment, pe teritoriul localității Săcel lucrează, la prospectarea solului 150 de angajați ai firmei Prospecțiuni.

„În funcție de evoluția proiectului, este posibil să creștem până la 200 de persoane. Activitatea noastră poate fi explicată cel mai bine ca fiind o "ecografie a pamantului", o imagine a structurii interioare a solului. Compania Prospecțiuni lucrează în baza unui angajament solid de menținere a siguranței și sănătății angajaților săi și a comunității în care lucrează. Proiectul nu afectează mediul (pânza freatica, aer etc.), fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor, iar orice paguba produsă culturilor agricole va fi temporară și compensată”, susțin cei de la Prospecțiuni SA.

Explozii și tractoare cu șnecuri

Maramureșenii din Săcel pot auzi zilele acestea mici explozii, pentru că firma Prospecțiuni SA a mărturisit că va folosi şi acest tip de instrument pentru a descoperi pungile de ţitei din solul maramureşean. Reprezentanţii Prospecţiuni SA dau asigurări că aceste intervenţii nu sunt deloc unele care să pună în pericol viaţa oamenilor sau mediul înconjurător.

„Mici tractoare agricole, dotate cu şnecuri, vor realiza găuri temporare, cu diametrul de aproximativ 5-6,5 cm şi de 3-15 metri adâncime, în care se pune o cantitate foarte mică de explozibil. Nicio gaură nu se realizează mai aproape de 100 de metri faţă de orice tip de clădire. Dacă vă aflaţi la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veţi avea o senzaţie similară cu momentul în care cineva trânteşte o uşă într-o cameră vecină”, explică oficialii de la Prospecţiuni SA.

Pe lângă „micile explozii”, prospectarea se va realiza şi prin folosirea vibratoarelor. Acestea sunt nişte maşini mai mari ca dimensiune, care utilizează o placă care produce vibraţii la nivelului solului. Acestea pot fi simţite de la o distanţă de aproximativ 100 de metri şi creează o senzaţie asemănătoare cu cea produsă de trecerea unui camion de tonaj greu, pe lângă un trotuar.

Cine este Brent Oil CO?

Am luat legătura cu reprezentanţii companiei Brent Oil CO, pentru a afla mai multe detalii despre interesele pe care le au în privinţa exploatării zăcămintelor petrolifere ale judeţului nostru.

Am aflat că sunt o companie cu capital românesc, însă cu management care are şi implicaţii internaţionale. Sediul Brent Oil este în Bucureşti. Ca profil general, această companie este interesată de exploatarea a zăcămintelor convenţionale de ţiţei. Compania petrolieră a cerut prospectarea zonei de la Săcel, pentru că Brent Oil este momentan în curs de mărire a volumului de depozitare a ţiţeiului, deoarece pe baza datelor finale, după achiziţia, procesarea şi interpretarea datelor geofizice, se aşteaptă ca producţia de petrol să crească.

„În conformitate cu acordul de concesiune, Brent Oil are obligaţia efectuării achiziţiei de date geofizice pentru optimizarea exploatării de la Săcel şi pentru o mai bună înţelegere a ceea ce se află în subsol”, spune Marius Pădureţ, reprezentant Brent Oil.

Acesta a mai precizat faptul că în acest moment nu se pot face estimări cu privire la valoarea unei eventuale investiţii în extracţia de petrol de la Săcel.

„În acest moment nu putem spune care va fi investiţia pentru zăcământul Săcel, aceasta putând fi aproximată doar după terminarea achiziţiei, procesării şi interpretării datelor geofizice. Nu se poate spune exact data terminării acestor operaţiuni, dar după ce avem rezultatele finale ale interpretării, putem să facem un plan de acţiune, ulterior vom putea estima şi o investiţie”, explică Marius Pădureț.

Întrebat dacă Brent Oil are în vedere și crearea de locuri de muncă pentru maramureșenii din Săcel sau împrejurimi, oficialul companiei a mărturisit că: „acestea vor exista, dar doar în condițiile în care zăcământul de tip convențional de la Săcel, va da rezultate bune și va putea fi exploatat în condiții economice profitabile”.

Acordul de concesiune, semnat încă din anul 2008

Brent Oil CO a obținut acordul de concesiune de dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul P VIII-20 Săcel, în anul 2008, pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Atunci, în urma unei licitații, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) i-a atribut firmei Brent Oil dreptul de a desfășura acțiuni petroliere în zona Săcel.

În nota de fundamentare a acestui acord de concesiune se spune că încheierea acestuia este una benefică, deoarece va asigura continuarea exploatării zăcământului comercial Săcel, implicit creşterea factorului de recuperare a resurselor existente, în vederea valorificării optime a acestuia şi realizării unor venituri suplimentare la bugetul general consolidat prin impozitul pe profit, redevenţa petrolieră, şi impozitul pe producţia internă de ţiţei şi gaze naturale, pe care urmează să le plătească titularul acordului petrolier.

„Continuarea exploatării acestui zăcămint, la care S.C. PETROM S.A. a renunţat din motive economice, este posibilă prin preluarea acestuia de către o firmă mai mică, cu cheltuieli de regie scăzute, dar capabilă să investească în procesul de reabilitare a exploatării”, se precizează în nota de fundamentare.

1.268 mii tone ţiţei şi de 94 mil. St.mc gaze naturale asociate

Din acest document mai aflăm că pe durata exploatării acestui zăcământ de către S.C. PETROM S.A. a fost înregistrat un cumulativ al producţiei de peste 100 mii tone de ţiţei şi 37 mil. St.mc gaze naturale asociate, iar resursa cu care este creditat în prezent acest zăcământ este de 1.268 mii tone ţiţei şi de 94 mil. St.mc gaze naturale asociate.

De asemenea se spune că Programul convenit pentru perimetrul PVIII – 20 Săcel, cuprinde două etape.

„În prima fază, obligatorie, cu durata de trei ani, prevede colectarea şi procesarea datelor existente, elaborarea de studii geologice, de zăcământ şi de impact asupra mediului, investigarea a 12 Km² prin seismică 3D, lucrări de reparaţii la 8 sonde şi la staţia de tratare-livrare ţiţei şi gaze, săparea a două sonde noi şi punerea acestora în funcţie. În faza a II-a, opţională, cu durata de doi ani, prevede operaţiuni petroliere cu lucrări, ce se vor efectua, funcţie de datele obţinute în faza I, obligatorie”, se arată în documentul de fundamentare pe lângă Hotărârea Guvernului nr. 1235/2008.

Petrol descoperit în Maramureș încă de la sfârșitul sec. al IX-lea

Zăcămintele de țitei din Săcel au fost descoperite undeva în jurul anului 1890. „Aurul negru” a fost descoperit de un localnic şi nu de un antreprenor străin. Moroșenii îl foloseau la acea vreme pe post de lubrifiant pentru a-şi unge axul la carul de lemn. În perioada 1875-1879 Guvernul austro-ungar a eliberat primele permise pentru cercetări petrolifere unor antreprenori străini. În 1899, în urma explorărilor, vienezii Dietner și Sorg Carol au început extracția de petrol.

Activitatea de extracție a cunoscut o creștere până la debutul Primului Război Mondial, apoi din cauza acestuia lucrările sunt sistate. Și așa rămân până la începutul anilor 1950, când activitatea este reluată de către Intreprinderea Petroliferă Sovrompetrol, aflată sub controlul Uniunii Sovietice. În această perioadă, cele șase sonde montate la Săcel, reușeau să scoată zilnic din măruntaiele pământului aproximativ 40 tone de petrol. Cu toate acestea, activitatea petrolieră din Maramureș este din nou oprită. Se revine la exploatarea acestui zăcământ, spre finele anilor 1970, când Întreprinderea Petrolifera Baicoi – sucursala Ploiești a redeschis cinci sonde. Însă după puțină vreme, iarăși se sistează activitatea.

După 1989, au fost încercări de exploatare petrolieră la Săcel, însă lucrurile au intrat din nou în impas prin anii 2005 – 2006.

Octombrie 17, 2014

Angajatii Prospectiuni au salvat de la moarte victima unui accident rutier

news

www.ziuadevest.ro

10 octombrie a fost o zi nefastă pentru șoferii a două mașini care s-au ciocnit violent pe drumul E85 către București. Șoferul unuia dintre autovehicule a fost propulsat prin parbriz, aterizând pe asfalt, pe partea stângă a corpului, cu leziuni puternice la cap.

Conform polițiștilor, persoana nu purta centură de siguranță, fapt care, de această dată, s-a dovedit a fi cu noroc deoarece, în urma coliziunii, motorul mașinii a aterizat contorsionat pe scaunele din față. Timp de câteva ore, circulația s-a desfășurat îngreunat, cu viteză redusă, iar zeci de locuitori ai comunei din zonă s-au adunat rapid pe marginea drumului, însă fără ca cineva să se apropie de victima aflată pe linia dublă continuă. Singurii care s-au oferit să o ajute pe persoana vătămată au fost angajații companiei de cercetare Prospecțiuni, care, prin tehnici pe care nu știau că le posedă, au salvat victima de la moarte. Povestea lor impresionantă o aflați mai jos, direct de la sursă:

”Accidentul a avut loc la aproximativ 100 m în fața vehiculului nostru. De aceea, când am ajuns la locul accidentului, am coborât din mașină și ne-am dus la victimă. Aceasta zăcea într-o baltă de sânge care se scurgea din cutia craniană. Din mână țășnea sânge cu presiune din cauza unei tăieturi. Picioarele nu i se mișcau deloc... Mi-am dat imediat tricoul jos, l-am împăturit și l-am ținut presat pe rana mare de la cap. După un timp, compresa urma să dea rezultate și sângerarea aproape s-a oprit. La fel și la mână, după ce mi-am ținut mâna foarte apăsată fix pe tăietură. Am evaluat starea victimei, însă acest lucru a fost îngreunat de faptul că aceasta agoniza din cauza durerilor. Ochii i se mișcau în toate direcțiile, dădea ochii pe spate... Respirația părea a fi normală. Am ciupit victima de față și de piele, am strigat de multe ori tare la ea și, la un moment dat, a început să comunice cu noi. Nu înțelegea ce s-a întâmplat, ce îi facem, de ce e pe asfalt, de ce e sânge peste tot... Colegul meu Octavian Brănescu s-a poziționat în fața victimei și a dialogat extrem de calm în următoarele zece minute, reușind să afle cum se numește, de unde este, ce familie are și încercând să-l motiveze să reziste durerilor pe care le acuza.

Eu eram poziționat în spatele victimei, la fel și colegul meu Ovidiu Sanda. Ulterior opririi sângerării masive, am pipăit ușor corpul victimei, aflând astfel că are dureri mari la coaste, pe partea stângă, pe care se afla de la momentul impactului, precum și în zona lombară și a bazinului. Ne-a fost teamă să-i schimbăm poziția, pe spate, cum solicita victima, deși acest lucru ar fi putu ajuta la scăderea presiunii pe partea stângă, unde victima acuza dureri la coaste și inimă... Am ales să menținem victima în aceeași poziție. A trecut ceva timp până ce la fața locului a sosit o ambulanță cu un medic și dotări pe măsură. Le-am furnizat informațiile pe care le știam, au montat un guler cervical, au montat electrozi pentru monitorizarea funcțiilor vitale, am poziționat împreună victima pe o targă cu pernă de aer, asigurată cu chingi, și am urcat-o în ambulanță, respectând continuu indicațiile medicului. Nici eu, nici cei doi colegi, nu am participat la vreun curs de prim ajutor.”

Reprezentanții companiei au declarat că cei trei angajați au dat dovadă de compasiune și curaj, lucruri pe care Prospecțiuni încearcă să le inspire tuturor celor care participă în relaționarea cu localnicii din zonele în care se desfășoară proiectele companiei. ”Este important pentru noi ca fiecare angajat să înțeleagă că, în primul rând, trebuie să fim oameni buni și să nu rămânem nepăsători la problemele localnicilor pe care îi întâlnim de-a lungul activității noastre. Aplaudăm comportamentul exemplar de care au dat dovadă acești angajați și ne mândrim că astfel de oameni fac parte din echipa noastră. Încercăm să promovăm compasiune, excelență și spirit de reacție în astfel de cazuri, în care fiecare mișcare are impact direct asupra rezultatului final”, a declarat Marius Milea, Chief Operations Officer în cadrul Prospecțiuni. Victima este acum în afara oricărui pericol.

Octombrie 13, 2014

Prospectiuni promoveaza EcoAtitudinea in Timis

news

www.ziarulactualitatea.ro

Aflată la cea de-a patra ediţie, campania EcoAtitudine are ca scop schimbarea unor mentalităţi care să determine atitudini în favoarea ecologiei. În acest an, lupta pentru un mediu sănătos ajunge şi în şcolile din judeţul Timiş, unde, începând cu 6 octombrie, activităţile din cadrul proiectului se desfăşoară cu sprijinul companiei Prospecţiuni.

Pe lângă vasta expertiză în furnizarea de servicii geologice şi geofizice, compania Prospecţiuni s-a implicat intens în proiecte de responsabilizare şi educaţie a comunităţilor locale cu privire la importanţa protejării mediului. „În activitatea pe care o desfăşurăm de 65 de ani, securizarea mediului este unul dintre principiile de bază, alături de consolidarea unor relaţii de prietenie cu cetăţenii localităţilor în care lucrăm. Întotdeauna ne asigurăm că fiecare angajat şi participant la lucrările noastre de prospectare respectă toate standardele de mediu, iar parteneriatul cu iniţiatorii campaniei s-a ivit natural, deoarece Prospecţiuni înţelege nevoia unui climat sănătos şi importanţa formării comunităţilor, de la o vârstă fragedă, în spiritul protecţiei şi prezervării mediului”, a declarat Marius Milea, Chief Operational Officer Prospecţiuni.

Nu este prima oară când Prospecţiuni se implică în activităţi importante ale comunităţilor locale, însă dezvoltarea unei atitudini civice şi responsabile faţă de mediul înconjurător, în rândul tinerilor reprezintă unul dintre cele mai importante deziderate pe care şi le-a asumat compania.

EcoAtitudine este cel mai amplu program de educaţie ecologică din România, care se adresează copiilor din clasele 0 – VIII. Campania a pornit în 2010 şi urmează a se desfăşura anual până în 2020, la finalul ei urmând a fi implicaţi peste 1.000.000 de elevi, conform obiectivelor organizatorilor. Scopul primar al proiectului este conştientizarea în rândul elevilor a importanţei colectării selective a deşeurilor, un domeniu în care România încă atrage semnale negative din partea comunităţilor europene.

Prospecţiuni va susţine acest proiect şi în judeţele Gorj, Dâmboviţa şi Prahova.

Octombrie 09, 2014

Prospectiuni incheie cu succes primul proiect programat anul acesta in judetul Timis

news

Bucuresti, 8 octombrie 2014, www.observatorulph.ro, autor: Mihai Popescu

În 2014, compania Prospecțiuni a demarat o serie de proiecte de achiziție de date geofizice pe teritoriul județului Timiș. Primul dintre acestea a fost încheiat la începutul lunii octombrie pentru clientul Amromco Energy, ca parte a programului acestuia de explorare a resurselor naturale de petrol. Perimetrul de lucru a vizat localitățile Gottlob și Lovrin, dar și o parte din împrejurimile acestora, iar suprafața proiectului a cuprins aproximativ 15 km².

“Compania Prospecțiuni lucrează în baza unui angajament solid de menținere a siguranței și sănătății angajaților săi și a comunității în care lucrează. Și de această dată am avut grijă ca proiectul nostru să nu afecteze mediul, fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor. Acest aspect ne bucură în mod deosebit, pentru că lucrările au prezentat o provocare în comuna Gottlob. Localitatea a cuprins aproximativ 20% din suprafața proiectului, iar majoritatea caselor de aici sunt foarte vechi și au o anumită valoare istorică. De aceea, echipa noastră a folosit echipamente speciale și a luat măsuri de siguranță suplimentare, pentru a elimina orice potențial risc”, a declarat Marius Milea, Chief Operations Officer Prospecțiuni.

Pe toată durata lucrărilor au fost semnate 117 înțelegeri cu localnicii și s-au înregistrat 1071 puncte de generare a undelor elastice. Proiectul a cuprins și zone agricole, iar activitățile echipei Prospecțiuni s-au desfășurat în paralel cu cele agrare, specifice perioadei anului, fără ca acestea să aibă de suferit.

“Cu privire la activitățile de achiziție a datelor geofizice derulate în comuna noastră, Primăria Gottlob dorește să mulțumească echipei Prospecțiuni atât pentru realizarea proiectului într-o notă de profesionalism, cât și pentru sprijinul acordat în realizarea unor activități cu impact pozitiv asupra comunității”, a completat Gheorghe Nastor, primar al comunei Gottlob.

Metoda de lucru folosită a fost Vibroseis, utilizându-se două vibratoare Sercel Nomad 65 pe terenurile extravilane. Pentru punctele de generare din intravilan s-au folosit două minivibratoare tip Envirovib, proiectate special pentru a lucra în localități. Chiar dacă aceste maşini par ceva mai mari, sunt inofensive şi au o activitate strict monitorizată permanent: o placă de la baza vibratorului este coborâtă încet pe pământ, transmiţând vibraţii în interior. Dacă o persoană se afla la aproximativ 10 metri în apropiere, va avea aceeași senzație ca atunci când, stând pe trotuar, trece un camion de mari dimensiuni pe șosea.

Pentru mai multe detalii privind modul de funcționare al acestor echipamente, puteți urmări următorul video: http://youtu.be/Qg95M9OGIf0.

Despre Prospecţiuni

Prospecțiuni este o companie românească de tradiție și un important furnizor internațional de servicii geologice și geofizice. Sediul central din București reprezintă o localizare strategică, pentru a oferi servicii în Europa Centrală, de Sud și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cu peste 60 de ani de experiență în industria de petrol și gaze din România, Prospecțiuni a derulat cu succes proiecte de achiziție de date geofizice în întreaga țară, contribuind la dezvoltarea economică și energetică a acesteia.

Septembrie 26, 2014

Prospectiuni a fost alaturi de comunitate in organizarea Zilei comunei Lipanesti

news

Sămbătă, 13 septembrie, echipa Prospecţiuni din judeţul Prahova a susținut comunitatea din Lipăneşti în sărbătorirea Zilei comunei. Compania Prospecţiuni este de peste 60 de ani aproape de comunităţile în care îşi desfăşoară proiectele şi acceptă cu bucurie de fiecare dată când se poate implica în organizarea unor evenimente importante din viaţa comunităţilor locale.

Comuna Lipăneşti are o istorie bogată, care datează încă din secolul 19, iar denumirea provine de la numele familiei Lipănescu, un mare moşier care a stăpânit timp îndelungat cea mai mare parte a comunei. Apoi, satul s-a format din clăcaşii care erau la început în jurul conacului.

Petrecerea care a celebrat frumoasa și bogata istorie a comunei Lipăneşti s-a desfăşurat pe stadionul de fotbal, unde localnicii au avut parte de multe surprize. Muzica a răsunat până târziu, iar atmosfera a fost întreţinută de artişti precum Cristian Pomohaci, Bianca Pătrăscioiu, Jean de la Craiova, Lidia Buble, Georgiana Lăpădat, Constantin Bucur și mulți alții.

La eveniment au fost prezente şi ansambluri folclorice care încă păstrează cu drag tradiţiile din zonă: Ansamblul Folcloric ”Voinicelul” din Boldești-Scăieni, ”Strugurelul” din Urlați și ”Codrulețul” din Comarnic. Și, pentru că orice sărbătoare trebuie să aibă un final memorabil, spectacolul s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii.

Septembrie 24, 2014

Restart EcoAtitudine: 62.468, 111, 10!

news

www.romaniapozitiva.ro, 22.09.2014, Autor: Andra Calenic

Trei valori numerice care redefinesc campania de educaţie ecologică şi mediu „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune”. Campania realizată de Grupul European de Presă REPORTER şi Asociația Iris Terra Green are ca partener media oficial revista Infomediu Europa, cea mai importantă publicație de mediu din România.

EcoAtitudine este cel mai amplu program de educație ecologică destinat elevilor claselor 0 – VIII, urmând a se desfășura până în anul 2020. Campania vizează conştientizarea ȋn rȃndul elevilor din România a importanței colectării selective a deşeurilor, un domeniu în care România ȋncă atrage semnale negative din partea comunităţilor europene.

Obiectivul nostru este ca pȃnă ȋn anul 2020 să dezvoltăm noi atitudini civice, responsabile faţă de mediul înconjurător. Grija față de mediu trebuie să devină o deprindere intrinsecă atȃt pentru cei peste 1.000.000 de elevi, cȃt şi pentru profesorii care vor fi implicați ȋn campania EcoAtitudine.

10 județe din Romȃnia sunt implicate în proiect: Ilfov, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş, Dȃmbovița, Gorj, Hunedoara, Timiş şi Municipiul Bucureşti;

111 școli ȋnscrise ȋn proiect;

62.468 elevi participanți ȋn campanie;

Cea de-a doua etapă a campaniei de Educație Ecologică şi Mediu EcoAtitudine = Responsabilitate, Informație, Acțiune” se desfăşoară ȋn perioada 18 septembrie – 28 noiembrie 2014 şi va fi structurată în felul următor:

- 4 concursuri: ”Reciclarea EcoAtitudine”, „Agentul EcoAtitudine”, ”Mugur De Verde”, ”Ia Atitudine, fii Eco”, care se vor desfăşura pȃnă la 17 noiembrie 2014 şi ȋn cadrul cărora se pot câștiga 60 de premii: laptop-uri, camere foto, imprimante + o cutie de coli A4, tablete, smartphone-uri şi ghiozdane cu rechizite.

- „Ora de Ecologie”, care va fi susținută în cele 10 județe implicate în proiect şi ȋn cadrul căreia maestrul de ceremonii, mult aşteptatul Mister ECO le va capta atenția elevilor printr-un adevărat spectacol de magie, centrat pe obiectivul campaniei: colectare selectivă pentru reciclare.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial al campaniei www.ecoatitudine.eu sau pe pagina de facebook: EcoAtitudine Oficial.

Parteneri: Stericycle România SRL, GreenWEEE International SA, Prospecțiuni SA, Apa Nova București SA, Compania de Apă Buzău SA , Hobas Pipe Systems SRL.

Parteneri media: Infomediu Europa, Observatorul Prahovean, Argeș Media, BUZZ Camp, Sfatul Părinților, CSR Evolution, OPINIA, Descoperă.ro, Curierul Național, 7 seri, Jurnalul de Ilfov, Urbankid.ro, Jurnalul de afaceri, România Pozitivă, Business Forum.

Septembrie 17, 2014

Prospectiuni sustine tinerele sperante ale teatrului romanesc

news

Compania Prospecţiuni a fost sponsorul principal al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic", ediţia a IV-a, ce s-a desfăşurat în perioada 1-7 septembrie 2014 în Fălticeni.

Recunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru pentru copii şi tineret din Moldova, festivalul a adunat laolaltă nume mari precum Draga Olteanu Matei, Vladimir Găitan, Catrinel Dumitrescu, Medeea Marinescu, Beatrice Rancea, Tudorel Filimon, Radu Tudor, Anca Ţurcaşiu, Ovidiu Cuncea, Andrei Duban, Gheorghe Balint sau Teodor Ilincăi.

Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic" a adus împreună elevi şi tineri din diferite zone ale ţării, membri ai unor trupe de teatru, studenţi ai UNATC însoţiţi de profesorii lor, dar şi trupe de actori profesionişti. La Concursul „Trupe de teatru”, s-au înscris în cursa pentru marele trofeu 8 trupe din România şi o trupă din Republica Moldova.

În cursul zilei s-au desfăşurat concursurile din festival şi ateliere de teatru în care tinerii au învăţat ce înseamnă actoria împreună cu studenţii de la UNATC, prof. univ. dr. Lorette Enache de la UNATC Bucureşti şi regizorul Radu Ghilaş, iar în fiecare seară au avut loc spectacole de teatru. Totodată, trupe de teatru de prestigiu, cum ar fi Ateneul de teatru Tătăraşi din Iaşi, Teatrul Municipal “George Bacovia” din Bacău, Teatrul Naţional Bucureşti sau Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”din Lugoj, au pus în scenă spectacole apreciate de publicul din întreaga ţară.

Trofeul Festivalului a fost acordat trupei „Protha” din Panciu, coordonată de Cătălin Sfîrloagă pentru piesa „Mecanica inimii”.

Prospecţiuni este alături de comunităţile locale de peste 60 de ani, implicându-se constant în proiecte care ajută la dezvoltarea societăţii.

Septembrie 11, 2014

Descoperiti compania Prospectiuni la Conferinta si Expozitia Internationala AAPG din Turcia

stiri

Veți participa la conferința AAPG ICE în Istanbul în perioada 14-17 septembrie? Opriți-vă la stand-ul Prospecțiuni (nr. 1221) pentru a afla mai multe detalii despre întreaga gamă de servicii geologice și geofizice, despre prezența noastră pe piața mondială și ce am pregătit pentru dvs. Colegul nostru Mihai Tanasa a pregătit un discurs despre “Studii de caz ale Sistemelor Petrolifere”, programat pentru 17 septembrie.

Tema de anul acesta este “The Spirit between Continents: Energy Geosciences in a Changing World” (Spiritul dintre continente: geoștiințe în industria energetică într-o lume în continuă schimbare). AAPG aduce laolaltă peste 2000 dintre cei mai buni profesioniști din domeniul geoștiinței din întreaga lume pentru prima dată în Istanbul pentru a împărtăși cele mai noi știri regionale și internaționale din domeniul științific, noile descoperiri din domeniul geologic, tehnologic și produse și servicii din industria de petrol și gaze.

Vă așteptăm!

Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati http://ice.aapg.org/2014/.

August 27, 2014

Seful Prospectiuni: Ducem tot mai mult din businessul nostru in afara granitelor. Turcia devine o piata foarte interesanta datorita preturilor

news

Ziarul Financiar, 27.08.2014, Autor: Roxana Petrescu

Gehrig Schultz, directorul general al Prospecţiuni Bucureşti: „De la o medie de vârstă a personalului specializat (geologi, geofizicieni etc.) de 58 de ani, am ajuns acum la o vârstă medie de 46 de ani. Luăm oameni de pe băncile universităţilor şi-i trecem prin programe de training. Copiii vin cu o bază teoretică excelentă. Îşi cunosc domeniul, iar după patru luni de zile o persoană poate avea o contribuţie de încredere în domeniul geologiei.“

Prima jumătate a acestui an a fost oribilă, spune Gehrig Schultz, directorul general al companiei de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, şi sunt slabe şase ca în cele patru luni rămase compania să poată să-şi îndeplinească ţintele de afaceri stabilite pentru 2014.

În primul semestru al anului, firma lui Tender a raportat o pierdere netă de 37,8 milioane de lei (8,6 milioane de euro), de peste trei ori mai mare decât cea din perioada similară a anului trecut. Totodată, cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 10% în primul semestru, până la 120,2 mil. lei (27,32 mil. euro).

Rezultatele vin în contextul în care bugetul Prospecţiuni pentru anul acesta prevedea o creştere de 8% a afacerilor, până la 435 de milioane de lei (98 de milioane de euro). În linii mari, Prospecţiuni realizează pentru companiile cu care are contracte un fel de radiografii subterane, pe baza cărora se ia apoi decizia de a fora sonde în vederea exploatării unui zăcământ de hidrocarburi.

Ce s-a întâmplat?

„Opoziţia foarte puternică mai ales pe partea de gaze de şist s-a trasformat treptat într-o atitudine antihidrocarburi generalizată.“

Aceste întârzieri vin în contextul în care Schultz spune că Prospecţiuni nu duce lipsă de contracte.

„Avem contracte de 30 de milioane de euro în derulare şi alte contracte de 41 de milioane de euro deja semnate pe care ar trebui să începem lucrul. Avem o poziţie foarte bună, dar din păcate timpul de execuţie s-a mărit. Avem alte contracte în valoare de 24 de milioane de euro în negocieri. Dacă înainte puteam să începem lucrările în şase săptămâni de când primeam o comandă, acum timpul a ajuns la 120-160 de zile. În 2013 de exemplu am pierdut bani pentru că nu aveam contracte. Anul acesta avem contracte, dar pierdem bani din cauza întârzierilor“.

Tot mai mult peste graniţă

În acest context, direcţia trasată de Schultz chiar de la venirea sa la conducerea Prospecţiuni, aceea de a transforma compania într-una internaţională, prinde tot mai mult contur.

„Ducem tot mai mult din businessul nostru în afara graniţelor. În 2014 am semnat contracte în Georgia şi Albania, iar acum suntem în negoceri finale pentru un proiect în Turcia, care devine o piaţă foarte interesantă datorită preţurilor mari la hidrocarburi. În contextul în care explorările din zone precum Libia sau Kurdistan sunt practic imposibile din cauza condiţiilor locale, Turcia devine foarte interesantă.“

Mai mult, Prospecţiuni este prezentă în câteva state africane, fiind deja implicată în licitaţii în Egipt.

„Am angajat oameni în Croaţia, ne concentrăm pe Grecia. Vrem să ne extindem în Italia pentru că noi avem motive să credem că ENI (compania petrolieră în care cea mai importantă deţinere este controlată de statul italian – n.red.) se va concentra pe piaţa locală. Italia se confruntă cu un deficit major de gaze.“

În acest moment, circa 15% din contractele semnate de Prospecţiuni sunt peste graniţe, dar ca venituri ponderea acestora creşte la 30% din cauza întârzierilor din piaţa locală.

Oamenii Prospecţiuni

În timp ce pentru operaţiunile din România Prospecţiuni a renunţat la oameni, compania a început să angajeze pe plan extern. „Avem 2.800 de angajaţi acum, dar de la începutul anului am renunţat la 500 de oameni din cauza întârzierilor. În Albania avem 250 de oameni şi în Georgia avem alţi 150 de oameni.“

Schultz îşi păstrează totuşi optimismul în ceea ce priveşte piaţa locală şi spune că pe baza contractelor pe care compania le are în derulare aceşti oameni se vor întoarce.

„În România sunt făcute foarte puţine sonde la peste 5.000 de metri. Dacă ai acoperit toată ţara cu seismică 3D nu înseamnă că ai terminat, ci doar că ai găsit noi locuri unde poţi lucra.“

Schultz spune că Petrom şi Romgaz, cei mai mari producători locali de hidrocarburi, au circa 50%, respectiv 60-70% din perimetre acoperite cu seismică 3D, procente care se vor extinde în 2015-2016.

August 4, 2014

Prospectiuni a finalizat doua proiecte in trei judete

news

www.manager.ro, 04.08.2014, Autor: Dinu Boboc

La finalul lunii iulie, Prospectiuni a incheiat doua proiecte de achizitie de date geofizice 3D pentru clientul sau, compania Amromco Energy. Acestea s-au desfasurat pe raza judetelor Gorj, Buzau si Braila.

Proiectul 3D Rosioru a acoperit localitatile Cochirleanca din judetul Buzau si Galbenu din judetul Braila, unde au fost semnate aproximativ 160 de intelegeri cu proprietarii privati pentru accesul temporar pe terenurile acestora.

Suprafata de achizitie a fost de 15 kilometri patrati, iar lucrarile s-au desfasurat pe o perioada de 16 zile. Proiectul 3D Bibesti s-a desfasurat in localitatile Aninoasa, Saulesti, Turburea si Vladimir din judetul Gorj, unde s-au inregistrat aproximativ 465 de intelegeri cu proprietarii privati pentru accesul temporar pe terenuri.

Suprafata de achizitie a masurat 16 kilometri patrati, iar proiectul a durat o luna.

“Suntem incantati sa anuntam incheierea cu succes a acestor doua proiecte de achizitie a datelor geofizice. Acestea vor fi predate clientului nostru pentru a continua cu urmatoarea etapa, iar echipele Prospectiuni le multumesc localnicilor pentru colaborarea excelenta inregistrata pe tot parcursul lucrarilor. Proiectele pe care le avem ne aduc constant prin aceleasi locuri, de aceea este important pentru noi ca localnicii sa inteleaga corect care este rostul activitatii noastre. Speram ca viitoarele proiecte ale clientilor nostri sa ne readuca si in aceste frumoase zone ale tarii”, a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospectiuni..

Asemenea oricarui domeniu de activitate, o cercetare se reia la anumite perioade de timp, in functie de noile tehnologii aparute in domeniu, pentru a obtine o rezolutie mult mai buna a imaginii subsolului.

De asemenea, o cercetare se poate relua si in functie de strategia statului in ceea ce priveste domeniul respectiv, in acest caz fiind vorba despre resursele minerale.

July 31, 2014

Topul companiilor care au angajat cei mai multi oameni in 2013

news

Prospectiuni s-a clasat in top 10 companii din Romania care au angajat cei mai multi oameni in 2013. Conform datelor centralizate de economica.net, cele 10 companii au angajat peste 18.000 de persoane in anul 2013.

Prospecțiuni s-a situat pe locul 8 în acest clasament, din care au mai făcut parte și companii din industria energetică, a automobilelor, a retail-ului alimentar, dar și două firme de pariuri și jocuri de noroc.

Compania de prospecțiuni geofizice și geologice a înregistrat anul trecut un număr de 1063 de noi angajați, având la sfârșitul anului 2973 de persoane angajate, spre deosebire de anul 2012, când numărul acestora era de 1910.

Clasamentul realizat de economica.net se bazează pe informațiile obținute de la companii și de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Iulie 17, 2014

Prospectiuni salveaza vieti

news

Observatorulph.ro

Zilele trecute, un localnic de 40 de ani s-a pierdut în pădure, în zona Plopeni, după ce cu o seară înainte fusese la cules de ciuperci împreună cu un prieten. Absenţa săteanului a pus în mişcare forţele de poliţie, care au organizat echipaje speciale de căutare inclusiv pe timpul nopţii, însă fără succes. O echipă a companiei Prospecțiuni S.A., care se afla la un punct de lucru din apropierea localității Plopeni, a intervenit în ajutorul forțelor de ordine. Echipa se afla în zonă pentru o lucrare de achiziţie de date, desfășurând instructajul zilnic de sănătate și securitate a muncii.

Dotați cu stații de emisie-recepție, cu hărți ale zonei și folosind procedurile de salvare specifice, învățate în cadrul companiei, angajaţii Prospecțiuni s-au grupat rapid în echipe de câte două persoane şi au reușit să-l găsească pe bărbat. Nu este prima oară când angajaţii Prospecţiuni se implică în ajutorarea comunităţii locale. La începutul anului, în judeţul Buzău, membrii echipei care desfăşurau lucrări în zonă au sărit în ajutorul localnicilor cu utilajele din dotarea companiei pentru deszăpezirea străzilor şi a locuintelor troienite.

Bărbatul era căzut într-o râpă

Săteanul din Plopeni a fost găsit rănit, în șoc hipotermic, după mai bine de 24 de ore petrecute în pădure, şi fiind în imposibilitatea de a se deplasa, viața îi era pusă în pericol. „Am acoperit victima cu hainele mele și i-am acordat asistență până la venirea echipajului de la Salvare, care se afla la marginea pădurii. Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Ploiești pentru investigații de specialitate”, a spus inginerul Dan Aurelian, cel care l–a găsit pe bărbat. Angajatul Prospecțiuni a fost felicitat de întreaga comunitate, iar bărbatul găsit în padure este acum în afara oricărui pericol.

Traininguri speciale în cadrul companiei Prospecţiuni S.A. Zece angajați ai Prospecțiuni au participat la această operațiune de căutare. Succesul s-a datorat folosirii procedurii de intervenție și salvare, numită “Om pierdut”, pe care angajații Prospecţiuni au asimilat-o în cadrul trainingurilor de pregătire din momentul angajării în compania românească. Conform reprezentanţilor Prospecţiuni S.A., compania organizează sesiuni periodice de training şi instruire la cele mai înalte standarde.

Prospecţiuni S.A. este o companie românească, având o istorie de peste 60 de ani în achiziţia de date geofizice.

Iunie 16, 2014

Descopera standul Prospectiuni la cea de-a 76-a editie a conferintelor si expozitiilor EAGE

stiri

Daca va aflati saptamana aceasta in Amsterdam, puteti vizita cea de-a 76-a editie a conferintelor si expozitiilor EAGE. In perioada 16-19 iunie, va asteptam la standul Prospectiuni (nr. 2320), unde veti afla mai multe informatii despre activitatea noastra si despre industrie.

Avem pregatite si o multime de surprize pentru vizitatorii nostri, printre care experienta unica de a primi o caricatura realizata de Stefan Popa-Popas, faimosul artist roman care a fost denumit cel mai rapid caricaturist din lume.

Evenimentul EAGE reprezinta cea mai importanta si complexa manifestare din domeniul geostiintelor. Aceasta cuprinde o conferinta in cadrul careia sunt prezentate peste 1000 de lucrari si o expozitie tehnica ce include cele mai recente descoperiri din geofizica, geologie si ingineria petrolului.

In 2013, aproximativ 7000 de vizitatori din aproape 100 de tari au luat parte la eveniment.

Tema acestei editii este “Experimenteaza energia” si va dezbate modul in care abordarea multidisciplinara in explorarea si productia gazelor si petrolului, incurajata de EAGE, poate contribui la atingerea necesitatilor viitoare.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati www.eage.org.

Mai 19, 2014

Prospectiuni: "Protestele impotriva gazelor de sist afecteaza toate companiile petroliere"

stiri

Bursa, 19.05.2014, Autor: Ioana Popa

Actionarii au aprobat recent deschiderea de reprezentante in Kazahstan, Angola, Egipt, Namibia, Kenia.

Furnizorul de servicii geofizice si geologice "Prospectiuni" a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, o cifra de afaceri de 78,73 milioane de lei, in crestere cu 13,6 milioane de lei, comparativ cu primul trimetru al anului anterior (65,1 milioane de lei), iar veniturile din exploatare au crescut cu 13 milioane de lei, comparativ cu primul trimestru al anului anterior, la 81,3 milioane de lei, fata de 68,3 milioane de lei.

Prospectiuni Bucuresti a efectuat, in primul trimestru al acestui an, servicii de achizitie date geofizice 2D si 3D cu cinci echipe, precum si lucrari de procesare date geofizice in baza contractelor incheiate cu OMV Petrom, Romgaz si Chevron.

Intr-un comunicat de presa, oficialii Prospectiuni apreciaza: "Desi cererea de lucrari de achizitie date geofizice 2D si 3D a crescut fata de anul 2013, din pacate, in prima parte a anului 2014, aceasta majorare a cerintelor de servicii nu s-a realizat la nivelul asteptat din cauza: intarzierii ratificarii restului de Acorduri de Concesiune dintre ANRM si companiile castigatoare din Runda a X-a, ca urmare a protestelor impotriva gazelor de sist in diverse zone din tara; problemelor cauzate de accesul echipelor pe teren, cat si conditiilor meteorologice nafavorabile. Legat de proteste, este de mentionat faptul ca acestea afecteaza toate companiile petroliere, desi doar una dintre ele exploreaza gaze de sist".

In acest an, Prospectiuni a intampinat probleme mari in obtinerea permiselor de lucru de la autoritati, primarii, Romsilva, Apele Romane si a avizelor de la proprietari si arendasii de terenuri, pentru lucrarile de achizitie de date geofizice. Acestea sunt cauzate, de asemenea, de cresterea numarului protestelor impotriva gazelor de sist si a industriei petroliere, in general, la nivelul intregii tari.

Activitatea Prospectiuni in lunile de iarna a implicat si o crestere a cheltuielilor din exploatare (85,2 milioane de lei, fata de 69,4 milioane de lei in 2013), cauzata, in principal, de gradul de accesabilitate scazut al terenului in aceasta perioada.

Astfel, la finele primului trimestru, Prospectiuni a inregistrat o pierdere bruta de 5,05 milioane de lei, in crestere cu 3,3 milioane de lei, fata de perioada similara a exercitiului anterior, atunci cand pierderea inregistrata era de 1,8 milioane de lei. Indicatorul lichiditatii curente a scazut in primul trimestru fata de perioada similara a exercitiului precedent, pe fondul achizitiei de echipamente (credite-furnizor) necesare activitatii de exploatare.

Gradul de indatorare a scazut de la 3,1% la 2,22%, datorita rambursarii unei parti din creditele contractate pentru investitii in echipamente, pentru marirea capacitatii de productie a societatii.

Actionarii Prospectiuni au decis, la finele lunii aprilie, ca repartizarea profitului net aferent anului 2013, in valoare de 18,64 milioane de lei, sa se faca astfel: 1,22 milioane de lei rezerva legala, 17,42 milioane de lei sursa de finantare pentru programul de investitii pe anul 2014.

De asemenea, AGEA a aprobat si deschiderea de reprezentante in Kazahstan, Angola, Egipt, Namibia, Kenia. Prospectiuni este furnizor de servicii geofizice si geologice si are operatiuni in Europa si Africa de Nord si de Vest.

La inceputul acestei luni, fondul de investitii Romanian Opportunities Fund, administrat de Unicredit Tiriac Bank, a ajuns in urma unor achizitii realizate pe bursa sa detina 35 milioane de actiuni, adica 5,1556% din Prospectiuni.

Mai 16, 2014

Prospectiuni - nominalizata la categoria "Parteneriat intre o companie din industrie si o institutie de invatamant", in cadrul celei de-a zecea gale a premiilor Getenergy. Puteti trimite voturile pana pe 2 iunie

Premiile Getenergy

Getenergy celebreaza excelenta in educatie si training pentru industria de petrol si gaze, in cadrul mai multor categorii de premii. Este unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei, deoarece ofera o platforma de inalta calitate a povestilor de succes si, in acelasi timp, un cadru pentru masurarea, inregistrarea si recunoasterea realizarilor in arii cu o importanta deosebita in domeniu. Gala Getenergy 2014 va avea loc in Londra, pe 3 si 4 iunie, concomitent cu cea de-a zecea editie anuala a evenimentului Getenergy pentru educatie si training. Compania Prospectiuni va fi prezenta in aceasta perioada la standul cu numarul B19.

Cu scopul de a recunoaste colaborarile deosebite dintre o companie din industria de petrol si gaze si o universitate sau o facultate cu perspectiva, organizatorii au creat sectiunea “Parteneriat intre o companie din industrie si o institutie de invatamant”. In cadrul acesteia, Prospectiuni se mandreste sa se afle pe lista scurta pentru colaborarea cu Facultatea de Geologie si Geofizica (Universitatea Bucuresti). Prospectiuni crede cu tarie ca generatiile prezente si viitoare trebuie sa beneficieze de resursele minerale si energetice ale pamantului. Aceasta viziune sta la baza parteneriatului de 60 de ani cu Facultatea de Geologie si Geofizica, unanim recunoscuta in Europa de Est ca un exemplu de marca al modelului prin care universitatile si organizatiile pot colabora pentru crearea unei industrii puternice.

Punctul forte al acestei relatii de sase decenii l-au reprezentat activitatile practice, complementare studiilor, si training-urile oferite studentilor. Ca o dovada a nivelului ridicat al studentilor care au urmat aceste cursuri, 90% din geofizicienii care lucreaza astazi in Prospectiuni au luat parte la aceste programe. Aceste activitati continua sa reprezinte primul contact al studentilor nu doar cu organizatia, ci si cu aplicarea practica a metodelor geofizicii.

Acest training interactiv, in cadrul caruia se realizeaza vizite in teren, reprezinta fundatia metodelor geofizice de prospectare predate in facultate (seismica si campurile potentiale), care consolideaza cunostintele teoretice acumulate si, in acelasi timp, furnizeaza experienta practica.

Este o onoare deosebita pentru Prospectiuni sa fie nominalizata la o categorie atat de prestigioasa, alaturi de nume puternice din industrie, precum Schlumberger, Eni, MOL, Tullow Oil sau Petrofac, si de universitati ca London Business School. Puteti afla mai multe informatii despre proiectele derulate de Prospectiuni si Facultatea de Geologie si Geofizica si sa ne sustineti cu un vot pana pe 2 iunie, la adresa: http://www.getenergyawards.com/getenergy2014awards/voting

Mai 09, 2014

Compania Prospectiuni a fost desemnata de revista Capital "Cea mai buna companie din energie" in anul 2013

Gala premiilor Capital

Prospecţiuni a câştigat, miercuri seara, premiul Capital pentru „Cea mai bună companie din energie”, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu aproape 30% în 2013 şi a creării a peste 1.400 de locuri de muncă, compania fiind unul dintre cei mai mari angajatori din domeniu. În aceeași categorie au mai fost nominalizate companiile: OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Romgaz, GSP, GDF Suez Energy, Enel, SOCAR Petroleum, Adrem Invest şi Electromagnetica.

În urma unei analize de câteva luni, revista Capital a selectat companiile și oamenii de afaceri care au înregistrat cele mai bune rezultate în anul 2013. Oamenii de afaceri care au avut rezultate sau inițiative remarcabile, dar și companiile ce au dovedit că succesul este posibil și în perioade dificile, au fost premiați în cadrul evenimentului. Câștigătorii au reușit să facă față unor provocări extraordinare, fie că a fost vorba de schimbări bruște de legislație, dificultăți în finanțare, contractarea cererii sau creșterea poverii fiscale.

Premiul a fost înmânat domnului Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni, care a declarat următoarele: „Sunt foarte incantat sa primesc acest premiu, mai ales luand in considerare contextul dificil cu care s-a confruntat intreaga industrie anul trecut. Premiul se datorează tuturor angajaților Prospecțiuni, cărora aș dori să le mulțumesc cu această ocazie, deoarece au dovedit dedicare, tenacitate, optimism și încredere”.

Premiile Capital au o istorie de aproape 20 de ani, prima ediţie fiind organizată în 1995. Desemnarea câştigătorilor se face anual în funcţie de criterii riguroase, ce reflectă situaţia financiară şi evoluţia companiei, jurnaliştii Capital analizând rezultatele financiare, dar şi alte elemente relevante pentru performanţa acestora, pentru viziunea managerilor şi a strategiei de dezvoltare.

Mai 05, 2014

Firma lui Tender, Prospectiuni, si-a bugetat afaceri in crestere cu 8,6%, dar inceputul de an a fost sub asteptari

news

Ziarul Financiar, 05.05.2014, Autor: Adrian Cojocar

Firma de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, şi-a propus pentru acest an să-şi majoreze cifra de afaceri cu 8,6%, până la 435 mil. lei (98 mil. euro), pe fondul comenzilor mai mari primite de la Petrom şi Romgaz, dar conducerea companiei spune că activitatea din primele patru luni ale anului nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor din cauza protestelor împotriva gazelor de şist.

„Deşi cererea de lucrări de achiziţii de date seismice 2D şi 3D a crescut faţă de anul 2013, din păcate, în prima parte a anului 2014 (în primele patru luni), această creştere a cerinţelor de servicii nu s-a realizat la nivelul aşteptat datorită: întârzierilor ratificării restului de acorduri de concesiune dintre ANRM şi companiile câştigătoare din Runda a X-a, ca urmare a protestelor împotriva gazelor de şist în diverse zone din ţară, problemele cauzate de accesul echipelor pe teren, cât şi condiţiile meteorologice nefavorabile“, spun reprezentanţii Prospecţiuni.

Ei mai spun că firma a întâmpinat „mari probleme“ în obţinerea permiselor de lucru de la autorităţi (primării, Romsilva, Apele Române) şi a avizelor de la proprietari şi arendaşii de terenuri, pentru a prospecta zăcămintele de petrol şi gaze, din cauză că aceştia sunt tot mai retincenţi după conflictele generate de protestatarii împotriva gazelor de şist.

„Pentru 2014 societatea are contracte semnate pentru lucrări în România de 48 milioane de euro (OMV - Petrom, Romgaz, ADX, Chevron, Panfora) ce acoperă peste 50 % din capacitate. În partea a doua a anului 2014 Prospecţiuni îşi va majora capacitatea cu aproximativ 16% pentru a face faţă cererilor de achiziţie de date geologice în România, utilizând 6-7 echipe geografice 3D“, au precizat reprezentanţii Prospecţiuni.

Compania şi-a propus să-şi majoreze profitul brut în acest an cu 20%, la 28,5 mil. lei.

Anul trecut compania a investit 84 mil. lei (circa 18 mil. euro), cu precădere pentru achiziţia a 8.000 de senzori cu ajutorul cărora compania preia imagini ale scoarţei terestre, iar pentru acest an are un buget de 19 mil. lei pentru achiziţia a 40 de vehicule de teren şi minivibratoare din SUA.

Compania utilizează dinamita sau maşini care trimit vibraţii în pământ. Acestea se reîntorc ca un ecou când se lovesc de straturile de teren şi apoi sunt captate la suprafaţă de senzori pe care echipele Prospecţiuni îi împrăştie pe o arie mare de teren. Informaţiile captate de senzori sunt utilizate apoi pentru realizarea unei radiografii subterane.

Compania de prospectare geologică mizează în acest an pe lucrări pentru clienţii din România, în special Petrom şi Romgaz, în valoare totală de 369,9 mil. lei, cifră în creştere cu 3,3% faţă de anul precedent.

Totodată, conducerea Prospecţiuni şi-a propus să realizeze în 2014 lucrări pe plan extern în valoare de 45 mil. lei, cu 11% mai mult faţă de anul trecut şi să obţină venituri din alte activităţi în valoare de 20,3 mil. lei. Compania mai desfăşoară activităţi în sectorul protecţiei mediului prin preluarea de mostre pe care le analizează în laborator.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.05.2014.

Aprilie 10, 2014

Seful Prospectiuni: Am concediat cateva zeci de persoane din cauza protestelor privind gazele de sist

news

Compania de servicii geofizice şi geologice Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a disponibilizat "câteva zeci" de persoane de cei 2.600 de angajaţi din cauza întârzierilor la lucrări determinate de protestele privind explorarea gazelor de şist.

"Dacă am putea lucra, am avea nevoie de 4.400 de angajaţi. Acum avem 2.600 de angajaţi. (...) Am avut întârzieri din cauza agitatorilor şi protestatarilor şi a trebuit să concediem câteva zeci de angajaţi, mai ales din cei necalificaţi, în zona Vasluiului. Lucrările merg încet. Nu pot păstra oameni care nu au ce munci. Protestele îi afectează pe cei săraci", a declarat agenţiei MEDIAFAX directrul general al Prospecţiuni, Gehrig Schultz.

Schultz susţine că unii protestatari sunt din afara ţării, iar din cauza "agitatorilor şi a propagandiştilor" România devine tot mai puţin atractivă pentru investitori şi îşi pierde din credibilitate.

"Mă îndoiesc că în Franţa, Olanda sau Germania 6-7 protestatarii sunt lăsaţi să pericliteze o politică naţională", a adăugat Schultz.

Potrivit directorului general al Prospecţiuni, şapte din cele nouă contracte de prospectare pe care le are sunt în întârziere, iar dacă situaţia continuă, compania va avea un an financiar "dificil".

Prospecţiuni a raportat pentru anul trecut venituri de 415,4 milioane de lei (94,2 milioane de euro), în creştere cu 20,5%, şi a înregistrat un profit brut de 35,2 milioane de lei, mai mare cu 56,4%.

"Este evident că trebuie găsită o soluţie în două-trei luni. Cu soluţii trebuie să vină şi Guvernul şi companiile de petrol şi gaze, iar populaţia ar trebui să înceapă să îşi dea seama ce se întâmplă", a spus Schultz.

El a adăugat că din cauza protestelor privind gazele de şist, a crescut şi perioada de timp în care Prospecţiuni obţine avizele pentru derularea lucrărilor de prospectare.

Potrivit lui Schultz, deşi în România există "peste tot" roci specifice acumulărilor de gaze de şist, doar în Dobrogea şi zona Vasluiului sunt roci care îndeplinesc toate caracteristicile potrivite pentru a putea conţine gaze de şist.

Oficialii companiei americane Chevron au declarat marţi că explorarea efectivă a gazelor de şist în localitatea vasluiană Pungeşti va începe în două-trei săptămâni, urmând ca procesul de forare pentru extragerea probelor de sol în vederea evaluării zăcământului să se facă în 90 de zile. Chevron este singura companie care a anunţat că face prospecţiuni pentru gaze de şist în România.

Prospecţiuni este furnizor de servicii geofizice şi geologice şi are operaţiuni în Europa şi Africa de Nord şi de Vest.

Ovidiu Tender deţine 55,7% din acţiunile Prospecţiuni, prin firma Tender SA Timişoara, iar SIF Muntenia (SIF4) are un pachet de 11,82%. Alţi acţionari cumulează restul de 32,4% din capitalul companiei.

09.04.2014

Autor: Carol Dan, Ziarul Financiar

Aprilie 02, 2014

5 vibratoare UNIVIB de ultima generatie in flota Prospectiuni

Echipa 12, jud. Arges, Martie 2014

Generarea Vibroseis este o alternativă la generarea undelor elastice cu mici cantităti de explozibil, pentru ariile în care utilizarea materialelor explozive nu este permisă de lege sau presupune costuri mult mai ridicate.

Pentru multe din lucrările de achiziție de date geofizice, clienții noștri au solicitat și solicită vibratoare mari, deoarece acestea asigură un nivel ridicat al energiei induse în subsol, deci un „răspuns” mai bun al subsolului la înregistrarea undelor ce se „întorc” la suprafață. Având în vedere dimensiunile mari (10 m lungime, 3 m lățime, masă de 28 t greutate), acestea sunt ideale pentru lucrările în teren deschis și plat (de exemplu, în deșert), dar accesul devine dificil sau imposibil în zone accidentate, pe drumuri înguste sau cu restricții de tonaj, precum și în arii protejate de lege. În ultimii ani, atât clienții, cât și producătorii de unități Vibroseis și-au îndreptat tot mai mult atenția către fabricarea și utilizarea unor vehicule de putere mai redusă, care să diminueze restricțiile mai sus amintite.

Cu doi ani în urmă, conducerea Prospecțiuni a decis achiziționarea unui set de trei mini-vibratoare EnviroVibe („prietenos cu mediul inconjurator”) fabricate de producătorul canadian IVI. Având în vedere că tot mai mulți dintre clienții noștri și-au exprimat dorința ca echipele noastre să fie dotate cu astfel de echipamente, compania noastră a achiziționat cinci unități de tip UNIVIB, de 26.000 livre-forță, fabricate de INOVA (SUA), utilizate deja în teren începând cu luna martie 2014.

Achiziționarea acestui set de 5 unități UNIVIB aduce companiei mai multe avantaje, pe de o parte cu caracter operațional, pe de altă parte datorită performanțelor tehnice.

Din punct de vedere tehnic, un avantaj important îl reprezintă puterea de vibrare (nivelul energiei induse în sol), aproape dublă faţă de cea a unităților IVI. În plus, unitățile UNIVIB oferă o bandă mai largă de frecvență a undelor elastice care pot fi generate în subsol; dacă echipamentul IVI oferă o bandă între 10 Hz și 300 Hz, producătorul INOVA declară că echipamentul UNIVIB induce unde cu frecvențe între 1 Hz (7 Hz la puterea maximă de vibrare) și 475 Hz.

Echipamentul UNIVIB are dimensiuni reduse, apropiate cu cele ale mini-vibratorului EnviroVibe (6.32 m lungime, 2.13 m lățime), iar masa este de 11.8 tone. Echipamentul de generare a vibrațiilor este montat pe un vehicul tip tractor articulat, deci cu mobilitate mare. Ca atare, accesul UNIVIB în zone „greu” accesibile va fi mult mai facil decât cel al vibratoarelor mari:
- în interiorul localităților;
- pe drumuri înguste (forestiere sau de pământ);
- eventual în arii cu acces restricționat de legislația privind protecția mediului.

Un alt avantaj în favoarea UNIVIB este că, în cazul unui teren umed, traversarea cu vibratoare mari poate lăsa urme adânci în solul parcelelor agricole sau pe drumurile de pământ, mai ales când se utilizează "flote" de câte 3-4 vehicule la generare. Aceasta, de regulă, necesită refacerea ulterioară a drumului sau a solului. Evident, utilizarea unui vehicul mai ușor precum UNIVIB diminuează considerabil aceste neplăceri și, implicit, costurile despăgubirilor.

Martie 05, 2014

Au mai ramas 6 zile: Prospectiuni se va numara printre expozantii la APPEX Global, in Londra, saptamana urmatoare. Vizitati-ne la STANDUL 74!

news

APPEX Global, una dintre cele mai mari conferinţe și expoziţii din industrie, organizată de AAPG (American Association of Petroleum Geologists) se va ţine, ca în fiecare an, la Business Design Center în Londra, între 11 și 13 martie.

„Timp de 2 zile și jumătate, peste 700 de participanţi din întreaga lume vor analiza tendinţele prezente și viitoare din piaţa internaţională de business, vor discuta despre zonele fierbinţi de pe glob, din perspectiva industriei de petrol și gaze și vor explora noi oportunităţi de investiţii și dezvoltare. Totul se va petrece într-o atmosferă relaxată, placută, special gândită pentru a facilita discuţiile productive de afaceri, încheierea de noi parteneriate de business, prospectarea pieţei și monitorizarea competiţiei directe” (www.appexlondon.com ).

Dacă dorești să afli cum poţi reduce riscurile și esti în cautarea unor soluţii adaptate nevoilor tale specifice din domeniul E & P (explorare și producţie), dacă vrei să afli care sunt cele mai noi tehnologii utilizate de furnizori de servicii geologice și geofizice, cu vastă experienţă și tradiţie de peste 60 de ani în industrie, te invităm la standul Prospecţiuni: Standul 74.

Te asteptăm la Londra săptămâna următoare!

Echipa Prospecţiuni

Martie 03, 2014

Tender a facut profit cu 56% mai mare la Prospectiuni

news

Ziarul Financiar, Autor: Adrian Cojocar

Firma de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obţinut anul trecut un profit brut de 35,2 mil. lei (8 mil. euro), cu 56% mai ridicat faţă de cel realizat în 2012, care s-a cifrat la 22,5 mil. lei (5,1 mil. euro).

Veniturile companiei din activitatea de bază au urcat de asemenea anul trecut, cu 17,2%, ajungând la 383 mil. lei (86 mil. euro).

Numărul mediu de salariaţi ai Prospecţiuni a crescut anul trecut cu 645, ajungând la circa 2.400 de angajaţi, ca urmare a volumului mai mare de activitate al societăţii. În 2013 Prospecţiuni a primit comenzi mari de lucrări din partea clienţilor tradiţionali, Petrom şi Romgaz, cărora le furnizează imagini ale subsolului cu ajutorul cărora cele două companii de exploatare a resurselor poziţionează sondele de extragere a petrolului şi gazelor.

Compania de prospectare a lui Tender a câştigat la începutul lunii martie a anului trecut trei licitaţii organizate de Romgaz în valoare cumulată de 181,3 mil. lei (41,6 mil. euro) pentru realizarea de servicii de achiziţie şi procesare seismică de tip 3D. Prospecţiuni a mai înche-iat un contract-cadru cu Petrom în decembrie 2012 pentru lucrări de prospectare 2D şi 3D care se ridică la 79,8 mil. euro.

Ovidiu Tender deţine 55,7% din acţiunile Prospecţiuni, prin firma Tender SA Timişoara. Acţiunile Prospecţiuni se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ, iar ultima tranzacţie cu acţiunile Prospecţiuni s-a derulat la un preţ de 0,142 lei, care evaluează compania la 102 mil. lei (22,6 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

Februarie 06, 2014

Prospectiuni a finalizat pentru Romgaz proiectul 3D Transilvania Sud

news

Curierul National, 04.02.2014

Prospecţiuni a finalizat lucrările de achiziţie de date seismice 3D pentru SNGN Romgaz SA, în regiunea Transilvania, în cadrul unui proiect care s-a întins pe perioada a opt luni. Compania a efectuat lucrări pe raza a 60 de localităţi din judeţul Sibiu, suprafaţa prospectată fiind de aproximativ 900 km2, informează un comunicat al companiei.

În cadrul acestui proiect, compania a folosit metode standard de achizitie a datelor seismice. Acestea au constat, în principal, în generarea de unde elastice şi înregistrarea lor, prin folosirea geofonilor şi a staţiilor telemetrice, realizându-se, astfel, o „ecografie a pământului”. Nicio clădire, casă sau altfel de imobil nu au fost afectate de tehnicile folosite, arată furnizorul de servicii geologice și geofizice.

Pentru finalizarea lucrărilor, compania a semnat cu toate primăriile acorduri de încheiere a proiectului, fără a afecta producția agricolă. În acelaşi timp, a înregistrat aproximativ 1.800 de înțelegeri cu proprietarii privaţi, pentru permiterea accesului temporar pe terenurile acestora.

„Este un proiect care ne dă speranţa că lucrurile vor reintra în firescul lor și care ne aduce cu un pas mai aproape de independența energetică a României. Prospecţiuni este o companie românească de tradiţie, care şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii pe plan intern, ceea ce înseamnă o bună cunoaștere atât a terenului pe care operează, cât şi a culturii locale”, a afirmat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni.

Februarie 06, 2014

Romgaz si Prospectiuni demareaza un proiect in judetul Neamt

news

Ceahlaul, 05.02.2014

SNGN Romgaz SA a contractat compania Prospecțiuni în vederea desfășurării unui proiect de achiziție de date geofizice în județul Neamț, ca parte a programului de explorare pentru petrol și gaze naturale început în anul 1997. Scopul proiectului este de a obține o mai bună cunoaștere a zonei productive concesionată de Romgaz. Nu se vor derula niciun fel de operațiuni legate de gaze de șist în cadrul acestui proiect. După prelucrarea datelor geofizice măsurate în teren, se obțin imagini ale subsolului, ceea ce va contribui la îmbunătățirea cunoașterii structurii geologice din zonă. Pentru a înțelege mai bine, se poate face o analogie cu medicina, unde se folosesc ecografiile pentru a vedea organele interne. În mod similar, în activitatea geofizică se obține o “ecografie a pământului”.

Se estimează ca lucrările să se desfășoare în perioada ianuarie-martie 2014, în perimetrul Bloc RG 5 Moldova Sud, zonă aprobată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Echipa Prospecțiuni va contacta în cel mai scurt timp proprietarii și arendașii pe terenurile cărora se vor instala echipamente.

Menționăm că autoritățile locale au fost informate și s-au obținut toate aprobările necesare pentru începerea lucrărilor. Acestea nu vor afecta mediul (pânză freatică, aer etc.), productivitatea terenurilor agricole sau proprietățile localnicilor.

Despre Prospecţiuni

Prospecțiuni SA este o companie românească de tradiție și un important furnizor internațional de servicii geologice și geofizice. Sediul central din București reprezintă o localizare strategică pentru a oferi servicii în Europa Centrală, de Sud și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cu peste 64 de ani de experiență în industria de petrol și gaze din România, Prospecțiuni SA a derulat cu succes, în întreaga țară, proiecte de achiziție de date geofizice, contribuind la dezvoltarea economică și energetică a acesteia.

Februarie 04, 2014

Echipa 18 a finalizat cu succes proiectul 2D pentru Norio Operating Company LTD din Georgia

news

Prospecțiuni a finalizat cu succes încă un proiect internațional ambițios, în Munții Caucaz din Georgia. Compania noastră a înregistrat unele dintre cele mai bune rezultate în activitatea de explorare efectuată în Georgia. Am realizat lucrarea fără LTI (Lost Time Injury - timp pierdut din cauza incidentelor), am reușit să lucrăm pe toate liniile 2D și am finalizat programul la termen.

Echipa 18, care operează în Georgia, a finalizat proiectul 2D pentru Norio Operating Company LTD. Lucrările s-au desfășurat în zona capitalei Georgiei, Tbilisi, în perioada octombrie - decembrie 2013.

Adevărata provocare a acestui proiect a fost terenul dificil. Echipa a trebuit să efectueze operațiuni pe teren muntos, cu pante abrupte. Pentru a depăși acest obstacol, a fost necesar să angajeze doi alpiniști din Iran care au mai lucrat pe teren dificil.

Proiectul de explorare 2D a fost împărțit în două blocuri: Blocul XIa, având 130 km și Blocul XIm de 77 km, amândouă desfășurându-se pe un teren muntos. Tipul sursei pentru aceste operațiuni a fost reprezentat de mici cantități de explozibil (3513 Sps).

Prospecțiuni a trimis în teren un echipaj internațional de personal de conducere, incluzând români, moldoveni, croați și iranieni. Aceștia au lucrat cu aproximativ 100 de angajați georgieni pentru a obține rezultate excelente.

Prospecțiuni și Norio Operating Company LTD au colaborat îndeaproape pe întreaga perioadă a proiectului, pentru a atinge obiectivele stabilite, atât în ceea ce privește productivitatea, cât și calitatea datelor. Clientul a fost cel care a furnizat servicii de topografie și încărcare, dar și forță de muncă completă, vehicule și logistică, supravegheate de către echipa de management Prospecțiuni. Prospecțiuni a furnizat echipamentul de înregistrare, dar și personal cheie pentru supervizarea și managementul întregului proiect. De asemenea, am colaborat cu clientul pentru instruirea personalului la toate nivelurile.

Obiectivele companiei au fost de a obține în mod eficient date de bună calitate și de a efectua operațiuni în conformitate cu standardele internaționale de HSE. Prospecțiuni a obținut aceste rezultate prin furnizarea unui training extensiv înainte de începerea lucrărilor, precum și prin monitorizarea performanței în timpul operațiunilor. Nu s-au înregistrat LTI (Lost Time Injury - timp pierdut din cauza incidentelor) și performanța HSE a fost excelentă - proiectul a fost realizat aproape fără niciun incident.

Dorim să mulțumim președintelui și personalului Norio Operating Company pentru cooperarea și contribuția lor valoroasă pentru finalizarea cu succes a acestui proiect.

Dario Basic – Country Manager pentru Prospectiuni în Georgia

Ianuarie 29, 2014

Echipa Prospectiuni din Buzau a ajutat localnicii inzapeziti

news

La inceputul acestei saptamani, echipa noastra din Buzau (numarul 15) s-a confruntat in desfasurarea lucrarilor cu conditiile meteo nefavorabile. Pe langa ninsoarea abundenta, puternic viscolita si troienita, vizibilitatea a fost foarte redusa, spre zero. Desi aproape toata tara a fost afectata de venirea cu intarziere a iernii, judetul Buzau s-a numarat printre putinele care au primit averizarea de cod rosu pentru ninsori si viscol.

Este pentru prima data in istoria Romaniei cand este emis codul rosu de avertizare pentru astfel de fenomene meteo. In plus, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie a aratat ca, in 2012, cand au fost, de asemenea, inregistrate mari cantitati de zapada, nu erau intrunite simultan toate conditiile pentru emiterea unei astfel de avertizari, desi viscolul a fost mai puternic. Din pacate, la sfarsitul lunii ianuarie, conditiile meteo neprielnice au condus la aceasta nedorita premiera din istoria tarii.

In aceste zile dificile, membrii echipei nr. 15 si-au dedicat timpul nu numai desfasurarii in bune conditii si in siguranta a lucrarilor incepute, dar si pentru a oferi sprijin comunitatii locale aflate in dificultate. Acestia au discutat in mod proactiv cu reprezentantii primariei Buzau, oferindu-le ajutor pentru deszapezirea strazilor si a locuintelor troienite.

Astfel, in prima zi, echipa Prospectiuni s-a alaturat eforturilor primariei de a ajuta localnicii inzapeziti. Ajutorul a constat atat in suplimentarea echipajului desemnat de autoritatile locale, prin intermediul membrilor echipei, dar si prin punerea la dispozitie a utilajelor de deszapezire detinute de echipa.

Desigur, autoritatile buzoiene si localnicii au fost recunoscatori pentru ajutorul oferit, timpul de curatare a imprejurimilor fiind vizibil scurtat datorita ajutorului oferit de reprezentantii Prospectiuni. Efortul a fost cu atat mai mare, avand in vedere conditiile dificile in care colegii nostri au fost nevoiti sa lucreze, dar recunostinta buzoineilor a compensat pe masura.

Si in a doua zi, membrii echipei nr. 15 si-au oferit ajutorul si au pus la dispozitie utilajele pentru deszapezire, insa recomandarea autoritatilor a fost de a astepta pana la ameliorarea conditiilor meteo, urmand ca in cel mai scurt timp sa se reia activitatile.

Pana la noi vesti din teren, ii felicitam pe colegii nostri pentru initiativa si le dorim mult succes in continuare!

Ianuarie 29, 2014

MOL a batut palma cu Prospectiuni pentru a incepe cautarea de petrol si gaze la Curtici

news

Ziarul Financiar, Autor: Roxana Petrescu

Panfora Oil&Gas, companie controlată de grupul petrolier ungar MOL creată special pentru lucrările de explorare şi producţie din România, a încheiat un contract cu Prospecţiuni, compania deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, pentru a face operaţiunile de măsurare de suprafaţă dintr-un perimetru din Curtici, Arad. Valoarea contractului nu a fost publicată.

„Operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafaţă de 561 de kilometri pătraţi. Aceste operaţiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) şi cabluri pe teren, precum şi folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folosiţi explozivi şi nu vor fi efectuate foraje”, spun reprezentanţii Panfora, care au precizat că operaţiunile nu vizează identificarea unor eventuale rezerve de gaze de şist. Potrivit acestora, datele colectate vor fi puse la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

În aprilie 2011, MOL a încheiat acorduri de concesiune cu ANRM pentru trei perimetre de explorare câştigate în cadrul unei licitaţii derulate în 2010. Cele trei perimetre sunt localizate în Voivozi (Bihor), Adea (Arad) şi Curtici (Arad), aproape de graniţa cu Ungaria, unde MOL deja a obţinut rezultate bune pe partea de explorare a hidrocarburilor. Cele trei perimetre au o suprafaţă însumată de 3.434 de kilometri pătraţi. Singurul perimetru ratificat este Curtici, astfel că doar aici MOL poate executa lucrări. Restul încă aşteaptă aprobări de la Guvernul României.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Ianuarie 27, 2014

Magnatul timisorean Ovidiu Tender cauta studenti in Senegal si Maroc. Ii specializeaza in Romania

news

Compania Prospecţiuni caută să recruteze cei mai buni studenţi de la facultăţile de geologie din Senegal, Maroc sau India pentru a-i specializa la Bucureşti, şi angaja ulterior în companie.

Compania Prospecţiuni deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender va recruta studenţi din ţări precum Senegal, Maroc, India şi Serbia pentru o pregătire de specialitate la sediul din România, a anunţat directorul societăţii Gehrig Schultz. Cei mai buni dintre ei vor fi şi angajaţi, după cum s-a şi făcut cu 15 studenţi români care au urmat, la rândul lor, cursul de specializare la Prospecţiuni.

“Am demarat acest proiect educaţional alături de CODECS, iar la sfârşitul anului trecut am avut 15 absolvenţi, care sunt deja integraţi în compania noastră. Ne interesează nu doar să inserăm următoarea generaţie de profesionişti, ci să ne asigurăm că Prospecţiuni are parte de cei mai buni absolvenţi ”, a arătat Schultz.

Prospecţiuni are în prezent aproximativ 3200 angajaţi din 33 ţări, iar activităţile companiei s-au întins în ultimii ani pe patru continente. În acest moment, Prospecţiuni are 520 de specialişti în geologie, geofizică, chimie, inginierie petrolieră şi alte domenii conexe.

“Suntem o companie multinaţională prin resursele umane pe care le avem la dispoziţie şi anvergura activităţilor, dar ne dorim să devenim mai mult. Scopul este ca în următorii trei ani să dublăm dimensiunea companiei, iar pentru asta avem nevoie de oameni foarte bine pregătiţi ”, a mai spus directorul Prospecţiuni.

Compania este liderul pieţei autohtone de explorări şi prospecţiuni geologice, geochimice, hidrogeologice şi geotehnice, cu o experienţă de peste 55 de ani. Prospecţiuni furnizează servicii pentru companii importante din România precum Petrom, Romgaz sau Rompetrol. Prospectiuni a avut in 2011 o cifra de afaceri de circa 315 milioane lei, mai mari cu 93% fata de anul precedent. Profitul brut a fost de circa 41,43 milioane de lei, de peste 23 de ori mai mare decat in 2010.

Ianuarie 07, 2014

O data in viata - 3 angajati ai companiei Prospectiuni, premiati de Academia Romana

news

Anual, Academia Română (înfiinţată în 1866) premiază cele mai valoroase lucrări ştiinţifice publicate în România sau în străinătate de cetăţeni români. Lucrarile sunt grupate pe 14 secţiuni iar la Secţiunea Ştiinţe Geonomice (Geologie, Geofizică, Geochimie, Hidrogeologie, Geotehnică, Geodezie, Geografie, Ecologie) se acordă 5 premii, cel mai râvnit fiind Premiul Grigore Cobălcescu. Premiile se acordă o singură dată în viaţă.

La Ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române din data de 19 decembrie 2013, prestigiosul premiu Grigore Cobălcescu a fost înmânat, în premieră, unui grup de 3 angajaţi ai companiei Prospecţiuni, doctori în domeniul Ştiinţelor Geonomice. Domnii Dorin Dordea, Viorel Sprînceană şi Ioan Casapu au obţinut premiul pentru lucrarea Atlasul Regiunii Bucureşti-Ilfov. Evaluarea factorilor de mediu, publicată în anul 2011.

Lucrarea ştiinţifică, «scrisă în liniştea nopţilor de insomnie, tulburată doar de răgetul animalelor din preajmă sau de croncănitul matinal al păsării elefant, undeva la marginea satului Mbodiene, în Africa» (cei 3 autori se aflau acolo în 2011 pentru un nou proiect al companiei Prospecţiuni), comprimă rezultatele a 3 ani si jumătate de cercetare și analiză sistematică a factorilor de mediu (sol, apă subterană şi de suprafaţă şi plante) din regiunea Bucureşti-Ilfov, în vederea determinării metalelor grele, a hidrocarburilor grele şi a altor compuşi rezultaţi în urma proceselor de poluare curente sau istorice. Proiectul iniţial, promovat de compania Prospecţiuni, a fost punctat al şaselea din cele 4000 de propuneri primite în cadrul competiţiei de proiecte de cerectare-dezvoltare-inovare (PNCDI 2007-2013, ediţia 2007), obţinând finanţare de la bugetul de stat. Proiectul viza înregistrarea la momentul 0 (al probării) a stadiului real de afectare a factorilor de mediu menţionaţi, în vederea raportării ulterioare a evoluţiei acestora (refacere sau degradare). În lipsa acestor evaluări, orice descriere a stării factorilor de mediu rămâne doar o apreciere nefundamentată/nedovedită. În acelaşi timp, proiectul propunea un model aplicabil la nivel naţional cu finalitate pe termen mediu.

Lucrările de probare, preparare, analize, evaluare a bazei de date, proiectare a valorilor analitice pe suport GIS de detaliu a arealului regiunii, de conturare a zonelor afectate de poluare pe baza depăşirii limitelor de conţinut legale şi de identificare a poluatorilor s-au desfășurat între 2007-2011 și au implicat achiziţionarea de noi echipamente analitice (AAS tehnica vaporilor reci – pentru analiza mercurului, spectrometru UV pentru analiza hidrocarburilor grele C10-C40.

Ȋntrebat ce reprezintă acest premiu pentru el, domnul Dordea a răspuns: “Aprecierile referitoare la lucrarea noastră precum şi admiraţia comunicată de cei prezenţi la ceremonie ne-au umplut sufletele de încântare… cred însă că este prea devreme să evaluez acest premiu. El pare un lucru măreţ, dar nefiind planificat sau dorit cu tot dinadinsul, mi-e greu să-l cântăresc pe de-a-ntregul. Propun să lăsăm să mai treacă un timp pentru a înţelege importanţa acestui moment”.

Pentru noi, colegii din Prospecţiuni ai distinșilor domni, acest premiu al Academiei Române este dovada incontestabilă a profesionalismului lor și a atașamentului faţă de profesia pe care și-au ales-o. Astfel de oameni sunt cu adevărat modele profesionale și umane demne de urmat, care ne inspiră și ne motivează să luptăm pentru ţelurile și visele noastre.

Felicitări!

Stiri - 2013

Decembrie 13, 2013

Prospectiuni a finalizat proiectul 3D Transilvania Centru. Au fost prospectati aproximativ 930 km2

news

Prospecţuni a finalizat, la începutul lunii decembrie, lucrările de achiziţii de date 3D pentru SNGN Romgaz SA, în regiunea Transilvania (RG02 Transilvania Centru), în cadrul unui proiect care s-a întins pe perioada a 257 de zile. Compania a efectuat lucrări pe raza a 28 de comune din judeţul Mureş, suprafaţa prospectată fiind de aproximativ 930 km2, informează un comunicat al firmei de explorări şi prospecţiuni geologice, geochimice, hidrogeologice şi geotehnice.

În cadrul acestui proiect, Prospecţiuni a folosit metode clasice în achiziţia de date. Acestea au constat, în principal, în generarea de unde elastice şi înregistrarea lor prin folosirea geofonilor şi staţiilor telemetrice, realizându-se, astfel, o ”ecografie a pământului”.

“Încheierea cu succes a proiectului Transilvania 3D reprezintă o confirmare a calităţii lucrărilor efectuate de companie, a angajamentului privind respectarea mediului înconjurător şi a colaborării excelente cu populaţia locala. Este prioritar pentru noi să cultivăm şi să menţinem o relaţie bazată pe respect şi încredere cu proprietarii de terenuri.” a afirmat Gehrig Schultz, CEO-ul Prospecţiuni.

Pentru finalizarea lucrărilor, compania a semnat procese verbale de constatare a încheierii proiectului, care certifică faptul că operaţiunile Prospecţiuni nu au provocat inconveniente comunităţii locale sau daune necompensate proprietarilor de terenuri.

Articol publicat in Curierul National, 12 Decembrie 2013

Prospectiuni a finalizat proiectul 3D Transilvania Centru. Au fost prospectati aproximativ 930 km2

Decembrie 09, 2013

Prospectiuni, un rol cheie in explorarea de hidrocarburi in Romania

news

Prospecţiuni SA este un important furnizor de servicii geologice şi geofizice în Sud-Estul Europei, cu aproape 65 de ani de experienţă în operaţiuni internaţionale, ce desfăşoară activităţi în Europa şi în Nordul şi Vestul Africii. Compania este plasată strategic în România pentru furnizarea serviciilor în Europa Centrală, de Sud şi de Est, precum şi în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În interviul nostru cu Dl. Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni, am discutat despre scopul principal al companiei, proiectele de viitor în ţara noastră şi în regiune, precum şi despre atractivitatea României din punctul de vedere al investiţiilor în sectorul de petrol şi gaze.

Petroleum Industry Review: Care este mai exact zona de interes a afacerilor dvs. şi care sunt principalele pieţe pe care activaţi la nivel global?
Gehrig Schultz: Activitatea noastră constă în prestarea de servicii geologice şi geofizice în special pentru industria de petrol şi gaze şi mai nou pentru minerit şi industria mediului. Principală noastră activitate este reprezentată de studiile geofizice. Am început de curând o nouă activitate numită “well logging”, adică întocmirea profilului geologic al sondei, care estimăm că va deveni rapid o parte importantă a afacerii noastre. Desfăşurăm activităţi în Europa de Sud, Nordul şi Vestul Africii şi în Asia Centrală şi în Munţii Caucaz. Recent am avut echipe în Senegal, Maroc, Bulgaria, România, Georgia şi Tadjikistan.

Petroleum Industry Review:România are o istorie lungă şi bogată în explorarea de hidrocarburi, iar Prospecţiuni deţine cu siguranţă un rol cheie în acest domeniu. Cum aţi descrie integrarea companiei în acest peisaj?
Gehrig Schultz: Pot spune că suntem un partener de încredere pe termen lung în această afacere. Compania noastră este în România de 64 de ani şi avem un rol important în explorarea resurselor locale şi în regiune, deoarece am ajuns la un standard de clasă mondială.

Petroleum Industry Review: Care sunt principalii parteneri auto htoni şi internaţionali ai Prospecţiuni?
Gehrig Schultz: Clienţii noştri principali în România sunt Romgaz, OMV Petrom şi celelalte companii care deţin zone de explorare în România. Pe plan internaţional lucrăm pentru mai multe companii din Maroc, Georgia şi Tadjikistan; standardele noastre de sănatate, calitate şi siguranţă sunt agreate de companii precum Chevron, Shell, Total, Repsol, ENI şi alte mari companii internaţionale. Recent am început un parteneriat cu Geotrace, mai exact o alianţă tehnică. Lucrăm împreună, iar la momentul actual furnizăm servicii tehnice comune din România şi procesare şi interpretare de date. Este o combinaţie interesantă, deoarece noi asigurăm personalul şi cunoştinţele, iar partenerii noştri furnizează software-ul şi cunoştinţele. Acesta este un model complet nou de afaceri pentru ambele companii.

Petroleum Industry Review:Aţi semnat un acord de cooperare cu Chevron în vederea descoperirii potenţialelor rezerve de gaze din argile gazeifere din România. Care sunt termenii generali ai acestei înţelegeri?
Gehrig Schultz: Furnizăm servicii pentru Chevron în aceleaşi condiţii generale de afaceri valabile pentru toţi ceilalţi clienţi ai noştri. Aplicăm aceleaşi tehnici, echipamente şi metodologii pentru explorarea resurselor convenţionale cât şi neconvenţionale. Aceste operaţiuni nu diferă cu nimic faţă de cele necesare pentru alte resurse. Noi ne ocupăm cu ecografia pământului. Ne place să numim acest proces „ecografia pământului”. Utilizăm aceleaşi principii fizice pe care le foloseşte medicina în cazul ecografiei, doar că le aplicăm pe sol. Munca noastră este exact ca în cazul medicinei - sigură, non-invazivă şi atestată.

Petroleum Industry Review:Cum aţi evalua potenţialul României din perspectiva investiţiilor în petrol şi gaze?
Gehrig Schultz: Din perspectiva explorării, România este foarte interesantă. Încă există multe resurse de descoperit în România, de exemplu rezervele majore de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre şi resursele importante descoperite de OMV Petrom în Carpaţii de Est.

Petroleum Industry Review: Prospecţiuni a creat, în primele opt luni ale acestui an, mai mult de 1.000 de locuri de muncă şi continuă să angajeze personal. Care sunt aşteptările dvs. în acest sector pe viitor?
Gehrig Schultz: Continuăm să ne extindem afacerile. Am înfiinţat un Centru Profesional de Dezvoltare, care face parte din CODECS, lider de piaţă în domeniul educaţiei manageriale, şi în cadrul căruia desfăşurăm diverse programe. În ceea ce îi priveşte pe tineri, Prospecţiuni va continua să angajeze şi să instruiască tineri absolvenţi de facultate. Avem trei programe dedicate tinerilor absolvenţi: geologi/geofizicieni (25 angajaţi), ingineri electronişti şi ingineri mecanici (vibraţii). Unul dintre acestea vizează antrenarea şi angajarea noilor geologi şi geofizicieni la Prospecţiuni cu intenţia de a-i transforma din tineri cu cunoştinţe teoretice importante în persoane gata de muncă şi afaceri în patru luni. Planul nostru anual este să angajăm 30, 40 de tineri geologi şi geofizicieni prin intermediul acestui centru. Programul pentru ingineri electronişti de abia a început şi am anjajat deja şapte noi ingineri electronişti şi şase noi ingineri mecanici. Aceasta este doar o parte a planului nostru de angajare şi probabil vom angaja în jur de 50 - 100 de persoane anul viitor. Universitatea din Bucureşti, în special cu Facultatea de Geologie şi Geofizică. Suntem activi pe mai multe planuri: stagii de practică, angajări, oporturnităţi pentru studenţii care vin vara să ne viziteze operaţiunile. Consider că aceasta este una dintre cele mai bune colaborări cu universităţi din câte am văzut. Prospecţiuni se angajează, de asemenea, să dezvolte următoarea structură de management folosind talente interne. Pentru a susţine această dezvoltare vom derula programe de evaluare a talentului (prin intermediul centrelor de testare şi evaluare SHL), vom concepe traiectorii profesionale şi planuri de succesiune şi vom asigura antrenamentul necesar dezvoltării acestora. Drept exemplu avem programul “Foundation in management” (managementul organizaţiei) care va ajuta la dezvoltarea abilităţilor de conducere.

Petroleum Industry Review: Referitor la dezvoltarea companiei, ce direcţie va predomina în perioada următoare?
Gehrig Schultz: Avem în plan să continuăm creşterea companiei. În 2008 cifra de afaceri a atins aproximativ 35 de milioane de euro; planul nostru era ca până la sfârşitul lui 2013 să avem venituri în valoare de 70 de milioane de euro, iar până la sfârşitul lui 2016 - 140 de milioane de euro. În prezent ne încadrăm în grafic, ceea ce înseamnă că la sfârşitul lui 2013 vom fi undeva între 80 şi 90 de milioane de euro. Suntem pe cale să cvadruplăm dimensiunea companiei. În ceea ce priveşte personalul, dispunem de aproximativ 600 de geologi, geofizicieni, ingineri mecanici şi alte profesii, precum şi de alţi 500 de angajaţi, personal administrativ şi profesii auxiliare. Compania creşte, numărăm în jur de 3.600 de angajaţi în total şi am înfiinţat o nouă divizie de “logging” (carotaj geofizic), care va contribui semnificativ la veniturile noastre. După doar două-trei luni de activitate, divizia respectivă a devansat serios planul de afaceri.

Petroleum Industry Review: Ce proiecte aveţi în plan în România şi în regiune pe termen mediu şi lung?
Gehrig Schultz: Desfăşurăm în principal activităţi de explorare pentru clienţii tradiţionali: Rompetrol, Romgaz, OMV Petrom şi clienţi noi din zonă. Avem un mix interesant de clienţi alcătuit din companii mici şi mari. În regiune plănuim să ne concentrăm pe un anumit tip de servicii, precum “well logging” (întocmire a profilului geologic al sondei), şi pe servicii geofizice pentru companiile care se vor implica în contractele de creştere a producţiei cu OMV Petrom. Vedem aceasta ca pe o oportunitate crescută pentru noi şi prin urmare vom dezvolta servicii specifice în acea zonă. De asemenea sperăm ca în viitor să devenim activi şi în alte ţări din Balcani, precum Grecia, Albania şi alte ţări învecinate.

Petroleum Industry Review: Cu privire la noile descoperiri de gaze naturale din Marea Neagră, care este contribuţia Prospecţiuni la aceste proiecte?
Gehrig Schultz: Noi nu activăm extrateritorial. Contribuţia noastră constă în admiraţia faţă de perseverenţa exploratorilor care au făcut descoperirile.

Petroleum Industry Review: În termeni economici, cum a fost 2012 şi ce venituri estimaţi pentru acest an?
Gehrig Schultz: Anul trecut a fost unul bun deoarece ne-am atins obiectivele de buget chiar dacă am avut întârzieri importante în cazul contractelor în primul trimestru al lui 2012. Am avut o situaţie similară în 2013, dar în prezent există lucrări contractate pentru echipele noastre până în iarna lui 2014. Prospecţiuni a crescut constant din 2008, cu excepţia lui 2010. Scăderea din 2010 s-a produs din cauza faptului că ne-am retras de piaţa de uraniu, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Aproximativ 25% din afacerea noastră s-a desfăsurat în Iran, dar potrivit reglementărilor menţionate, a trebuit să părăsim ţara. De atunci ne-am revenit şi credem că anul acesta va fi mai bun ca anul trecut.

Prospectiuni, un rol cheie in explorarea de hidrocarburi in Romania

Decembrie 06, 2013

Gehrig Schultz, Prospectiuni: „O presiune tot mai mare pentru a creste liderii de maine“

news

Interviu de Bogdan Tudorache

Pentru Directorul Executiv al Prospecțiuni, Gehrig Schultz, adaptarea la România a fost simplă: mericanul de origine germană a găsit aici o mulţime de culturi interesante şi, fiind pasionat de istorie, a studiat în ultimii cinci ani tradiţiile şi obiceiurile pierdute de multă vreme în Occident. El îşi mbunătăţeşte în mod constant baza de cunoştinţe şi, în prezent, la vârsta de 49 de ani, urmează un program de doctorat în geofizică la Universitatea Bucureşti. Sub conducerea sa, Prospecțiuni şi-a dublat veniturile la fiecare patru ani şi s-a extins pe 12 noi pieţe. Veniturile din 2013 vor depăşi valoarea de 85 milioane de euro, după investiţii anuale de 20 milioane de euro în echipamente şi mult efort depus pentru instruirea şi educarea personalului.

Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați ca director general al Prospecțiuni?
Suntem o companie în creştere, cu o vechime de 60 de ani, care activează în România şi pe plan internaţional, însă în acelaşi timp creştem rapid şi implementăm noi tehnologii şi metodologii. Una din cele mai mari provocări ale noastre este pregătirea oamenilor pentru a-şi asuma noi responsabilităţi în cariera lor. Avem mulţi oameni foarte experimentaţi, cu un vârf demografic de la 50 de ani la vârsta de pensionare, în poziţii din middle şi top management. Există un grup aproape absent, persoane cu vârste între 35 şi 50 de ani. Şi un grup foarte mare de oameni cu vârste între 25 şi 35 de ani. Iar problema mea este să estimez cine va conduce această companie peste 10 ani... Aşa că provocarea este de a-i transforma pe cei cu vârste de 20-30 de ani în oameni experimentaţi, instruiţi, cu capacităţi de a intra în zona de responsabilitate foarte devreme în carierele lor. În anul 2009 am avut vânzări de aproximativ 35 milioane de euro, iar anul acesta vom avea vânzări de peste 85 milioane de euro. Am triplat volumul vânzărilor, iar dacă acum patru ani aveam nevoie de patru directori de operaţiuni, în prezent avem nevoie de nouă.
De asemenea, complexitatea sarcinilor de management a crescut, chiar şi în domenii precum contabilitatea şi managementul resurselor. Anul acesta am lucrat în România, Senegal, Maroc, Georgia, Tadjikistan, Bulgaria, iar apoi am înfiinţat noi afaceri în Myanmar, Mauritius și Singapore. Acum patru ani aveam afaceri în România, Bulgaria și Iran... aşa că presiunea de a obţine oameni care să crească foarte repede este mare. În prezent, avem 3.600 de angajaţi, din care 560 în domenii tehnice – geologi, fizicieni, chimişti, 300 de persoane în profesii - suport – economişti, contabili, mecanici, şi aproximativ 2.600 de persoane care lucrează pe teren. La începutul anului viitor, vom angaja aproximativ 4-500 de persoane.

Vă confruntaţi şi cu o lipsă a instruirii şi educaţiei în România?
Nu, ceea ce vedem că se întâmplă în educaţie este că tinerii ies din universităţi foarte bine pregătiţi în ceea ce priveşte teoria, însă nu au neapărat abilităţi în practică şi afaceri. Astfel, acum câţiva ani am cumpărat pachetul majoritar într-o companie de training și educaţie continuă, numită Codecs. Iar primul lucru pe care l-am făcut pentru Prospecţiuni împreună cu Codecs a fost Centrul de Dezvoltare Profesională, al cărui scop este de a prelua proaspeți absolvenți şi a-i pregăti pentru afaceri în patru luni.

Care sunt obiectivele dumneavoastră, în calitate de director general al Prospecţiuni, pentru perioada următoare?
Pe termen scurt, obiectivele noastre sunt de a executa contractele pe care le avem. Acestea ne ţin întreaga capacitate ocupată până la mijlocul anului 2014. Următorul mare obiectiv pentru noi: anul viitor vom adăuga două noi grupuri operaţionale în companie, extinzându-ne capacitatea cu aproximativ 20%. Avem o nouă afacere, numită carotajul puțurilor, care presupune măsurători înăuntrul puțurilor existente, afacere care va fi funcţională în ianuarie 2014 şi care reprezintă un mare obiectiv pentru noi. Pe termen mai lung, până la sfârşitul anului 2016 intenţionăm să ducem compania la venituri de 140 milioane de euro. În 2009 am avut obiectivul pe patru ani de a dubla veniturile la 70 milioane de euro, iar la sfârşitul anului 2012 ne-am stabilit un nou obiectiv pe patru ani, de a dubla cifra din nou, la 140 de milioane de euro.

Care sunt rezultatele activităţii dumneavoastră la Prospecţiuni de care sunteţi cu adevărat mândru?
Contribuţia pe care o aducem la dezvoltarea tinerilor profesionişti. Acest lucru înseamnă parţial doar a oferi oportunităţi tinerilor, însă este şi o oportunitate pentru a avea un impact timpuriu în carierele lor. Unul din lucrurile care sunt pur şi simplu oribile pentru tinerii profesionişti este să termine facultatea, să fie plini de entuziasm, să vină, iar munca lor să fie lipsită de sens. Şi ceea ce mă face mândru este că datorită creşterii noastre avem nevoie să creştem oameni pentru viitor. Aducem contribuţii nu numai pentru Prospecţiuni, dar şi pentru industria geofizică, însă cred că aducem o contribuţie şi pentru ţară.

Care sunt principalii indicatori de performanţă pe care îi urmăriţi pentru acest an? Dar pentru perioada următoare?
Noi lucrăm într-un sistem cu 10 indicatori – cheie de performanţă. Trei dintre aceştia sunt legaţi de performanţă în sănătate şi siguranţă. Scopul nostru este de a avea cel mai sigur loc de muncă pe care îl putem oferi. Trei dintre indicatorii - cheie de performanţă ţin de dezvoltarea oamenilor. Ceilalţi sunt de natură financiară. Am fost tot timpul pe profit – profiturile noastre sunt de obicei la acelaşi nivel sau superioare faţă de competitorii noştri, însă avem unele cheltuieli pe care concurenţii noştri nu le au. Prospecţiuni a investit până la 20 de milioane de euro în noi echipamente. Avem investiţii enorme în extinderea companiei, dar ne asigurăm că avem echipamente de ultimă oră la nivel mondial. De asemenea, am investit foarte mult în dezvoltarea structurii procedurale a companiei noastre. De exemplu, am implementat SAP pentru contabilitate, iar în fiecare an adăugăm noi module la platformă. Suntem una dintre puţinele companii de servicii geofizice care au certificare ISO pentru fiecare parte a afacerii. De asemenea, investim în îmbunătăţirea continuă. O parte din management, inclusiv eu, suntem studenţi... la management. Citim Harvard Business Review în fiecare lună şi decupăm articole pentru a le împărtăşi cu ceilalţi. Chestionam angajaţii pentru feedback şi le oferim idei.

Cum au evoluat marjele de profit în anii de criză?
Marja s-a redus. Anul 2010 în special a fost un an foarte dificil. Foarte competitiv, cu niveluri mai ridicate de concurenţă... Iar răspunsul nostru în această perioadă a fost să facem mai mult cu ceea ce aveam. De exemplu, am început operaţiunile non-stop în România. Am folosit aceleaşi echipamente, însă lucrând noaptea în activitatea noastră nu înseamnă dublarea producţiei, ci doar o majorare cu 60%... Însă 60% în plus, cu doar 20% din oameni, ne-a ajutat.

Aţi lucrat în toate colţurile lumii. Care sunt principalele diferenţe între România și alte ţări, în ceea ce priveşte resursele sale principale?
România este foarte bogată în resurse, datorită istoriei sale geologice, are o bogăţie de petrol şi gaze şi diferite minerale. România este una dintre puţinele țări norocoase care au petrol şi gaze, resurse minerale, agricultură şi destul de multă natură rămasă. Pentru resursele minerale, nord-vestul României, Baia Mare, Cavnic sunt foarte bogate: plumb, zinc, argint şi alte metale. Munţii Apuseni sunt cunoscuţi pentru rezervele de aur, fiind posibilă descoperirea unor mari rezerve. Există unele rezerve de cupru în estul Carpaţilor care sunt interesante. Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, Moldova, toate au petrol şi gaze la diverse adâncimi şi structuri.

Ce vă place şi ce nu vă place la România?
Îmi place să fiu aici, este o ţară foarte interesantă şi sunt multe de văzut şi învăţat. Am un interes deosebit pentru istorie, iar România este o răscruce a atât de multe culturi şi locuri... Conducând prin ţară, puteţi vedea sate diferite, de saşi, de şvabi, chiar şi turci şi tătari în Dobrogea şi mai jos de Tulcea, puteţi vedea mişcarea oamenilor de-a lungul istoriei. La cetatea fortificată de la Biertan se pot vedea încă urme ale atacurilor barbare. De asemenea, tradiţiile sunt atât de bine păstrate. Discutam recent cu o doamnă de origine germană din centrul României – şi eu sunt, desigur, american de origine germană – încă îşi păstrează tradiţiile vii aici, tradiţii care au dispărut în Occident odată ce bătrânii au încetat din viaţă. Nu-mi place sistemul de parcare din Bucureşti – există o nouă parcare în Piaţa Universităţii, cred că avem nevoie de cel puţin încă zece asemenea. Ţara are nevoie să trimită în mod constant şi repetat mesajul că este un mediu stabil, transparent şi previzibil. Nu trebuie să fie perfectă ca Elveţia, dar dacă este previzibilă putem investi aici pe termen lung.

Se vorbeşte mult despre independenţa energetică în ultima vreme. Credeţi că este realizabilă?
Independenţa energetică necesită un mix energetic, iar România are o poziţie privilegiată, având un mix energetic foarte bine echilibrat şi puternic – care trebuie echilibrat şi în ceea ce priveşte costurile resurselor, impactul asupra mediului şi locurile de muncă pe care le produce. Cărbunele trebuie să fie echilibrat cu gazele naturale, petrol, energie hidro, vânt, energie solară şi încă o sursă ce poate fi inclusă în acest mix – energia geotermală. Dacă vă uitaţi la Banat- Crișana... în Ungaria, fiecare oraş foloseşte energia geotermală pentru termoficare, iar în România din câte ştiu există doar două localităţi care folosesc volume semnificative de energie în acest domeniu.

Ar trebui să ne temem de Rusia din punct de vedere energetic?
Nu, nu cred că teama ar fi o reacţie potrivită. Cred că ar trebui să fim conştienţi care este cea mai bună afacere în ceea ce priveşte comerţul exterior şi echilibrul energetic pentru România. Ceea ce este important este – şi mereu găsesc acest lucru puţin dificil ca străin – că naţiunea trebuie să acţioneze spre interesul său: ceea ce este bine pentru consumatorii săi şi buzunarele sale. Şi căutarea unor mixuri energetice viitoare.

Care ar fi sfatul dumneavoastră pentru un nou antreprenor care îşi începe acum o afacere în acest domeniu de activitate?
În primul rând, să învețe management şi să-și cunoască propriul domeniu. Nu înseamnă doar să aibă idee, trebuie să se hrănească cu informaţii în mod constant pentru următoarea idee şi modalităţi de a-şi desfăşura afacerea. De fapt, le spun oamenilor tot timpul acest lucru, sunt student al Universitatea Bucureşti şi am intrat în contact cu mulţi studenţi, îmi iau doctoratul în geofizică aici. Am două fiice de vârsta studenţiei, precum şi câţiva tineri prieteni pe care i-am ajutat şi îndrumat de-a lungul carierei lor. Trebuie să înveţe şi să fie pasionaţi, deoarece dacă nu le place ceea ce fac, ce rost are să-şi investească viaţa în ea? Mă aştept să fiu student până mor, poate nu înscris la o facultate, dar învăţând, deoarece trebuie să mergem mai departe...

Gehrig Schultz: „O presiune tot mai mare pentru a creste liderii de maine"

Octombrie 29, 2013

Gehrig Schultz: „Compania Prospectiuni nu cauta gaze de sist"

news

Alexandra Craciun – Bursa 29.10.2013

Gehrig Schultz, preşedintele-directorul general al companiei Prospecţiuni, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului Bursa, despre explorările gazelor de şist, acuzaţiile cu privire la încălcarea dreptului la proprietate, dar şi despre viitorul energetic al ţării noastre care depinde, în mod invariabil, de climatul investiţional promovat de stat.

Reporter: Este adevărat că Prospecţiuni caută gaze de şist în mai multe zone ale ţării fără să aibă autorizaţia autorităţilor?
Gehrig Schultz: Compania Prospecţiuni nu explorează după gaze de şist, ci face o "ecografie a pământului" ca să identifice potenţialul geologic al anumitor zone din România. Ulterior, descoperirile pe care compania le face, pot servi unor scopuri diverse. Prospecţiuni lucrează din greu ca să obţină toate autorizaţiile şi permisele necesare în procesul care vizează cercetarea geologică a subsolului, însă acesta nu este întotdeauna uşor. Unele dintre cercetările Prospecţiuni necesită chiar şi 5000 sau 6000 de autorizaţii de la proprietarii de pământ unde urmează să fie făcute prospecţiunile.
Recent, angajaţii companiei au întâmpinat un caz atipic, o suprafaţă de pământ împărţită în două parcele, deţinută de două persoane diferite, însă având acelaşi nume. Compania a obţinut, la momentul respectiv, permis doar de la una dintre persoane, neştiind că mai există şi o a doua proprietară pentru respectivul teren.

Gehrig Schultz: Ocazional şi noi mai facem greşeli, dar nu sunt rău intenţionate, însă, încercăm să avem autorizaţii active pentru mediu şi certificate de urbanism.
Pentru a derula operaţiuni de prospectare este nevoie, în prezent, de aproximativ 24 de autorizaţii de la proprietarii pământului unde se fac prospecţiunile, autorităţi locale şi centrale.

Reporter: Este uşor să obţii o autorizaţie pentru prospectare? Care este relaţia dintre compania Prospecţiuni şi stat?
Gehrig Schultz: Uneori legea are anumite lacune care, în anumite situaţii, poate lăsa loc interpretărilor. De pildă, recent, compania Prospecţiuni a primit un document de la autorităţile de mediu, spunând că un anumit tip de autorizaţie nu mai este necesară, deoarece acţiunile de prospectare din regiune nu afectează mediul. În acelaşi timp, autorităţile locale consideră că acelaşi document este necesar pentru ca angajaţii companiei Prospecţiuni să-şi poată desfăşura activitatea în zonă. Partea dificilă intervine atunci când statul este în favoarea lui "da", iar autorităţile locale pledează pentru "nu".

Reporter: În cazul apariţiei unor astfel de cazuri, care este maniera în care gestionaţi situaţia ?
Gehrig Schultz: În trecut, obişnuiam să aducem oamenii laolaltă şi să discutăm pe marginea temei, întregul demers fiind mult mai informal. În prezent, procesul acesta a devenit mult mai formal, totul trebuie să fie documentat pe bază de acte şi scrisori. Procesul a devenit ceva mai lung, pe această cale ducând la amânări ale lucrărilor companiei.

Reporter: Este adevărat că angajaţii Prospecţiuni nu doar că intră ilegal pe terenurile oamenilor, dar au şi comportamente necorespunzătoare în preajma localnicilor?
Gehrig Schultz: Astfel de informaţii au ajuns şi la conducerea companiei, şi dacă vom identifica situaţii asemănătoare, atunci vom lua toate măsurile necesare ca să nu se mai petreacă în viitor. Există, în activitatea noastră, şi unele situaţii când angajaţii Prospecţiuni nu au voie să discute cu localnicii. De exemplu, când angajaţii Prospecţiuni urmează să detoneze explozibil nu le este permis să le vorbească celor din jur ca să nu le fie distrasă atenţia. Acest lucru este justificat de faptul că materialul explozibil trebuie folosit cu mare grijă. În al doilea rând, îndepărtarea oamenilor din preajma perimetrului unde se realizează prospectarea are menirea să le asigure siguranţa. În mod sigur, dacă vor mai exista situaţii de aşa natură şi sancţionarea angajaţilor nu va avea efect, în reabilitarea comportamentului acestora, atunci respectivii vor fi îndepărtaţi din proiect.

Reporter: Localnicii se plâng că le-au fost distruse culturile agricole în timpul prospectării. Care este sistemul de compensare a oamenilor afectaţi?
Gehrig Schultz: De fiecare dată când angajaţii companiei Prospecţiuni intră pe proprietatea privată a unui localnic şi recoltele sunt distruse, acesta este despăgubit. Uneori, compania achită despăgubiri şi pentru degradarea ierbii de pe păşuni, atunci când în perimetrul respectiv au fost derulate acţiuni de prospectare. Există o grilă de compensare pentru fiecare deţinător al unei proprietăţi pe unde Prospecţiuni a trecut, în funcţie de pagubele care au fost produse. Compania Prospecţiuni nu pretinde că nu dăunează calităţii terenurilor pe unde trece, motiv pentru care plăteşte ori de câte ori situaţia o impune.

Reporter: Folosirea dinamitei este o practică a activităţii Prospecţiuni?
Gehrig Schultz: Într-adevăr, în procesul de prospectare este folosită dinamita, însă efectele sunt insesizabile. Cantitatea de dinamită utilizată în mod obişnuit este de 2 kilograme, comparativ cu 1000 - 2000 de kilograme de explozibil folosit în minerit. Compania Prospecţiuni foloseşte un anumit tip de dinamită care trimite senzori şi vibraţii în subsol. Dinamita aceasta nu sparge roca şi nici un produce denivelări ale scoarţei terestre. Dinamita, alături de alte metode, ajută la colectarea informaţiilor din subsol în baza cărora se va stabili potenţialul mineral al zonei.

Reporter: Diferă procedurile de prospectare, în funcţie de resursele căutate?
Gehrig Schultz: Indiferent de tipul de resurse naturale care există în subsol, prospectarea se face cu aceleaşi metode. Fie că este vorba de gaze de şist sau de gaze convenţionale, apă sau alte minereuri, Prospecţiuni derulează aceleaşi tipuri de activităţi ca să determine existenţa sau, din contră, lipsa resurselor naturale de subsol.

Reporter: Care sunt companiile pentru care faceţi prospecţiuni, în prezent?
Gehrig Schultz: Avem mai multe contracte în derulare, cu firme precum Chevron, Petrom, Romgaz. Mare parte a ţării are un potenţial ridicat pentru zăcăminte de petrol şi de gaze.

Reporter: Câte procese are compania Prospecţiuni, în prezent, din cauza sesizărilor făcute de localnici?
Gehrig Schultz: De regulă nu avem foarte multe procese, însă, în ultima perioadă ne-am confruntat cu mai multe încercări ale unor persoane care au depus un număr foarte mare de sesizări, fără temei, şi împotriva cărora deja am întreprins măsuri pe cale legală. Nu este drept ca anumite persoane să se folosească de numele Prospecţiuni şi de procesele împotriva companiei pentru propriul său interes. Adevărata întrebare, în contextul ultimelor discuţii pe tema resurselor naturale, este următoarea: Care este interesul nostru ca naţiune? Ce vrem noi să facem ca popor? Vrea poporul român să cunoască resursele pe care le are în subsol sau, din contră, să lase o altă ţară sau un grup mic de indivizi să stabilească ce anume ar trebui explorat sau exploatat? Poporul român, prin cunoaşterea acestor informaţii, poate să se decidă ce este mai bine pentru viitorul său. Practic, Prospecţiuni furnizează cunoştinţele în legătură cu zăcămintele aflate în subsolul ţării, iar entităţile abilitate vor decide care să fie cursul acţiunii, din acel moment.

Reporter: Experienţa americană în exploatarea gazelor de şist arată că pot avea loc cutremure, boli, apă poluată...
Gehrig Schultz: La nivelul Uniunii Europeane se lucrează la un standard pentru monitorizarea fracturărilor hidraulice şi a efectelor asupra mediului. Dacă există indicii că s-ar putea produce o vibraţie, energia poate fi împrăştiată şi forarea va fi oprită, astfel încât să nu aibă efecte negative asupra mediului. În România se practică fracturarea hidraulică de mai bine de 50 de ani, în industria tradiţională de petrol şi gaze. Cu toate acestea, nimeni nu a adus în discuţie acest aspect, deoarece efectele fracturării hidraulice au fost cvasi-insesizabile. Dacă fracturarea hidraulică ar fi avut efecte negative la nivel de mediu, atunci autorităţile şi presa din România ar fi sesizat acest lucru, dată fiind istoria de mai bine de 50 de ani a acestei metode de exploatare a resurselor de subsol. Totodată, apa folosită în timpul exploatării poate proveni de oriunde fie că este apă curată sau apă murdară. Problema intervine în momentul în care compania care forează aceste puţuri nu este atentă la ţevile pe care le pune în pământ sau la cimentul pe care îl toarnă ca să protejeze peretele puţului, întrucât petrolul şi gazele se pot infiltra în pânza freatică, putând provoca unele riscuri. Dacă puţurile sunt construite adecvat, atunci aceste riscuri sunt reduse în mod drastic, impactul asupra mediului fiind aproape inexistent. Însă toate aceste riscuri pot fi prevenite printr-un set de reglementări puternice ale statului şi printr-o monitorizare vigilentă a activităţilor de exploatare.

Reporter: Credeţi că ţara noastră poate deveni independentă din punct de vedere al energiei?
Gehrig Schultz: România are resursele pentru a-şi susţine, prin forţe proprii, independenţa energetică. Singura problemă este că nu produce destul gaz pentru iarnă. România trebuie să decidă ce tip de politică să urmeze şi să trimită un mesaj clar investitorilor. Este sau nu este un stat deschis investitorilor? Poate investitorul să aibă o afacere de succes în România? Până la urmă, totul se reduce la climatul investiţional şi în ce măsură statul şi autorităţile abilitate pot să îi determine pe investitori să facă afaceri în România. Această discuţie devine şi mai importantă în contextul controverselor pe marginea unor subiecte precum gaze de şist sau Roşia Montană. Nimeni nu contestă că au ieşit în stradă câteva sau zeci de mii de persoane, însă un protest nu este niciodată un referendum. În ultimă instanţă, vocea întregului popor trebuie să se facă auzită.

Reporter: Ce alte activităţi mai are Prospecţiuni în derulare, pe lângă prospectarea zonelor cu potenţial al zăcămintelor de subsol?
Gehrig Schultz: Prospecţiuni are o afacere activă, încercând să identifice potenţialul de subsol al ţării unde se derulează activitatea de prospectare. Angajaţii companiei mai pot analiza şi compoziţia apei pentru a vedea ce minerale sunt într-o anumită zonă sau dacă apa a fost contaminată. De asemenea, Prospecţiuni mai face şi măsurători ale câmpului magnetic al Pământului. De exemplu, dacă există un zăcământ de fier în subsol, atunci câmpul magnetic al Pământului va fi modificat. Prospecţiuni mai poate prospecta şi după metale precum cupru, zinc, aur, acestea fiind conductoare de electricitate. Totodată, compania are în derulare mai multe programe care vizează implicarea studenţilor în proiecte de pe teren ca să poată asocia teoria însuşită la universitate cu practica.

Articol publicat pe Bursa online, 29.10.2013 : Gehrig Schultz: „Compania Prospectiuni nu cauta gaze de sist"

Octombrie 28, 2013

Prospectiuni se aliaza cu Geotrace pentru a intra pe noi piete

news

Florin Rusu – Energy Report 25.10.2013

Prospecțiuni S.A. și Geotrace Inc. au semnat o alianță tehnică, cele două companii au susținând totodată pe data de 23 octombrie și o prezentare adresată atât actualilor clieni, cât și celor potențiali. Alianța va asigura furnizarea serviciilor de procesare și interpretare de date la o calitate superioară pentru companiile din industria de Explorare și Producție din Europa.

Atât Prospecțiuni, cât și Geotrace sunt în căutare constantă de oportunități de dezvoltare și regiuni cu potențial ridicat pentru continuarea expansiunii.

Know-how-ul Prospecțiuni se va îmbina cu tehnologia, software-ul de procesare și asistenta tehnică deținute de Geotrace.

“Aceasta reprezinta mai mult decât o alianță tehnică, este ceva special pentru ambele companii. În plus față de beneficiile oferite clienților noștri legate de o tehnologie performantă și metode de procesare noi, avem oportunitatea să ne dezvoltam în cadrul comunității de geofizică și procesare și să oferim clienților din aceasta zona servicii de cea mai buna calitate. În urmă cu cinci ani am început să stabilim premisele unui parteneriat strategic, care să contribuie cu tehnologie de ultima generație și care să se integreze în Prospecțiuni și în industria noastră” a declarat Gehrig Schultz, CEO-ul Prospecțiuni.

Bill Schrom, CEO Geotrace, s-a declarat la rândul său entuziasmat de aceasta colaborare: „Privim aceasta alianță ca pe un proiect reușit, care contribuie cu o combinație de cunoștințe despre zona României și expertiză geologica. Această alianță va fi benefică ambelor companii și ar trebui să fie benefică și pentru industrie, luând în considerare standardele noastre”.

Prospecțiuni speră ca alianța cu Geotrace să contribuie la extinderea numărului și sferei de aplicare a contractelor pe care le va încheia în viitor.

Prospecțiuni SA este un important furnizor de servicii geofizice și geologice, susținând eforturile clienților în explorarea resurselor naturale ale Pământului. Prospecțiuni oferă o gamă largă de servicii incluzând proiectare, achiziție și procesare de date seismice 2D și 3D, analize geologice și geochimice, prospecțiuni magnetotelurice și gravimetrice. Cu sediul central în România și o experiență de peste 60 de ani în domeniu, Prospecțiuni oferă servicii în Europa Centrală, de Sud și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Geotrace Inc. este o companie de elită în domeniul ingineriei de rezervor, axată pe livrarea de servicii cu riscuri scăzute industriei de petrol și gaze, prin intermediul soluțiilor integrate. Compania cu sediul în Houston oferă asistență clienților în maximizarea calității informației geologice, optimizând gradul de cunoaștere al proprietăților rocilor și fluidelor și minimizând riscurile asociate forajului prin utilizarea unui set de soluții software avansate.

Articol publicat pe Energy Report, 25.10.2013 : Prospectiuni se aliaza cu Geotrace pentru a intra pe noi piete

Octombrie 25, 2013

Nu cautam gaze de sist in Arges

news

Drept la replică

Pozitia oficiala Prospectiuni referitoare la articolul apărut in fluxul de ştiri al Mediafax: Arges: Localnici se plang ca o firma de prospectiuni a intrat abuziv pe terenurile lor: "Fac sapaturi pentru zacaminte, petrol, gaze de sist, cine stie. Nu vor sa spuna exact ce cauta"

Compania Prospectiuni nu vizeaza explorarea gazelor de sist in judetul Arges. Activitatile de explorare din aceasta zona se deruleaza in baza unui contract incheiat cu o alta companie romaneasca, Petrom. Cercetarile geologice sunt effectuate intr-un un perimetru petrolifer de unde se extrag titei de peste 30 de ani.

Contrar acuzatiilor de tulburare de posesie sau intrare abuziva pe terenuri, Prospectiuni a semnat procese verbale de acord cu aproximativ 500 de proprietari pe parcursul a doar o luna si jumatate de la inceperea proiectului, si probabil va semna inca aproximativ 1000 de intelegeri pana la finalizarea acestuia. Compania are reguli foarte stricte in ceea ce priveste identificarea proprietarilor si obtinerea acordului acestora inainte de a intra pe teren. A existat o singură plângere la poliţie în comuna Moşoaia, judeţul Argeş, dar care a fost retrasă ulterior de proprietar în urma discuţiilor cu reprezentanţii companiei.

Intrarea reprezentanţilor Prospecţiuni pe terenuri agricole fără acordul proprietarilor este cauzata în cele mai multe instanţe de situaţia neclara a proprietăţii funciare din zonă, de imposibilitatea de a contacta proprietarul (persoane aflate în afara zonei de lucru a companiei), de relaţiile contractuale netransparente dintre arendaşi şi proprietari sau de alte situatii ce nu ne permit sa luam legatura cu acestia. Vom investiga toate sesizarile primite despre neplacerile cauzate propritarilor din zona si vom despagubi daunele cauzate.

Articol publicat in dailybusiness.ro, 24.10.2013 : Prospectiuni: Nu cautam gaze de sist in Arges

Octombrie 02, 2013

Anunt public privind depunerea solicitarii de emitere a acordului de mediu

ADX ENERGY prin SC PROSPECTIUNI SA anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Lucrari de prospecţiune seismică, obţinere avize şi acorduri”(fără a se executa lucrări de foraje si excavări), propus a fi amplasat în comunele: Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea,Săcălaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Român, Parta, Giroc, Şag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou, Jebel, jud Timiş.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Timiş, municipiul Timisoara, B-dul Liviu Rebreanu nr.18-18A şi la adresa: municipiul Timisoara, str.Torontalului, km 6, DN6, jud. Timiş, în zilele de luni-joi intre orele 8.00-16.30, vineri între orele 8.00-14.00.

Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Timiş.

Septembrie 23, 2013

Prospectiuni se extinde in Singapore

news

Octavian Radu – Bursa 23.09.2013

Acţionarii Prospecţiuni (PRSN), companie de servicii geofizice şi geologice, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, au aprobat, la finalul săptămânii trecute, deschiderea unei subsidiare în Singapore, în vederea derulării unor activităţi specifice în domeniu. În luna iulie, Prospecţiuni a decis deschiderea unei subsidiare în Serbia, după ce în septembrie 2012 hotărâse extinderea în Mauritius, iar în 2010, intrarea în Senegal. La finele anului trecut, compania avea operaţiuni în Europa de Sud, Asia Centrală, Africa de Nord şi Africa de Vest, furnizând servicii de achiziţii de date seismice, procesare, interpretare şi alte servicii geologice şi geofizice, potrivit raportului anual. Compania are şi o filială înregistrată în Maroc, Prospect Geoservices.

Prospecţiuni a investit anul acesta 80,5 milioane de lei (aproximativ 18 milioane euro) pentru dezvoltarea capacităţilor de lucru necesare extinderii activităţii şi a creat 1.024 locuri de muncă în primele opt luni ale anului curent, dintre care 41 sunt permanente, restul fiind sezoniere.

Compania a anunţat recent că va angaja în perioada următoare 400 de persoane, în ţară şi străinătate. Prospecţiuni are 3.200 de salariaţi.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 314 milioane lei (70,5 milioane euro) şi un profit brut de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro). Ovidiu Tender deţine 55,7% din acţiunile Prospecţiuni, prin firma Tender SA Timişoara, iar SIF Muntenia (SIF4) are un pachet de 11,82%.

Articol publicat pe Bursa online, 23.09.2013 : Prospectiuni se extinde in Singapore

Septembrie 20, 2013

Prospectiuni a investit 18 milioane euro pentru extinderea activitatii si va angaja 400 de persoane

news

Piata bursiera – Mediafax

Compania Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a investit în primele opt luni 80,5 milioane lei (18 milioane euro) pentru dezvoltarea capacităţilor de lucru necesare extinderii activităţii şi va angaja în perioada următoare 400 de persoane, în ţară şi străinătate.

"Până relativ recent, pentru activităţile internaţionale era suficient doar personalul din România, însă dezvoltarea accelerată din ultimii ani ne-a determinat să facem angajări şi din alte state, deoarece avem nevoie de toţi românii la nivel local", a declarat, într-un comunicat, directorul general al companiei, Gehrig Schultz.

Prospecţiuni a creat, în primele opt luni ale anului curent, peste 1.000 de locuri de muncă, dintre care 41 permanente şi restul sezoniere, potrivit comunicatului. În prezent, Prospecţiuni are 3.200 de salariaţi, iar în perioada următoare va mai angaja 400 de oameni pentru a lucra temporar în cadrul unor contracte desfăşurate în România. Prospecţiuni îşi desfăşoară activitatea pe patru continente şi din acest motiv recrutările de personal nu sunt doar din România, se mai arată în comunicat.

Prospecţiuni este furnizor de servicii geofizice şi geologice şi are operaţiuni în Europa şi Africa de Nord şi de Vest. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 314 milioane lei şi un profit brut de 23,7 milioane lei. Ovidiu Tender deţine 55,7% din acţiunile Prospecţiuni, prin firma Tender SA Timişoara, iar SIF Muntenia (SIF4) are 11,82%.

Articol aparut in Curierul National, 19 septembrie 2013 : Prospectiuni a investit 18 milioane euro pentru extinderea activitatii si va angaja 400 de persoane

Septembrie 18, 2013

M. Mitroi (Prospectiuni SA): Efectele prospectarii dispar odata cu incetarea ei, iar terenurile sunt lasate in forma initiala

news

Mihai Mitroi, vicepresedinte pentru Calitate si HSE la Prospectiuni SA

Compania Prospectiuni SA isi continua activitatile de prospectare a solului, in judetul Sibiu, pentru descoperirea de noi rezerve de hidrocarburi conventional. Operatiunile au loc in cadrul unui contract pe 12 luni incheiat cu Romgaz, prin care cei de la Prospectiuni SA realizeaza practic o ecografie a solului pentru a vedea daca exista noi zacaminte de gaze naturale. Operatiunile, care implica 640 de angajati, sunt intampinate cu critici din partea unor asociatii din zona. Mai exact, cateva persoane acuza compania ca angajatii sai „provoaca distrugeri la recoltele de pe camp” si pun in pericol unele cladiri din zona. Am aflat pozitia companiei de la domnul Mihai Mitroi, vicepresedinte pentru Calitate si HSE la Prospectiuni SA.

Puteti confirma inceperea unor lucrari de prospectiune in zona Brasov-Sibiu?

In presa au aparut o serie de neconcordante pe care doresc sa le clarificam. Astfel, Prospectiuni SA si-a adjudecat contractul ”Lucrari de achizitie date seismice – prospectiuni seismice in perimetrul RG-03 Transilvania Sud”, prin castigarea licitatiei publice organizata de catre Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz. Proiectul se realizeaza in baza acordului de concesiune petroliera incheiat intre Agentia Nationala de Resurse Minerale si SNGN Romgaz privind executarea de achizitii date seismice 3D si procesarea acestora in vederea descoperirii a noi rezerve de hidrocarburi conventionale (petrol si gaze) existente in perimetrul de achizitie. Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu a confirmat faptul ca lucrarile Prospectiuni nu au ca scop identificarea gazelor de sist. Proiectul se desfasoara intr-un perimetru de 900 km patrati aflat intre localitatile Buia – Chesler – Paucea – Dumbraveni – Laslea – Iacobeni, apartinand judetului Sibiu, pe durata a 12 luni si implica peste 640 de angajati ai Prospectiuni. Echipamentele utilizate de catre echipele companiei Prospectiuni sunt echipamente de inregistrare de date seismice de ultima ora: cabluri telemetrice, geofoni, sisteme digitale de inregistrare, echipamente topografice, de foraj, surse de energie, vibratoare si sisteme de impuscare, resurse software de procesare date seismice.

Nu a fost inaintata nicio plangere directa catre Prospectiuni SA.

Aveti cunostinta despre eventuale incidente petrecute in zonele la care fac referire acuzatiile lansate de Asociatia Neuer Weg din Fagaras?

Compania noastra are implementat un sistem clar de pregatire a resurselor umane, ce urmareste, alaturi de alte coordonate, si asigurarea unui comportament adecvat al tuturor reprezentantilor sai. In ceea ce priveste afirmatiile la care faceti referite, nu a fost inaintata nicio plangere directa catre Prospectiuni SA. Cu toate acestea, am dispus o procedura de verificare interna a veridicitatii elementelor semnalate in plan local pe aceasta directie.

Inainte de inceperea lucrarilor se efectueaza o evaluare a locuintelor ce prezinta deja deteriorari.

De asemenea, oameni din zona acuza in presa ca operatiunile desfasurate de Prospectiuni distrug fatadele caselor, iar “lucratorii provoaca distrugeri la recoltele de pe camp”. Structura constructiilor din zonele in care ne desfasuram activitatea nu este pusa in niciun fel de pericol. Compania Prospectiuni dispune de utilaje de ultima tehnologie care permit un control atent si o monitorizare a nivelului vibratiilor generate. Compania noastra este activa de peste 60 de ani pe piata romaneasca.

Cunoastem limitele maxime admisibile ale vibratiilor, reglementate de standarde si norme internationale si le respectam cu strictete. Pentru a preveni orice posibile acuze ulterioare, inainte de inceperea lucrarilor se efectueaza o evaluare a locuintelor ce prezinta deja deteriorari, facandu-se o inregistrare fotografica a stadiului in care se gasesc.

Sunt proprietari de terenuri care nu au constatat niciun prejudiciu si nu au solicitat despagubiri.

Intrarea pe un teren se face in baza acordului scris al proprietarului. La finalizarea activitatii se incheie procese verbale cu fiecare proprietar care stabileste nivelul despagubirilor in functie de evaluarea tipului de teren, a tipului de cultura, a productiei preconizate si pretul pietei. Obiectivul nostru insa este ca impactul asupra terenurilor si culturilor sa fie minim. Mai mult de 800 de procese verbale au fost intocmite pana acum cu proprietarii de terenuri, printre care se numara si persoane care nu au constatat nici un prejudiciu si nu au solicitat despagubiri. Prospectiuni SA a efectuat lucrari de achizitie seismica numai in urma obtinerii avizului necesar din partea Agentiei de Protectie a Mediului Sibiu. De asemenea, dispunem de toate avizele cerute de lege din partea Ministerului de Interne si a Inspectoratelor Teritoriale de Munca si compania noastra isi desfasoara activitatea in conformitate deplina cu legislatia in vigoare.

Efectele prospectarii dispar odata cu incetarea ei, iar terenurile sunt lasate in forma initiala.

In cadrul tuturor proiectelor sale in care este necesara utilizarea materialelor explozive, impuscarile se fac conform legii, doar pe durata zilei. Exista o evidenta stricta si inregistrari extrem de precise ale orei la care a fost efectuata fiecare detonare. Impactul lucrarilor de achizitie de date seismice se inregistreaza pe termen scurt si foarte scurt, avand un caracter local, temporar si reversibil. Efectele acestei activitati dispar odata cu incetarea ei. Prospectiuni SA respecta toate prevederile legale cu privire la protectia mediului inconjurator, precum si a patrimoniului istoric. Reprezentantii companiei aduna toate echipamentele de inregistrare a datelor seismice la finalizarea lucrarilor. Activitatea noastra nu are niciun impact asupra aspectului zonei in care s-au efectuat lucrari. In urma procedurii de curatare a terenurilor, conform regulamentelor de ordine interioare ale societatii, terenurile sunt lasate la forma initiala, anterioara activitatii de explorare.

Intrarea pe un teren se face in baza acordului scris al proprietarului.

Ne puteti descrie care este protocolul obisnuit in timpul unor asemenea operatiuni de prospectiune?

Compania notifica in scris toate Primariile si structurile locale ale Ministerului de Interne pe teritoriul carora urmeaza sa isi desfasoare activitatea. In cazurile in care este necesara desfasurarea de activitati de achizitie de date seismice pe terenuri detinute de primariile locale, se incheie intotdeauna acorduri cu acestea inainte de inceperea operatiunilor. Totodata, Prospectiuni depune toate eforturile pentru identificarea, contactarea si obtinerea acordului proprietarilor pe ale caror terenuri urmeaza sa isi desfasoare activitatea, in acest sens echipele sale apeland si la sprijinul autoritatilor si al comunitatii locale. Intrarea pe un teren se face in baza acordului scris al proprietarului.

In ce fel verifica firma comportamentul angajatilor sai din teren? Compania a inregistrat plangeri din partea cetatenilor?

Comportamentul in teren al angajatilor nostri este atent monitorizat prin intermediul unor proceduri stricte impuse de catre regulamentul de ordine interioara al companiei. Acestea implica supervizori, inspectii efectuate in teren de catre conducerea echipei si de catre reprezentanti ai Prospectiuni, precum si monitorizarea zilnica a sefilor de brigazi. In plus, pentru a asigura respectarea regulilor de circulatie si a evita incidentele rutiere, procedurile interne si standardele noastre includ monitorizarea electronica a vehiculelor companiei si a comportamentului conducatorilor auto. Procedura se aplica tuturor angajatilor Prospectiuni si contractorilor care lucreaza in amplasamente fixe sau temporare controlate de catre companie. Investigam toate sesizarile la adresa angajatilor nostri - suntem constienti ca pot exista incidente care nu depind de noi si ne asumam aceasta raspundere. Multi dintre angajatii Prospectiuni aflati in teren sunt localnici. Noi vrem sa credem ca putem alinia cultura si viziunea fata de siguranta profesionala a celor pe care ii invitam sa faca parte din echipele noastre cu standardele de comportament ale companiei.

Energynamics: Interviu Mihai Mitroi

Septembrie 11, 2013

Seful Prospectiuni: Am scos 100 de posturi la concurs si am primit 4.100 de CV-uri

news

Autor: Adrian Cojocar

Gehrig Schultz, directorul general al companiei de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, spune ca duce o campanie de recrutare a 100 de noi specialisti pentru care pana in prezent a primit peste 4.100 de CV-uri.

„Compania noastra se dezvolta puternic. Pana acum am angajat 63 de profesionisti, de la contabili pana la mecanici. Facem de asemenea angajari in diverse tari pentru operatiunile noastre internationale precum Georgia, Croatia, Serbia, Ungaria, Algeria, unde businessul se dezvolta. In trecut puteam sa operam activitati internationale doar cu personalul din Romania, dar acum avem atat de mult de lucru pe plan intern incat trebuie sa facem angajari in alte state pentru ca avem nevoie de toti romanii la nivel local. Suntem extrem de ocupati“, spune Gehrig Schultz.

Prospectiuni va mai avea nevoie in perioada urmatoare de inca 400 de oameni pentru a lucra temporar in cadrul unor contracte desfasurate in Romania de compania australiana ADX Energy si gigantul Chevron.

Americanul spune ca firma de prospectare are in prezent 3.200 de salariati fata de o medie de 1.780 de angajati pe parcursul anului precedent. Totusi numarul de angajati ai Prospectiuni variaza puternic in timpul anului din cauza caracterului sezonier al activitatii, pe care conducerea societatii incearca sa-l mai echilibreze.

La inceputul acestui an compania de prospectare geologica a adunat de la Petrom si Romgaz contracte in valoare de circa 121 mil. euro pentru servicii de prospectare 2D si 3D, care in 2013 si-au crescut semnificativ bugetele alocate identificarii zacamintelor de petrol si gaze de pe teritoriul Romaniei comparativ cu anii precedenti.

A prospectat jumatate din concesiunile Petrom si Romgaz

„Pana in prezent am acoperit cu prospectari 3D circa 60% din totalul concesiunilor Romgaz si 40-50% din concesiunile Petrom. Daca vom continua in acelasi ritm pana in 2016, vom acoperi toate concesiunile pe care aceste doua companii le au in prezent. Asta nu inseamna ca atunci nu vor avea alte concesiuni si necesitati de prospectare. Ma astept totusi ca din anul 2016 activitatea noastra pe plan intern sa se reduca. Daca astazi avem 70% din activitate pe plan local si 30% la nivel international, peste trei ani probabil ca aceste cote vor fi inversate si activitatea internationala va ocupa 70% din totalul afacerilor noastre“, spune Schultz.

Seful Prospectiuni estimeaza ca veniturile generate de companie din activitatea internationala se vor mentine la un nivel apropiat de cel din 2012, insa afacerile vor continua sa creasca gratie contractelor importante pe care compania le are in desfasurare in Romania. „Am inceput operatiuni in Bulgaria, un alt contract in Georgia si continuam activitatile in Senegal si Maroc. In Georgia am inceput procesul de mutare a echipamentelor acolo si in Bulgaria am incheiat un contract saptamana trecuta. Probabil contractul din Maroc este cel mai consistent din activitatea noastra externa.“

In prima jumatate a anului afacerile Prospectiuni au urcat cu 29%, ajungand la 133 mil. lei (30 mil. euro), insa firma a raportat pierderi de 10,5 mil. lei (2,4 mil. euro), puse de companie pe seama modificarii politicii contabile privind tratarea provizioanelor, care au afectat rezultatul cu suma de 8,65 mil. lei (2 mil. euro).

„Ne asteptam sa recuperam pierderile din primul semestru in a doua parte a anului. Am hotarat sa schimbam in acest an politica contabila privind provizioanele pentru ca unii actionari voiau sa aiba o mai buna imagine asupra rezultatelor companiei, iar in ultimul trimestru al anului trecut se asteptau sa avem o profitabilitate foarte buna, dar cand am provizionat mai mult in decembrie au fost surprinsi. De aceea in prezent facem aceste modificari la nivelul provizioanelor luna de luna si nu la sfarsitul anului“, spune Schultz.

Va avea de lucru si la iarna

Americanul mai spune ca a reusit sa faca businessul mai stabil si predictabil astfel incat sa nu existe variatii foarte mari de activitate de la o luna la alta, iar primele schimbari in acest sens se vor vedea din iarna anului 2014, cand compania va avea aproape toate echipele de lucru active. „Acum Prospectiuni are opt echipe de lucru din care sase sunt complet contractate pana la mijlocul anului viitor. Vom avea niste modificari sezoniere, pentru ca zilele sunt mai scurte si conditiile meteo sunt mai dificile, dar activitatea in aceasta perioada se va imbunatati semnificativ fata de iernile trecute“, a precizat seful Prospectiuni.

El spune ca activitatile firmei continua sa se dezvolte in zonele deja existente si considera ca o importanta piata in viitor pentru companie ar putea fi Burma, o tara din sud-estul Asiei cu o suprafata si o populatie de trei ori mai mare decat ale Romaniei. „Ne focalizam foarte puternic acolo – am avut discutii, avem un reprezentant pe plan local si echipe care sa studieze activitatea si costurile. Este o locatie atractiva pentru noi. Mai vedem perspective de crestere a businessului in Croatia, credem ca pe termen mai lung sunt oportunitati in Serbia si cautam de asemenea afaceri in Grecia“, spune Gehrig Schultz.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

Septembrie 05, 2013

“APM Sibiu: SC Prospectiuni SA nu face lucrari pentru identificarea gazelor de sist” – Citynews

news

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Sibiu precizeaza ca firma SC Prospectiuni SA nu face lucrari pentru identificarea gazelor de sist in judetul Sibiu, ci "prospectiuni seismice pentru hidrocarburi". Precizarea vine in urma protestului lansat de mai multe organizatii si fundatii din Transilvania care cer stoparea sapaturilor in mai multe sate din judetele Sibiu, Brasov si Mures, unde s-ar cauta gaze de sist.

Mai multe ONG-uri, fundatii si firme din Transilvania s-au unit la inceputul lunii si militeaza impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist in Podisul Hartibaciului si in ZonaTarnavelor. Reuniti sub denumirea de "Initiativa civica rurala", opozantii proiectelor de exploatare a gazelor de sist au un manifest in care cer oprirea exploatarilor si respectarea dreptului la proprietate.

In manifestul lansat, protestatarii anunta ca au facut si demersuri in instanta impotriva Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu pentru ca a avizat proiectul firmei SC PROSPECTIUNI SA ai carei angajati lucreaza in zonele mentionate. La solicitarea citynews.ro, conducerea APM Sibiu a precizat care este specificul lucrarilor demarate de firma in cauza si in ce conditii s-au acordat avizele de mediu.

SB: Mobilizare impotriva explorarii gazelor de sist peValea Hartibaciului si Tarnavelor

"SC PROSPECTIUNI SA a obtinut din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, Decizia etapei de incadrare nr. 56 din 05.04.2013 pentru proiectul “Lucrari de achizitie date seismice – prospectiuni seismice in perimetrul RG 03 Transilvania Sud”, teritoriul administrativ al jud. Sibiu", specifica APM Sibiu.

Proiectul in cauza "intra sub incidenta O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare", iar APM Sibiu sustine ca " a emis decizia etapei de incadrare numai dupa ce s-au obtinut avizele favorabile din partea custozilor siturilor Natura 2000: nr. 22/12.03.2013 din partea Administratiei Tarnava Mare - Hartibaciu, Societatea “Progresul Silvic” Sibiu, cu referire la RO SPA 0099 Podisul Hartibaciului, nr. 23/12.03.2013 din partea Administratiei Tarnava Mare - Hartibaciu, Societatea “Progresul Silvic” Sibiu, cu referire la RO SCI 0227 Sighisoara– Tarnava Mare, nr. 147 N/22.03.2013 din partea Administratiei Microregiunea Valea Nirajului, Asociatia MicroregionalaTarnava Mica - Balauseri, Sovata, Asociatia Grupul Milvus, cu referire la RO SCI 0186 Padurile de stejar pufos de pe Tarnava Mare".

In astfel de conditii, mai precizeaza reprezentantii APM Sibiu, s-a "emis aviz pozitiv pentru executarea de prospectiuni seismice 3D pentru hidrocarburi in perimetrele avizate" si, precizeaza aceeasi sursa oficiala, "lucrarile de achizitie din blocul RG03 pentru care s-a emis actul de reglementare din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, nu au ca scop identificarea gazelor de sist".

Articol scris de: Citynews

August 30, 2013

Prospectiuni organizeaza cea de a doua editie a programului “Centrul de Dezvoltare Profesionala”

news

Luni, 5 august 2013 a avut loc festivitatea de deschidere a celei de a doua editii a Centrului de Dezvoltare Profesionala, un curs de pregatire organizat de Prospectiuni cu sprijinul echipei CODECS pentru un grup de 19 proaspat absolventi de Geologie si Geofizica sau de Electronica (unii dintre ei inca studenti in ultimul an) menit sa faciliteze integrarea tinerilor geologi si geofizicieni in activitatea de explorare geofizica.

Acest curs de pregatire este structurat sa atinga toate campurile de activitate din cadrul companiei: DOT (Departamentul Operatiuni Teren), SPIDS ( Sectia Procesare si Interpretare Date Seismice), HSEQ ( Activitatea de Siguranta Ocupationala), GG ( Sectia Geologie si Geochimie).

Cea de a doua editie a acestui program ofera in plus fata de editia anterioara o sectiune de training suplimentara destinata inginerilor electronisti. Se va pune accent pe aspectele relevante din activitatea de inregistrare de date seismice si in acelasi timp pe echipamentele folosite in acest sens. Cursul care se va derula pe parcursul a trei luni, in perioada august – octombrie 2013 este structurat in doua parti, o parte teoretica sustinuta la sediul CODECS de catre specialistii companiei noastre si una practica, organizata la echipele seismice de pe teren pentru inginerii geofizicieni inscrisi in program. Modulul de practica pentru inginerii electronisti va fi prezentat la sediul LAEG, in Chitila.

Trainingul include un program detaliat de prezentari tehnice de specialitate tinute de specialisti din Prospectiuni care descriu tendintele actuale si viitoare cu care se confrunta sectorul de explorare al industriei de petrol si gaze.

In urma absolvirii acestei scoli interne, tinerii specialisti vor avea abilitatile necesare pentru o mai buna intelegere si apreciere a diferitelor etape din activitatea companiei noastre. Studentii au sansa de a pune in practica experienta teoretica acumulata pe parcursul facultatii si de a se adapta modului de lucru si cerintelor din cadrul unei companii multinationale.

Adresandu-se participantilor acestei scoli interne, Dl. Gehrig Schultz, CEO Prospectiuni a declarat:

Imi doresc sa cresteti si sa va dezvoltati in cadrul companiei noastre si sa cladim impreuna viitorul Prospectiuni.

August 26, 2013

Anunt public

SC PROSPECTIUNI SA Bucuresti, titular al proiectului „Lucrari de prospectiune seismica tridimensionala executate pentru AMROMCO ENERGY SRL in Blocul P IX Tepu” anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare fara evaluare adecvata, de catre A.P.M. Galati, in cadrul procedurii de evaluare adecvata, pentru proiectul susmentionat, propus a fi amplasat in extravilanul com. Munteni, Padurea Balta-Munteni, jud. Galati. Proiectul deciziei etapei de incadrare si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul A.P.M. Galati, str. Regiment 11 Siret nr.2, in zilele de luni-vineri, intre orele 8:00-14:00, precum si la urmatoarea adresa de internet http://apmgl.anpm.ro/Reglementari/Acordul de mediu/Proiect decizie etapa de incadrare . Publicul interesat poate inainta comentarii/observatii la proiectul deciziei de incadrare in termen de 5 zile de la data publicarii prezentului anunt, pana la data de 31.08.2013.

Iulie 12, 2013

Cea de-a 75-a editie a conferintei si expozitiei EAGE in colaborare cu SPE EUROPEC 2013

news

10-13 iunie, 2013, Londra

Va multumim pentru vizitarea standului Prospectiuni de la EAGE Londra si pentru interesul de a afla mai multe despre gama variata de servicii integrate geologice si geofizice pe care le oferim! Profesionalismul si indelungata traditie a companiei noastre in domeniu au fost subliniate, in plan artistic de programul deosebit cu care Cvartetul Anima a incantat din nou auditoriul.

Capitala londoneza i-a intampinat cu caldura pe cei peste 8.000 de delegati din toata lumea care au participat la acest eveniment. Pentru noi, EAGE Londra a reprezentat o ocazie foarte buna de a interactiona cu oameni din industria in care activam, de a impartasi din expertiza noastra si de a afla cele mai recente descoperiri si inovatii din domeniu.

Programul tehnic al conferintei, cu tema “Modificarea frontierelor” a cuprins peste 1.000 de postere si lucrari tehnice in timp ce expozitia a gazduit 356 de companii pe 22.000 mp.

Londra a fost locul perfect pentru noi de a “renunta la frontiere” si de a expune perspectiva globala a operatiunilor noastre – in acest context am facut public parteneriatul strategic dintre Prospectiuni si Geotrace, companie de top in domeniul serviciilor de rezervor, cu sediul central in Houston, SUA.

In cadrul conferintei EAGE Londra, trei dintre angajatii nostri au sustinut lucrari tehnice. Puteti accesa aceste lucrari urmand link-urile de mai jos:

Iunie 07, 2013

Parteneriat strategic intre o companie de top in domeniul serviciilor de rezervor si un frurnizor major de servicii geologice si geofizice

news

Geotrace si Prospectiuni SA au semnat un contract de colaborare in vederea furnizarii celor mai performante solutii de procesare si interpretare a datelor geofizice catre companiile din industria E&P.

(HOUSTON, TEXAS – Iunie 06, 2013) Geotrace Technologies Inc. si Prospectiuni SA anunta cu mandrie parteneriatul strategic incheiat cu scopul de a oferi cele mai performante servicii de procesare si interpretare companiilor din sectorul E&P din Europa de sud-est. Colaborarea se va face de la sediul din Bucuresti al companiei Prospectiuni. Acest parteneriat are la baza renumele companiei Prospectiuni ca furnizor major de servicii de procesare si interpretare date seismice si capacitatea companiei Geotrace de a oferi cele mai noi tehnologii in domeniul tomografiei seismice si a serviciilor de rezervor.

Aceasta colaborare reprezinta angajamentul celor doua companii fata de clientii lor de a le pune la dispozitie cele mai performante solutii geofizice. Prin acest parteneriat Geotrace isi extinde serviciile pe piata est-europeana; in momentul in care alaturi profesionalismul serviciilor oferite de Prospectiuni si tehnologiile de ultima generatie ale Geotrace, avantajele competitive oferite beneficiarilor sunt de neegalat,

a afirmat Bill Schrom, CEO Geotrace.

Suntem onorati sa colaboram cu Geotrace in acest proiect inovator. Impreuna vom putea oferi clientilor nostri o gama larga de servicii de procesare la cele mai inalte standarde de calitate. Tehnologia avansata a companiei Geotrace, expertiza companiei Prospectiuni in regiune precum si vasta experienta in operatiunile de teren vor sta la baza acestui parteneriat strategic,

a mentionat Gehrig Schultz, CEO Prospectiuni.

Iunie 05, 2013

Prospectiuni alaturi de copii de 1 iunie

news

De 1 iunie, Prospectiuni le-a facut o surpriza scolarilor din judetul Gorj.

Una dintre echipele companiei Prospectiuni a impartit caiete, pixuri, rucsaci, mingi si frisby-uri copiilor de la grupele pregatitoare si clasele I de la Scoala Gimnaziala din Ticleni, Scoala Generala numarul 2 din sat Pestana , comuna Baldeni, si Scoala Primara Clasele I-IV din Farcasesti.

Reprezentantii companiei noastre, impreuna cu invatatorii de la aceste scoli, i-au felicitat pe cei mici pentru rezultatele bune si le-au urat „Spor la invatatura”!

Campania desfasurata in judetul Gorj face parte dintr-un proiect mai amplu, „Caietul si pixul”, derulat de la inceputul anului trecut in aproape toate regiunile unde opereaza echipele Prospectiuni.

Prin intermediul acestui program s-au distribuit pana in prezent aproximativ 8,000 de caiete si pixuri catre elevi, in intreaga tara.

Prospectiuni sprijina prin astfel de campanii dezvoltarea comunitatilor unde opereaza.

Prospectiuni se implica activ in viata comunitatilor in toate regiunile unde isi desfasoara activitatea. Dorim sa contribuim la o dezvoltare sustenabila a acestor regiuni. Apelam la producatori si furnizori locali pentru servicii de cazare si logistica, angajam oameni din zona si, mai ales, acordam o mare importanta educatiei generatiei tinere - de ei depinde viitorul acestor comune

a declarat Gehrig Schultz, CEO-ul companiei Prospectiuni.

Mai 30, 2013

Prospectiuni va invita sa vizitati standul nostru de la cea de-a 75-a editie a Conferintei si Expozitiei EAGE, ce va avea loc la Londra intre 10 si 13 iunie

news

Am fi onorati sa va avem ca invitat la standul Prospectiuni (stand nr. 1330) pentru a va prezenta avantajele competitive ale companiei noastre si a discuta despre ultimele tehnologii si echipamente folosite in industrie. Gasirea celor mai eficiente solutii pentru clientii nostri, echipamentele de ultima generatie, reducerea riscurilor spre obiectivul 0 incidente si valoarea adaugata pentru operatiunile E&P sunt atuurile noastre. Expertii nostri va vor sta la dispozitie, raspunzand la toate intrebarile Dumneavoastra.


Suntem mandri de asemenea sa anuntam ca anul acesta 3 angajati Prospectiuni vor prezenta lucrari tehnice la cea de-a 75-a editie a Conferintei si Expozitiei EAGE de la Londra. Asadar va asteptam sa fiti alaturi de noi:
1. Poster-ul: Procesare date seismice 2D versus Pseudo-3D in analiza AVO – Un studiu de caz, marti 11 iunie 2013 la ora 08:55 la Poster Box 1
2. Poster-ul: Metodologii geochimice integrate pentru pre-evaluarea zonelor cu acumulari de hidrocarburi, miercuri 12 iunie la ora 09:45 in Student Poster Box 3
3. Lucrarea: Studii integrate de seismica si rezistivitate pentru identificarea rezervelor de hidrocarburi de suprafata joi 13 iunie 2013, la 11:20 in Sala 1

Daca doriti sa aflati mai multe despre Conferinta si Expozitia EAGE de la Londra, va rugam sa urmati link-ul de mai jos: http://www.eage.org/events/index.php?evp=6988&ActiveMenu=3&Opendivs=s3

Va asteptam sa fiti alaturi de noi la Londra!

Echipa Prospectiuni

Mai 14, 2013

Cea de-a 4-a conferinta internationala a studentilor in geostiinte (IGSC) 2013

news

Aprilie 25-28, Berlin

Cea de-a 4-a conferinta internationala a studentilor in geostiinte a fost organizata la Berlin, in Germania, de catre Societatea Studentilor in Geostiinte cu sprijinul a mai multor parteneri si sponsori din industrie si din mediul academic. Prospectiuni a avut onoarea sa fie sponsor principal al conferintei de anul acesta, alaturi de SEG, EAGE, AAPG, Geo-X, Total, ExxonMobil, Schlumberger, GDF Suez, DMG si Freie Universitaet Berlin.

300 de studenti din 25 de tari s-au reunit la Berlin pentru a invata lucruri noi de la profesionisti cu experienta si pentru a impartasi rezultatele cercetarilor lor colegilor din toata lumea, cu scopul de a deveni parte integranta a unei adevarate comunitati geostiintifice, ce isi propune schimbarea inspirata a mentalitatilor, atat in industrie cat si in societate.

Prezentarile si poster-ele din cadrul conferintei au acoperit 4 teme principale: dezvoltarea durabila a societatii, resurse si energie, cercetare si pericole si riscuri in industrie. Cursurile si workshop-urile au fost realizate astfel incat sa le permita participantilor sa dobandeasca noi cunostinte tehnice si practice in domenii precum seismica, geologie si geofizica. Conferinta s-a incheiat cu popularul concurs, SEG European Challenge Bowl, un format interesant de competitie, in care echipe de cate 2 studenti raspund la o serie de intrebari ce le testeaza atat viteza de reactie cat si cunostintele din domeniul geostiintelor.

Ca parte a misiunii noastre de a veni in sprijinul viitoarei generatii de specialisti in geostiinte, Prospectiuni a oferit burse in valoare de 2.500 Euro unui grup de 10 studenti meritorii din Romania, Serbia si Polonia, care au avut lucrari acceptate in Programul Tehnic al conferintei IGSC Berlin 2013.

Mai 07, 2013

Icon Vienna – Forumul european de afaceri si investitii

news

Aprilie 24-26, 2013

In perioada 24–26 aprilie Viena a gazduit summit-ul Est-Vest pe tema “Inovatie si infrastructura”, reprezentand a 9-a editie a prestigiosului eveniment Icon Vienna – Forumul european de afaceri si investitii, care a reunit, ca in fiecare an, factori decizionali din politica, lumea de afaceri, mediul universitar, organizatii internationale precum si companii din industria mediatica din 40 de tari. In cadrul evenimentului prezentat de catre European Brand Institute s-au dezbatut subiecte actuale esentiale pentru o dezvoltare durabila a Europei dar si strategii investitionale, proiecte inovatoare si noi oportunitati de investitii. Experti austrieci si internationali s-au intalnit cu aceasta ocazie pentru a discuta si a impartasi parte din experienta dobandita in derularea afacerilor la nivel global.

Gehrig Schultz, CEO Prospectiuni, a participat in calitate de invitat in sesiunea de discutii pe tema: “Schimbari inovatoare pe plan mondial – rolul Europei de a face fata noilor provocari”. Prezentarea lui Gehrig Schultz a evidentiat faptul ca un management inovator al resurselor poate conduce la o dezvoltare durabila, creand oportunitati de afaceri si noi locuri de munca. Dl. Schultz a sustinut aceasta idee, dand ca exemplu chiar compania Prospectiuni, o fosta companie de stat transformata intr-o puternica companie multinationala. Prospectiuni doreste o dezvoltare durabila pe termen lung, cautand parteneriate de afaceri solide in care isi poate aduce aportul prin experienta, traditie si resurse.

Mediul de afaceri european trebuie sa isi ia angajamentul de a se implica activ si a dezvolta parteneriate de afaceri pe termen scurt si lung, in special in cazul colaborarilor cu tari bogate in resurse dar sarace din punct de vedere al know-how-ului, chiar si atunci cand colaborarea este anevoioasa si nesigura. Compania Prospectiuni sustine dezvoltarea unor astfel de parteneriate. Sucesul aduce cu sine o mare responsabilitate, aceea de a integra intr-un mod coerent fondul local cu cele mai noi principii si tehnologii de business pentru un parteneriat solid si o dezvoltare globala durabila.

Gehrig Schultz, CEO Prospectiuni SA Romania

Proiectele noastre recente sau in derulare in tari precum Portugalia, Bulgaria, Georgia, Senegal, Maroc, Macedonia, Kosovo & Tajikistan, impreuna cu proiectele planificate a demara in viitorul apropiat se bazeaza pe capacitatea companiei noastre de a integra ultimele tehnologii din industrie in parteneriatele de afaceri in care ne implicam activ. Conceptul de inovatie inseamna pentru noi investitii in transferul de know-how si in pregatirea personalului la nivel local, in tarile in care operam, avand ca target impactul pozitiv asupra economiei tarilor respective. Cei 2.500 de angajati din 34 de tari sunt dovada angajamentului nostru in acest sens.

Aprilie 22, 2013

Simpozionul national al studentilor de la Facultatea de geologie si geofizica

news

Aprilie 05-07, București

La începutul lunii aprilie, Universitatea București a găzduit Simpozionul național al studenților de la Facultatea de geologie și geofizică. Prospectiuni S.A. a avut onoarea să se numere printre sponsorii acestui eveniment organizat de tânăra generație de geologi și geofizicieni. Studenții din București dar și din alte centre universitare mari din România (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiesti, Universitatea Constantin Brancusi din Tg. Jiu și Centrul Universitar Nord din Baia Mare) și-au prezentat lucrările în diferite secțiuni ale simpozionului: Sedimentologie – Geologia depozitelor de petrol, Mineralogie – Cristalografie, Petrografie, Paleontologie – Stratigrafie, Managementul mediului – Geofizică.

Târgul de job-uri organizat în a doua zi a evenimentului a reunit nume importante din industrie: Prospecţiuni S.A., PetroSantander Romania S.R.L., Danubian Energy Consult, GeoEcoMar, asociații profesionale precum SPE- gruparea studențească din România și Asociația Inginerilor Petroliști din România.

Un punct de atracție al evenimentului l-a reprezentat sesiunea “Meet – n – Greet”, în care studenții au avut ocazia să se întâlnească și să discute față în față cu specialiști din companiile menționate mai sus. Ȋn cadrul acestei sesiuni au avut loc discuții informale între grupuri de studenți și mentorii desemnați de fiecare companie în parte. Specialiștii le-au împărtășit tinerilor geologi și geofizicieni din vastele lor cunoștințe și îndelungata lor experiență, oferindu-le sfaturi despre cum să-și construiască o carieră în industrie sau în viața academică, despre cum să se prezinte la un interviu și despre posturile vacante existente.

Dna. Rodica Negulescu, Technical Training Manager și Dna. Manuela Vidican, Manager Recrutare, au reprezentat compania Prospectiuni la acest simpozion.

Studenții s-au arătat doritori sa afle mai multe despre serviciile pe care le oferim dar și despre oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le punem la dispoziția tinerilor absolvenți. Majoritatea celor prezenți la standul nostru ne-au pus întrebări specifice pe domeniile care prezentau interes pentru ei: geologie, geofizică, geochimie, inginerie geologică sau mineralogie.

Rodica Negulescu, Technical Training Manager

Martie 11, 2013

Prospectiuni a adunat in cateva luni contracte de 121 mil. euro de la Romgaz si Petrom

news

Compania de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a câştigat la finele săptămânii trecute trei licitaţii organizate de Romgaz Mediaş în valoare cumulată de 181,3 mil. lei (41,6 mil. euro) pentru realizarea de servicii de achiziţie şi procesare seismică de tip 3D. Valoarea contractelor câştigate recent de firma lui Tender la Romgaz care au o durată de un an reprezintă peste jumătate din cifra de afaceri a Prospecţiuni pe anul trecut, care s-a ridicat la 314,2 mil. lei (70,5 mil. euro). Contractele semnate cu Romgaz vin după ce în luna decembrie compania a semnat cu Petrom un contract cadru pe doi ani pentru servicii de prospectare 2D şi 3D în valoare de 79,8 mil. euro. Prin intermediul acestor servicii de prospectare se fac practic nişte radiografii subterane care evidenţiază eventualele acumulări de petrol şi gaze care ajută companiile petroliere să exploateze zăcămintele din subsolul pământului.

Conducerea Prospecţiuni spune că semnarea contractului cu Petrom va permite o mai mare flexibilitate şi începerea lucrărilor de care Petrom are nevoie într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Aceasta în condiţiile în care întârzierile în semnarea contractelor, în special la începutul anului, a afectat în trecut puternic rezultate firmei de prospectare.

Romgaz şi Petrom sunt cele mai mari companii de exploatare a petrolului şi gazelor din România şi totodată cei mai importanţi clienţi tradiţionali ai Prospecţiuni care deţine aproape o poziţie de monopol pe piaţa serviciilor de prospectare geologică la nivel autohton.

Într-un interviu recent Gehrig Schultz, americanul adus la finele anului 2008 de Tender să conducă Prospecţiuni, cea mai importantă firmă a sa, a precizat că pe fondul extinderii activităţii companiei din ultimii ani estimează că Petrom şi Romgaz vor conta cu numai 40% din afacerile companiei în anul 2013. Schultz estima de asemenea că ponderea activităţii internaţionale a companiei pe care o conduce va urca în acest an la 35% din afaceri, faţă de 25% cu un an în urmă.

Şeful Prospecţiuni are un plan de extindere ambiţios şi mizează pe dublarea afacerilor în următorii trei ani. Pentru acest lucru compania va aloca în acest an investiţii de circa 20 mil. euro, în special pentru dotarea cu echipamente necesare procesului de prospectare, respectiv achiziţia a până la 20.000 de canale de înregistrare wireless a activităţii pământului care sunt folosite în prezent pentru prospectarea geologică. Prospecţiuni deţine în prezent circa 30.000 de astfel de canale de înregistrare wireless, care reprezintă una dintre cele mai avansate tehnici în domeniul prospectării. În 2013 conducerea Prospecţiuni prognozează un avans de 20% - 25% a cifrei de afaceri. Anul trecut compania de prospectare a obţinut un profit brut de 23 mil. lei.

Acţiunile Prospecţiuni înregistrau ieri o scădere uşoară, de 0,5%, până la un preţ de 0,1966 lei/titlu. La acest nivel compania valorează pe bursă 32,4 mil. euro. (articol publicat in Ziarul Financiar, 11 martie 2013)

Februarie 27, 2013

Prospectiuni SA a devenit o companie multinationala

news

Gehrig Schultz, americanul adus la finele anului 2008 de omul de afaceri Ovidiu Tender să conducă cea mai importantă companie a sa, Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), spune că la venirea lui angajaţii companiei erau doar de două naţionalităţi, română şi americană, iar în prezent Prospecţiuni are specialişti din 33 de ţări.

În ultimii ani Gehrig Schultz a angajat în compania românească circa 700 de străini dintr-un total de aproximativ 2.500 de salariaţi, câţi are aceasta în prezent. "Şi acum cei mai mulţi angajaţi provin din România, dar angajăm mulţi oameni din străinătate, cum ar fi Senegal, Maroc. Avem 150 - 200 de angajaţi în Senegal, circa 300 de oameni în Maroc, 200 în Georgia şi circa 50 de specialişti din alte ţări. Pe unii i-am recrutat datorită calificărilor pe care le aveau. Unde am avut lucrări am angajat şi oameni din acea ţară. Anual desfăşurăm activităţi în opt până la 10 ţări", spune Gehrig Schultz.

El a fost adus la conducerea Prospecţiuni pentru a extinde activitatea companiei de prospectare geologică la nivel internaţional, lucru care a condus la o dublare a cifrei de afaceri în ultimii patru ani şi pe viitor americanul şi-a propus să menţină un ritm de creştere şi mai susţinut, ţintind dublarea afacerilor în următorii trei ani.

În momentul de faţă lucrăm la 100% din capacitate şi facem investiţii majore anul acesta pentru a ne extinde capacitatea. Avem un plan în următorii trei ani de a ne dubla cifra de afaceri şi din acest motiv avem nevoie de investiţii semnificative şi de forţă de muncă. În acest an intenţionăm să investim circa 20 milioane de euro.

a declarat şeful Prospecţiuni, Gehrig Schultz

Februarie 18, 2013

Longreach Oil And Gas Limited: Finalizarea prospectiunii seismice in regiunea Sidi Moktar

LONGREACH OIL AND GAS LIMITED (TSX-V: LOI) ("Longreach"), companie independenta din industria petrolului si a gazelor naturale, ce detine mai multe concesiuni de explorare si productie pe termen scurt in Maroc, anunta finalizarea in timpul si bugetul estimat initial a programului de prospectiune seismica 2D in cadrul proiectului Sidi Moktar din Maroc.

In cadrul acestui proiect au fost achizitionati 520 km de date seismice de inalta rezolutie totalizand 47 de profile in conformitate cu programul de licenta de aproximativ 500km de prospectiune seismica.

Profilele seismice situate peste zona cu prioritate in efectuarea lucrarilor de foraj, Koba si Kamar, au fost date spre procesare de catre Longreach firmei Key Seismic din Calgary, specializata in acest tip de servicii. Secventa si parametrii de procesare au fost determinati in cursul proiectului de reprocesare finalizat de Longreach in 2012. Aceste profile seismice au fost incorporate in proiectul de interpretare al Companiei in scopul finalizarii programului de foraj stabilit pentru 2013.

Acest proiect de achizitie seismica a fost proiectat cu un grad inalt de acoperire asupra zonei in studiu pentru a evidentia cu maximum de precizie si a promova statutul leadurilor si prospectelor existente.

Prospectiunea seismica a fost realizata de catre compania Prospectiuni in conformitate cu un studiu de impact asupra mediului, ce a garantat respectarea celor mai inalte standarde internationale HSE.

Odata finalizat acest proces de achizitie de date seismice, ne pregatim pentru pasul urmator al primului foraj in perimetrul Sidi Moktar in urmatoarele luni. Este un moment extrem de favorabil pentru companie, ce marcheaza demararea unui nou proiect ce va avea o finantare puternica si care va consta in mai multe foraje in perimetrul respectiv.

Andrew Benitz, CEO Longreach

Ianuarie 23, 2013

Ceremonia de absolvire CDP

news

Prospectiuni si CODECS au organizat in data de 22 ianuarie 2013, la Muzeul National de Geologie din Bucuresti, ceremonia de absolvire a primei grupe formata la Centrul de Dezvoltare Profesionala Prospectiuni si de recunoastere a realizarilor profesionale ale unor specialisti din cadrul companiei Prospectiuni.

Prospectiuni si CODECS au colaborat strans in cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare Profesionala, punand la dispozitia cursantilor vasta expertiza a specialistilor Prospectiuni in domeniul geostiintelor precum si serviciile de inalta clasa oferite de CODECS, in calitate de leader incontestabil pe piata programelor de pregatire post-universitara. Centrul de Dezvoltare Profesionala Prospectiuni ofera o serie de cursuri special gandite pentru tinerii aflati la inceputul cariereilor. Primul curs a avut ca obiectiv principal integrarea mai rapida si mai facila a proaspetilor absolventi intr-o industrie foarte competitiva. In cele 4 luni de pregatire, tinerii geofizicieni au avut ocazia sa se acomodeze atat cu munca de birou cat si cu cea din teren. Centrul de Dezvoltare Profesionala ofera de asemenea cursuri de leadership si cursuri de pregatire tehnica de specialitate.

Gazdele evenimentului au fost dl. Gehrig Schultz, Director General si Presedinte al Consiliului de Administratie Prospectiuni si dl. Ionut Mihailescu, Director CODECS. Dl. Ovidiu Tender a inaugurat ceremonia cu un discurs in care a subliniat importanta formarii unor noi generatii de specialisti in domeniul geostiintelor.

Daca dorim o dezvoltare durabila a companiei noastre, in Romania si pe plan international, este esential sa ii pregatim pe angajatii nostri atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere al modelelor de business actuale. Am investit si vom continua sa investim in viitorul companiei noastre dar si al industriei in care activam, creand noi oportunitati pentru geologi si geofizicieni si incurajandu-I sa-si dezvolte cunostintele si aptitudinile.

Dl. Gehrig Schultz

Ceremonia de la Muzeul National de Geologie a reprezentat ocazia perfecta pentru a recunoaste meritele expertilor si specialistilor din Prospectiuni care in decursul anului 2012 au obtinut certificate de atestare profesionala in studii geologice si geofizice, eliberate de catre Agentia Nationala de Resurse Minerale.

De asemenea, echipa de conducere a companiei a recunoscut meritele angajatilor care au contribuit la finalizarea cu succes a proiectului european POSDRU, “Investeste in Oameni”, derulat prin intermediul departamentului HSE al companiei (Sanatate, siguranta ocupationala si protejarea mediului). Departamentul HSE a accesat fonduri in valoare de 200.000 euro, destinate programelor de pregatire si formare a angajatilor.

Stiri - 2012

Noiembrie 16, 2012

Cezar Iacob, Business Development Manager in Prospectiuni, a primit Premiul de Onoare SEG

news

Anul acesta, pe 4 noiembrie, Cezar Iacob, recent numit în funcţia de Business Development Manager în Prospecţiuni, a primit Premiul de Onoare pentru merite deosebite în domeniul geofizicii, acordat de Societatea Geofizicienilor din Explorare în cadrul întâlnirii anuale organizată în Las Vegas, SUA.

Societatea Geofizicienilor din Explorare (http://www.seg.org/seg) este o organizaţie non-profit care promovează geofizica aplicată ca știinţă și instruirea geofizicienilor de pretutindeni. SEG, fondată în 1930, încurajează expertiza și codul de etică profesională în domeniul geofizicii, în scopul explorării și dezvoltării resurselor naturale, al caracterizării straturilor de suprafaţă ale Pământului și al diminuării efectelor dezastrelor naturale. Asociaţia SEG are peste 33.000 de membri în 138 de ţări și își duce la îndeplinire misiunea prin publicaţii de specialitate, conferinţe, forumuri, website-uri și diferite oportunităţi educaționale.

Ȋn fiecare an, SEG organizează o întâlnire dedicată membrilor săi. Acest eveniment reunește anual peste 8.000 de geofizicieni din toată lumea, fie ca expozanți la standuri care prezintă tehnologii și echipamente de ultimă generație din industrie, ca participanți la sesiunile tehnice cu poster-e sau cu lucrări ce expun cele mai noi descoperiri din domeniul geoștiinței sau ca simpli vizitatori dornici să fie mereu informați și să țină pasul cu ritmul alert de dezvoltare a științelor Pământului.

SEG a inițiat acest Premiu de Onoare cu scopul de a recunoaște meritele unor persoane deosebite care au contribuit la dezvoltarea geofizicii ca știință și profesie.

Anul acesta s-a creat un precedent prin acordarea Premiului de Onoare lui Cezar Iacob. Este primul an în care se recunosc meritele deosebite ale unui student, considerat a fi contribuit la dezvoltarea geoștiinței.

Ȋn perioada studenției, Cezar Iacob a demonstrat un puternic spirit de leadership ca membru al SEG, organizând Conferința de Geofizică Balcanică în 2005, punând bazele și coordonând Tabăra de Geofizică organizată în 2006 și 2007 prin colaborarea Facultății din București cu Universitatea din Stanford, a Taberei organizată în 2008 prin colaborarea Facultății din București cu Universitatea din Berlin și organizarea Primei Conferințe Studențești Internaționale la București în 2010.

Despre acest premiu, cu modestie, Cezar afirmă: ”Astfel de premii se acordă oamenilor mai în vârstă, care și-au dedicat întreaga viață geoștiinței”.

Peter Duncan, Președinte al SEG în 2004 și 2005, l-a contrazis si a declarat că: “puțini dintre noi, cei mai în vârstă, au avut un astfel de impact precum Cezar, care, la cei 28 de ani ai săi, a reușit să se impună in cadrul comunității de geofizicieni”.

Ȋl felicităm pe Cezar și îi urăm mult succes în carieră și în activitatea sa la Prospecţiuni.

Noiembrie 8, 2012

Prospectiuni castiga locul 1 in Topul Firmelor din Municipiul Bucuresti

news

Miercuri, 7 noiembrie 2012, la Gala Laureaților dedicată competitivității în afaceri, organizată de Camera de Comerț și Industrie București, Prospecțiuni a câștigat și în acest an locul 1 în Topul Firmelor din București la secțiunea Activitităţi de arhitectură, inginerie și servicii de consultanţă tehnică legate de acestea, clasa Ȋntreprinderi foarte mari.

“A devenit déjà o tradiţie pentru noi să ne clasăm pe locul 1 în Topul Firmelor din București. Lucrez la Prospecţiuni din anul 1980 și aș putea spune că toate aceaste premii și recunoașteri ale rezultatelor companiei noastre de-a lungul timpului ne onorează și ne dau încredere că suntem pe drumul cel bun” ne spune Doamna Ana Hrușcă, Head of Prices & Contracts, care a fost prezentă la acest eveniment și a ridicat premiul acordat companiei noastre.

Premierea principalilor actori ai scenei economice din capitală a fost realizată de Camera de Comerţ și Industrie a Municipiului București, continuând tradiţia cu cea de-a XIX-a ediţie, iar “ laureaţii au fost stabiliţi conform celei mai severe și complexe metodologii, aprobată și aplicată la nivel naţional” declara Domnul Dan Gabriel Mihuţ, Director General, Camera de Comerţ și Industrie a Muncipiului București.

Noiembrie 5, 2012

Spectaculos: istoria industriei de petrol si gaze din Romania surprinsa in picturi de mari dimensiuni

news

Artistul american Page Piland a realizat în colaborare cu caricaturistul român Ștefan Popa Popas, două picturi spectaculoase, de mari dimensiuni, expuse în zona de recepție a companiei Prospecțiuni din Bucuresti, strada Caransebes, numărul 1.

Artistul de peste Ocean a înfăţişat istoria industriei de petrol şi gaze din România, din secolul al XIX-lea şi până în prezent, într-o manieră foarte asemănătoare cu celebrele creaţii realizate în urmă cu mai bine de 60 de ani de pictorul mexican Diego Rivera, scrie Realitatea.net. Creaţiile transmit povestea emoţionantă a muncitorilor şi surprind progresele tehnologice acumulate în decursul timpului.

Picturile și desenele artistului american au fost expuse, de-a lungul timpului, în Dallas Museum of Fine Art, dar și în expozițiile Texas Fine Art Association, Texas Art Celebration sau Blaffer Gallery, din cadrul Universității Houston.

Noiembrie 1, 2012

Andrew Clark - Presedinte al Prospectiuni SA

news

Andrew Clark a fost numit în poziţia nou creată de Preşedinte al Prospecţiuni SA, urmând să conducă o secţiune importantă din activităţile companei.

Prin această mutare, o parte din atribuţiile actualului CEO, Gehrig Schultz, va fi preluată de către noul preşedinte al companiei.

"Capacitatea managerială extraordinară a lui Andrew Clark îmi va permite sa mă concentrez şi mai intens asupra creşterii şi dezvoltării strategice a Prospecţiuni. Experienţa sa îndelungată în conducerea unor echipe multidisciplinare, planificare strategică şi dezvoltare organizaţională va aduce plusvaloare companiei noastre. De asemenea, această promovare va spori diversificarea serviciilor oferite către clienţi", a afirmat Gehrig Schultz, CEO-ul Prospectiuni.

Andrew Clark a declarat: "Această numire este în acelaşi timp o onoare şi o responsabilitate. Prospecţiuni are o istorie fantastică şi o reputaţie pe măsură, dar este, în acelaşi timp, o companie dinamică, cu o dezvoltare foarte rapidă şi cu o mulţime de oportunităţi de creştere în ceea ce priveşte serviciile geofizice dedicate industriei petrolului. De asemenea, un rol din ce în ce mai relevant încep să-l deţină domenii emergente precum monitorizarea mediului, explorarea minieră, precum şi alte servicii pentru industria petrolieră".

Septembrie 26, 2012

Prospectiuni a sponsorizat cea de-a doua Tabara Internationala de Arheologie si Geofizica

news

Compania Prospectiuni a sprijinit organizarea celei de-a doua tabere internaţionale de arheologie și geofizică din Serbia. Anul acesta tabăra a avut loc la Centrul Ştiinţific Petnica, lângă Valjevo (în vestul Serbiei).

Localitatea Petnica este recunoscută pentru valoarea sa arheologică. Ȋn peștera Petnica și în împrejurimi au fost descoperite cele mai vechi urme de civilizatie din zona de vest a Serbiei. Chiar în dreptul intrării în peșteră au fost scoase la lumină vestigii ale unei așezări neolitice datând de 6.000 de ani. Al doilea sit arheologic a fost descoperit în interiorul peșterii și datează din vremea Imperiului Roman. Pe lângă valoarea arheologică deosebită, peștera Petnica are și o valoare speologică și paleontologică inestimabilă. Peștera este formată dintr-un canal lung de aproape 600 m, cu numeroase încăperi.

newsPrincipalul scop al acestei tabere a fost să îi ajutăm pe arheologi să determine cu ajutorul diferitelor metode geofizice limitele sitului arheologic de la intrarea în peșteră precum și adâncimea, în interiorul peșterii, până la care există vestigii arheologice. De asemenea în această tabără studenţii au avut parte de o experienţă practică directă ce sigur le va fi utilă în profesia pe care o vor urma. Astfel, în timpul zilei colectam date în teren iar seara le procesam și interpretam. Fiecare participant a fost implicat în mod activ în luarea deciziilor legate de cum ar trebui modificaţi parametrii achiziţiei de date și cum ar putea fi organizată mai bine munca în teren, ţinând cont de datele achiziţionate în ziua precedentă astfel încât prospectarea geofizică să fie încununată de succes. Sunt ferm convins că aceasta tabără îi va motiva pe studenţi să dezvolte un spirit de echipă mai activ și să dobândească o viziune de ansamblu asupra Ştiinţelor Pământului și a conexiunii lor cu alte domenii de studiu și activitate.

Marko Vanic, Organizator, Președinte Belgrade Student Chapter

La cea de-a doua tabără internaţională de arheologie și geofizică din Serbia au participat 15 studenţi de la Facultăţile de Geologie, Geofizică și Arheologie din Serbia și România.

Septembrie 21, 2012

Divizia de mediu a companiei Prospectiuni, ProMediu inregistreaza profit chiar din primul an de activitate

news

Divizia de mediu a companiei Prospecţiuni, controlată de renumitul om de afaceri Ovidiu Tender, s-a înfiinţat anul trecut şi este deja profitabilă, potrivit unui comunicat. Printre clienţii ProMediu se numără Petrom – curăţarea zonelor de exploatare şi Arcelor Mittal Galaţi – serviciu de monitorizare a mediului. Cele două contracte încheiate pentru recoltarea de mostre de mediu şi testarea proiectelor monitorizate au o valoare totală de un milion de EURO. În afară de cele două nume mari amintite, în portofoliul ProMediu mai există alţi 15 clienţi.

“Aceste rezultate dovedesc că oferta noastră tehnică și financiară este foarte bine primită de către clienţi”, a menţionat Gehrig Schultz, Director al companiei Prospecţiuni.

ProMediu deţine o echipă formată din 30 de ingineri chimiști, geologi și tehnicieni de laborator.

"Avantajul pe care îl avem constă într-o oferta de servicii individualizate pentru fiecare client, care satisfac reglementările şi exigenţele autorităţilor din România şi Uniunea Europeană. Mai mult, ne aşteptăm ca această divizie să înceapă a contracta lucrări în străinătate”, a afirmat Gehrig Schultz, Directorul Prospecţiuni.

(Sursa: Wall-Street, Cotidianul, 12 septembrie)

Septembrie 19, 2012

Lucrari seismice 3D in Maroc

S-au incheiat lucrarile de achizitie date seismice 3D efectuate in partea central-nordica a Marocului, pentru compania Caithness Petroleum Ltd.

Septembrie 19, 2012

Lucrari seismice 2D in Bulgaria

In aceasta saptamana s-au incheiat lucrarile de achizitie de date seismice 2D desfasurate in Provadia, zona Shumen, pentru compania Overgas.

Septembrie 18, 2012

Lucrari seismice 3D in Romania

In aceasta saptamana am inceput un nou proiect de achizitie de date seismice 3D in zona Tg. Jiu, pentru compania Petrofac.

Septembrie 17, 2012

Lucrari seismice 2D in Romania - Solicitare Acord de Mediu

SC CHEVRON Romania exploration and production s.r.l. anunţă publicul interesat asupra solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Lucrări de prospecţiune seismică bidimensională ce vor fi executate de SC PROSPECŢIUNI S.A., propus a fi amplasat în într-un perimetru aflat între localităţile Almălău (Ostrov) – Aliman – Urluia (Adamclisi) – Zorile (Adamclisi) – Şipotele (Deleni) şi graniţa de stat cu Bulgaria până la Almălău (Ostrov) aparţinând judeţului CONSTANŢA.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului CONSTANŢA, strada Unirii, nr. 23, Constanţa şi la sediul S.C. CHEVRON Romania exploration and production srl, City Gate, South Tower, 12th Floor (Room 003), 3-5 Piata Presei Libere, 1st District, 013702 Bucharest, Romania, în zilele de luni-vineri, între orele 9-13.

Observatiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţia pentru Protecţia Mediului CONSTANŢA, strada Unirii, nr. 23, Constanţa.

SC CHEVRON Romania exploration and production s.r.l. anunţă publicul interesat asupra solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Lucrări de prospecţiune seismică bidimensională ce vor fi executate de SC PROSPECŢIUNI S.A., propus a fi amplasat în într-un perimetru aflat între localităţile Adamclisi – Pietreni (Deleni) – Potârnichea (Topraisar) – Vânători (Pecineaga)–Tufani (Independenţa)–Şipotele (Deleni) aparţinând judeţului CONSTANŢA.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului CONSTANŢA, strada Unirii, nr. 23, Constanţa şi la sediul S.C. CHEVRON Romania exploration and production srl, City Gate, South Tower, 12th Floor (Room 003), 3-5 Piata Presei Libere, 1st District, 013702 Bucharest, Romania, în zilele de luni-vineri, între orele 9-13 .

Observatiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţia pentru Protecţia Mediului CONSTANŢA, strada Unirii, nr. 23, Constanţa.

SC CHEVRON Romania exploration and production s.r.l. anunţă publicul interesat asupra solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Lucrări de prospecţiune seismică bidimensională ce vor fi executate de SC PROSPECŢIUNI S.A., propus a fi amplasat în într-un perimetru aflat între localităţile Tufani (Independenţa) – Vânători (Pecineaga) – Vama Veche şi graniţa de stat cu Bulgaria până la Furnica (Dumbrăveni) aparţinând judeţului CONSTANŢA.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului CONSTANŢA, strada Unirii, nr. 23, Constanţa şi la sediul S.C. CHEVRON Romania exploration and production srl, City Gate, South Tower, 12th Floor (Room 003), 3-5 Piata Presei Libere, 1st District, 013702 Bucharest, Romania, în zilele de luni-vineri, între orele 9-13.

Observatiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţia pentru Protecţia Mediului CONSTANŢA, strada Unirii, nr. 23, Constanţa.

Septembrie 12, 2012

ADX Energy contracteaza servicii de achizitie date furnizate de Prospectiuni SA, companie cu o vasta experienta in regiune

ADX Energy (ASX: ADX) are deosebita plăcere să anunţe semnarea unui contract de achiziţie date seismice 2D și 3D cu compania românească PROSPECTIUNI S.A. pentru concesiunea Parta ("Parta Block") pe care ADX o deţine în România. Prin semnarea acestui contract, ADX va beneficia de serviciile unui furnizor cu experienţă care poate demara lucrările imediat după ratificarea de către guvernul României a concesiunii deja executate. Prospectiuni deţine capacitatea de producţie necesară întregului proiect planificat a se desfășura în bazinul panonic. Ȋn plus, compania Prospecţiuni a finalizat cu succes un proiect recent în zona respectivă. Un alt avantaj competitiv major constă în abilitatea companiei de a obţine în timp util toate autorizaţiile în vederea demarării imediate a lucrărilor.

Contractul de concesionare pentru blocul Parta a fost semnat în ianuarie 2011 cu ANMR (Agenţia Natională Pentru Resurse Minerale). Perimetrul Parta acoperă o suprafaţă de 1.221 km2 și este localizat în partea de sud a bazinului panonic, situat în vestul României. Pe această suprafaţă există 7 câmpuri cu hidrocarburi considerate a fi fost exploatate superficial. Activitatea de explorare derulată de către ADX în perimetrul românesc concesionat a dus la identificarea unui potenţial ridicat de explorare.

România reprezintă o importantă oportunitate în linie cu actuala strategie de dezvoltare a ADX, care își focalizează tot mai mult resursele pe domeniul de activitate principal deoarece acesta oferă perspective sigure, condiţii financiare excelente și materializare certă.

Septembrie 6, 2012

Prospectiuni si-a numit director comercial pentru Divizia de Procesare si Interpretare a Datelor

news

Prospecţiuni a numit-o în funcţia de director comercial al Diviziei de Procesare si Interpretare a Datelor pe Irina Dorneanu. Anterior acestei noi numiri, Irina Dorneanu a lucrat în companii similare din Marea Britanie şi Australia, ea începâdu-şi cariera în Prospecţiuni. Noul director comercial va avea responsabilitatea de a dezvolta şi promova vânzările acestei diviziii importante din interiorul companiei.

“O parte importantă a strategiei Prospecţiuni o constituie dezvoltarea unei echipe executive formate din profesionişti recunoscuţi la nivel internaţional, care pot asigura găsirea de noi oportunităţi de afaceri şi consolidarea legăturilor cu clienţii existenţi. În acest context, numirea Irinei Dorneanu reprezinta un pas mare înainte”, a declarat Gehrig Schultz, CEO-ul Prospectiuni.

Printre celelalte obiective ale Irinei Dorneanu se numara identificare, dezvoltarea si promovarea noilor produsele ale diviziei precum Atlasul Geologic si Petrolier al Carpatilor.

August 28, 2012

Ovidiu Tender intentioneaza sa dubleze dimensiunea companiei Prospectiuni in urmatorii patru ani

news

Compania Prospecţiuni din București (BSE: PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a pus bazele unui Centru de Dezvoltare Profesională, ce își propune să pregătească viitorii manageri și specialiști ai companiei, intenţionând să-și dubleze volumul de afaceri în următorii patru ani.

Traversăm o perioadă de dezvoltare agresivă care implică printre altele recrutarea și pregătirea viitorilor experţi. Ne-am propus să dublăm volumul de afaceri al companiei Prospecţiuni în următorii patru ani. In ultimii patru ani ne-am triplat vânzările și deoarece dimensiunea companiei a crescut considerabil, atât din punct de vedere al ariei geografice acoperite cât și a cifrei de afaceri, avem nevoie urgentă de manageri bine pregătiţi și resurse tehnice suplimentare.

Gehrig Schultz, Director General al companiei Prospecţiuni

Prospecţiuni a publicat o cifră de afaceri de aproximativ 315mln RON în anul 2011, cu 93% mai mare decât în anul precedent. Profitul brut a fost de aproximativ 41.43mln RON, adică de 23 de ori mai mare decât în 2010. Centrul de Dezvoltare Profesională se va adresa în special tinerilor absolvenţi ai Facultăţii de Geologie și Geofizică, oferindu-le o integrare cât mai rapidă și eficientă în activitatea profesională. Cursurile vor fi susţinute de către managerii și specialiștii din cadrul companiei.

Prospecţiuni este cel mai mare furnizor de servicii geologice și geofizice din România, cu un portofoliu de proiecte în ţări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Pentru anul acesta, echipa de Top Management a companiei estimează o cifră de afaceri de 75mln EUR precum și extinderea ariei geografice acoperite. Printre beneficiarii serviciilor Prospecţiuni se numără companii importante din România, precum Petrom, Romgaz și Rompetrol. Ovidiu Tender deţine o avere estimată la 200mln EUR și conduce un grup de firme ce activează în domeniul energiei, turismului, transportului și al tranzacţiilor imobiliare.

Iulie 30, 2012

Tabara est-europeana de geologie si geofizica, 21-23 iulie, Bucuresti

news

Intre 21 și 23 iulie 2012 compania noastră s-a alăturat eforturilor Facultăţii de Geologie și Geofizică din București în organizarea taberei de vară SEG (Society of Exploration Geophysicists), adresată studenţilor din Europa de Est. Anul acesta tabăra a reunit 18 studenţi din patru ţări (România, Ungaria, Bulgaria și Serbia). Pe durata celor trei zile studenţii au avut ocazia să se familiarizeze atât cu munca de birou cât și cu cea din teren a geologilor și geofizicienilor, cu procedurile standard precum și cu cele mai noi tehnologii utilizate în industria de profil. Aceștia au vizitat sediul central Prospecţiuni dar și Centrul de Procesare și Interpretare Date Seismice unde s-au întâlnit cu specialiștii noștri cu o vastă experienţă în seismică (achiziţie de date 2D și 3D, procesare și interpretare), geofizică aplicată (gravimetrie, studii magneto-telurice, rezistivitate), analize geochimice și studii geologice. In data de 22 iulie studenţii s-au deplasat în teren, la Videle pentru a asista la operaţiunile pe care echipa 12 de la Prospecţiuni le efectua în zonă.

Prospectiuni S.A. a fost onorată să contribuie la această activitate studenţească, consolidându-și astfel parteneriatul pe termen lung cu Universitatea din București și în special cu studenţii și cu membrii facultăţii de geologie și geofizică.

Aș dori să mulţumesc companiei Prospecţiuni și echipei de management din Prospecţiuni pentru sprijinul acordat de-a lungul celor trei zile și pentru contribuţia enormă la succesul Taberei de Geofizică SEG. Studenţii ungari, sârbi, bulgari și români au apreciat diversitatea activităţilor propuse de compania Dumneavoastră, precum și aplicaţiile practice de un înalt profesionalism.

Victor Mocanu, Decan, Facultatea de Geologie si Geofizică, Universitatea București

Aș dori să mulţumesc companiei Prospecţiuni în numele echipei de studenţi care s-a ocupat de organizarea taberei de vară din acest an pentru suportul logistic acordat dar și în numele studenţiIor participanţi pentru experienţa minunată pe care ne-aţi oferit-o. După părerea mea tabăra de vară SEG 2012 a fost un succes iar acest lucru se poate vedea și din reacţiile entuziaste și feedback-ul pozitiv primit de la participanţi.

Gabriela Trandafir, Student, Presedinte Bucharest Student Chapter, SEG

Iunie 29, 2012

A 74-a conferinta si expozitie EAGE si SPE EUROPEC, 4-7 iunie 2012, Copenhaga, Danemarca

news

După mai bine de 20 de ani (1990), EAGE a revenit la Copenhaga pentru organizarea celui mai important eveniment al anului. Orașul regal al Danemarcei este o metropolă vibrantă și cosmopolită unde arhitectura medievală bine conservată se îmbină armonios cu minunile ingineriei moderne precum Podul Øresund care face ca Suedia să se afle la o distanţă de numai câteva minute de Danemarca. Anul acesta, între 04-07 iunie, Copenhaga a găzduit aproape 6.000 de delegaţi din toate colţurile lumii care au participat la cea de-a 74-a conferinţă și expoziţie EAGE și SPE EUROPEC, cel mai notabil eveniment din domeniul Ştiinţelor Pământului.

Programul tehnic ce a avut ca principală temă “Folosirea responsabilă a resurselor naturale” s-a desfășurat de-a lungul a 4 zile. Ȋn zona expoziţională au fost prezentate cele mai noi descoperiri în domeniile geofizicii, geologiei și ingineriei petroliere/ bazinelor petrolifere. Ȋntâlnirea din acest an a înregistrat o serie de recorduri. Mai mult de 350 de expozanţi au ocupat aproape 10.000 mp de spaţiu expoziţional în timp ce programul tehnic a conţinut 900 de prezentări orale și poster-e de cea mai înaltă calitate.

Conferinţa și expoziţia EAGE de la Copenhaga au reprezentat ocazia perfectă pentru Prospectiuni să prezinte gama largă de servicii integrate pe care le oferă (seismică, procesare și stocare de date, pachete de date multi-client, analize geochimice, studii gravimetrice, magneto telurice, management-ul mediului și studii geologice) precum și cele mai noi performanţe ale companiei. Astfel, lucrarea tehnică prezentată de dl. Malcolm Lansley în data de 6 iunie, “Optimizarea operaţională în cazul studiilor seismice 3D, realizate în bazinul lusitan, Portugalia” a trecut în revistă situaţiile dificile pe care echipa noastră le-a întâmpinat în cadrul unui proiect major, desfășurat în vestul Portugaliei. Soluţiile care au dus la finalizarea cu succes a acestui proiect au constat într-o planificare atentă și alegerea tehnologiei corespunzătoare (un sistem de înregistrare cable-free foarte performant). Prin această lucrare, compania Prospecţiuni a demonstrate că este capabilă să furnizeze date de o calitate excepţională chiar și în condiţii dificile de teren, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, datorită experienţei și echipamentelor ultramoderne folosite.

Ȋn timpul celor 4 zile de expoziţie, delegaţii noștri au discutat și au analizat diferite oportunităţi de afaceri, evidenţiind punctele tari ale companiei Prospectiuni precum și avantajele noastre competitive, printre care experienţa de peste 60 de ani, poziţionarea strategică, echipamentele moderne și specialiști bine pregătiţi.

Iunie 20, 2012

Premiul EAGE “Best Student Chapter” la Bucuresti

news

Bucharest Student Chapter este o asociație studențească cu profil științific, afiliată Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București și este formată din studenți care au același scop: promovarea activităților științifice extra-curriculare în rândul studenților, și nu numai. Acest grup reunește Chapter-ele studențești ale unor asociații profesionale internaționale, precum AAPG (American Association of Petroleum Geologists), SEG (Society of Exploration Geophysicists), EAGE (European Association of Geoscientists & Engineers), SEG (Society of Economic Geologists) și, poate, în viitorul apropiat, SPE (Society of Petroleum Engineers).

Ca activități principale, se pot enumera aplicațiile geologice și geofizice, întâlnirile bilunare, prezentările științifice, organizarea simpozioanelor, workshop-urilor, pregătirea și promovarea unor proiecte educative și de cercetare, dar și participarea la conferințe internaționale. BSC încearcă să ofere studenților programe din ce în ce mai variate și mai bune, să promoveze cercetarea științifică în rândul studenților, oferind câteodată, chiar și logistică pentru a-i ajuta să participe și să prezinte lucrări științifice la conferințe naționale și internaționale.

În anul 2008 BSC a primit prima recunoaștere internațională din partea AAPG și anume Honorable Mention, iar în 2009 Outstanding International Chapter of AAPG. După ce anul trecut, BSC a fost recompensat din nou cu distincţia Honorable Mention din partea AAPG, anul acesta, BSC a primit Student Chapter Award din partea EAGE ca semn de apreciere pentru dedicarea Chaper-ului geoștiinței. Acest premiu recunoaște calitatea programelor, activitățile multiple, dar și numărul de participanți. Premiul este o răsplată pentru toți studenții care au pregătit și/sau au participat la activitățile propuse de Chapter, fie că este vorba de proiectul de anul trecut în care SEG, EAGE și Prospecțiuni S.A. au fost parteneri în Aplicația de Geofizică în Jurilovca, sau cea de-a doua participare la concursul internațional Field Challenge, ori eforturile depuse de studenți pentru a ajunge la conferința internațională anuală a EAGE cu lucrări științifice din ce în ce mai bune (anul acesta fiind deja al patrulea an în care studenții români participă în număr mare la această întâlnire). Acest premiu nu este acordat într-un concurs direct, în care participanții să se lupte pentru a demonstra cât sunt de buni, ci este desemnat în funcție de proiectele pe care un Chapter a reușit să le ducă la bun sfârșit în decursul mai multor ani de activitate. Un lucru foarte important este faptul că, în mod unanim, comisia a votat că Bucharest Student Chapter of EAGE este cel mai bun Chapter al EAGE din lume. Pe lângă recompensa uriașă, adică recunoașterea internațională pe care o are acum Chapter-ul, Facultatea de Geologie și Geofizică și, implicit, Universitatea din București, BSC a mai primit și un voucher de 300 de euro pentru achiziționarea de cărți pentru biblioteca BSC. Au fost alese cărți care să acopere majoritatea domeniilor din geoștiințe, chiar dacă majoritatea cărților depășeau 100 de euro.

Toate aceste rezultate nu ar fi putut fi obținute fără ajutorul necondiționat pe care Facultatea de Geologie și Geofizică și Prospecțiuni S.A. l-au oferit studenților și BSC-ului în tot acest timp, făcând astfel posibilă realizarea tuturor acestor proiecte.

Iunie 19, 2012

Prospectiuni numeste 2 noi Vicepresedinti

Prospectiuni SA i-a numit pe dl. Eric Williams și dl. Rahul Gupta în funcţia de Vicepreședinte Operaţuni Africa de Vest şi respectiv Asia. Cei doi vicepreședinţi vor fi responsabili cu identificarea și negocierea oportunităţilor de afaceri pe care compania Prospecţiuni le poate valorifica pe noi pieţe, prin gama largă de servicii geologice și geofizice pe care le oferă. De asemenea, cei doi vor deservi baza de clienţi actuală și vor introduce noi servicii în aria de activitate a companiei.

In calitate de Vicepreședinte Operaţiuni Africa de Vest, dl. Williams va fi responsabil pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri pe întreg domeniul de activitate (minerale, petrol şi gaze) în zona geografică Africa de Vest. Cu o experienţă în industria de profil de peste 30 de ani, dl. Williams a ocupat funcţia de Ministru al Industriei Energetice în Trinidad Tobago (2002–2006) și a fost Membru al Parlamentului timp de 12 ani (perioada 1995-2007).

Recent, dl. Williams a deţinut poziţia de Consultant Dezvoltare Proiecte în cadrul unui grup de companii din Africa de Vest, prin urmare are o vastă și variată experienţă în identificarea și valorificarea oportunităţilor de afaceri pe plan local, regional și global.

In calitate de Vicepreședinte Operaţiuni Asia, dl. Gupta va explora şi identifica noi parteneriate de afaceri în ţările central-asiatice. După ce a absolvit Facultatea de Comerţ la Universitatea din Mumbai şi a obţinut o diplomă de Master în Management absolvind Institutul de Studii de Management din Narsee Monjee, dl. Gupta a ocupat diverse funcţii de conducere în cadrul mai multor companii, pe modele convenţionale de business dar și pe structuri de afaceri neconvenţionale. A ocupat poziţii cheie la V.I.P. Industries, Essar Oil - Explorare & Producţie şi la BG Explorare & Producţie India (parte din BG Group). Funcţia cea mai recentă a fost de Preşedinte al Omnitech Servicii Petroliere. Dl. Gupta are, de asemenea o bogată experienţă în industria de extracţie a metanului din zăcămintele de cărbune precum și în conceptualizarea și executarea proiectelor, estimarea resurselor şi interpretarea indicatorilor economici.

Dezvoltarea unei echipe executive cu experienţă reprezintă o parte importantă a strategiei companiei noastre pentru succesul pe termen lung. Ȋntr-un mediu în care incertitudinea economică şi schimbările rapide necesită o flexibilitate crescută pe pieţele în care activăm noi, devine din ce în ce mai critic să avem o structură organizaţională și oameni care să ne asigure consolidarea legăturilor cu clienţii şi alti parteneri de afaceri din întreaga lume.

Gehrig Schultz, Directorul General al companiei Prospectiuni

Martie 20, 2012

Conferinta Romania Upstream si Primul Forum HSE din Europa de Est

news

Anul acesta, cea de-a patra ediţie a Conferinţei Romania Upstream s-a desfăsurat împreună cu Primul Forum HSE din Europa de Est, în perioada 13-14 martie, la Bucuresti. Evenimentul a fost organizat de către Petroleum Club of Romania si Industry Media Vector, compania Prospecţiuni fiind Partener Premium si gazdă a evenimentului.

Romania Upstream este o conferinţă de marcă, organizată anual în Bucuresti, care oferă managerilor si consultanţilor de înalt nivel ce activează în industria de petrol si gaze în corporaţii si în companii naţionale, dar si celor din structurile guvernamentale si agenţiile de reglementare, analize si perspective detaliate ale dinamicilor sectorului de explorare si producţie din România. Obiectivul principal al conferinţei este acela de a facilita partenerilor interesaţi accesul la cele mai noi informaţii cu privire la evoluţiile în domeniul tehnologiei, echipamentelor si strategiilor de dezvoltare a domeniului upstream din România, precum si a practicilor comerciale curente si a oportunităţilor din sectorul de explorare si producţie.

Primul Forum HSE din Europa de Est a fost o iniţiativă a Prospecţiuni, Industry Media Vector si Petroleum Club of Romania, destinată să ajute companiile europene implicate în industria de petrol si gaze în derularea operaţiunilor de explorare si producţie într-un mod sigur, responsabil si sustenabil.

Evenimentul a fost structurat pe patru sesiuni, în cadrul cărora au fost dezbătute subiecte de maxim interes cu privire la activitatea de explorare si producţie a hidrocarburilor din România, soluţii moderne de tehnologii, echipamente si servicii la sondă, statistici comparative de siguranţă si securitatea operaţiunilor în industria de petrol si gaze, rolul factorilor de decizie în îmbunătăţirea standardelor HSE, sistemele de management ale contractorilor – realităţi si asteptări, siguranţa rutieră, etc.

Primul Forum HSE din Europa de Est s-a dovedit a fi un eveniment foarte interesant, cu o largă participare, în cadrul căruia au fost susţinute prezentări incitante si provocatoare. Toţi participanţii care au completat chestionarul inclus în mapa evenimentului consideră că forumul reprezintă un instrument deosebit de util pentru industria de petrol si gaze si că acesta trebuie să devină un eveniment periodic. Concluziile arată că ediţiile viitoare ar trebui să dezbată subiecte precum: cultura siguranţei, leadership si angajament, managementul riscului, managementul subcontractorilor, managementul schimbării organizaţionale. Asteptăm ca ediţa viitoare a forumului să se bucure de acelasi entuziasm din partea participanţilor, de susţinerea sponsorilor în ceea ce priveste organizarea si promovarea acestei noi oportunităţi de a împărtăsi idei si experienţe, abordări si puncte de vedere, cu aplicaţii practice.

Gehrig Schultz, Presedinte si CEO al Prospectiuni SA

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre subiectele dezbătute în cele patru sesiuni ale evenimentului, vă rugăm accesati acest link.

Ianuarie 9, 2012

Aplicatie geofizica in Jurilovca, Romania pentru investigarea unui nou sit arheologic

news

În perioada 29 iulie - 7 august 2011 BSC (Bucharest Student Chapter), asociatie studențească din cadrul Facultății de Geologie si Geofizică, Universitatea Bucuresti, afiliată SEG (Society of Exploration Geophysicists - USA), EAGE (European Association of Geoscientists& Engineers) si AAPG (American Association of Petroleum Geologists) a organizat, cu ajutorul Facultății de Geologie si Geofizică - Universitatea din Bucuresti, Prospecțiuni S.A., SEG si EAGE, o aplicație geofizică la situl arheologic Argamum/Orgame de lângă Jurilovca, România. Acest sit adaposteste ruinele unei cetati/ unui oras vechi de peste 2700 de ani.

Bazat pe un concept de tipul "learn & do-it-yourself'", proiectul a reunit 21 de studenți din anul întâi si doi, studenți cu experiență, absolvenți, ai Universității Bucuresti si ai Universității din Belgrad (Serbia), care au aplicat o serie de metode geofizice folosite pentru investigații geofizice de tip near-surface (seismică de suprafață, magnetometrie, GPR - Ground Penetrating Radar, electrometrie). Un alt aspect important al acestei aplicații geofizice a fost contactul direct cu studenții arheologi care lucrau la acest sit sub indrumarea directa a instructorului lor, contact ce a dus la o mai bună înțelegere a scopurilor acestui proiect. Sub atenta supraveghere a doi membri ai facultății, studenții, ca viitori profesionisti, au avut ocazia de a aplica cele mai noi metode geofizice pentru aplicații non-industriale, dar cu impact social foarte mare.

Prospecțiuni S.A. a fost onorată să ajute această activitate, întărind astfel cooperarea foarte strânsă si de lungă durată pe care o are cu Universitatea din Bucuresti, cu studenții acesteia si cu membrii facultății. Mai mulți studenți si-au exprimat deja dorința de a-si contura o carieră în cadrul Prospecțiuni S.A. iar alții au aplicat pentru un post la noi sau deja fac parte din echipa noastră!

Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, puteti accesa link-ul de mai jos (un articol publicat in First Break January 2012, Issue 1, Volume 30): http://fb.eage.org/content.php?id=56080

Stiri - 2011

Octombrie 31, 2011

Conferinta si Expozitia Internationala AAPG, Milano

news

Prospecţiuni a fost prezentă in calitate de expozant la Conferinţa si Expoziţia Internaţională AAPG ce a avut loc între 23-26 octombrie la Milano, Italia. Aici s-au reunit specialisti în geologie din toată lumea pentru a discuta despre cele mai noi tehnologii în geologia petrolului, cu accent pe tema rezervoarelor de roci carbonatice. La standul nostru, cvartetul Anima a incantat auditoriul, ca de obicei cu un program deosebit.

Octombrie 6, 2011

Investim in viitor - Burse de studiu pentru 16 studenti

news

Prospecţiuni a acordat burse de studiu în valoare de 200 euro net/lună unui grup format din 16 studenţi de la universităţi din România cu specializare în geologie, geofizică, inginerie petrol si gaze sau minerit (Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti şi Universitatea Petroşani). Studenţii selectaţi au avut media generală peste 8.50 în anul de studiu anterior şi au motivat aplicarea pentru bursă printr-un eseu.

Noi credem în sprijinirea activităţilor studenţeşti deoarece dorim să selectăm cei mai buni specialişti. Avem nevoie de oameni bine pregătiţi şi suntem norocoşi că există câteva universităţi foarte bune în România.

Gehrig Schultz, Director Executiv la Prospecţiuni S.A.

Cei 16 studenţi vor avea de asemenea ocazia să lucreze în companie după terminarea studiilor sau în timpul vacanţelor de vară.

Octombrie 5, 2011

Capacitati sporite de inregistrari wireless

Prospectiuni a achiziţionat de curând 600 de canale suplimentare pentru sistemele Sercel Unite de înregistrare wireless , astfel inventarul companiei s-a îmbogăţit cu 4.500 de canale conducând la un total de peste 30.000. Prospecţiuni a fost prima companie care a utilizat acest sistem şi deţine în prezent cea mai mare capacitate de înregistrare wireless din Europa, ideală pentru aglomerările urbane sau alte zone la fel de dificile din punct de vedere al obtinerii datelor.